Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяд в кутия: Как се научих да правя баница на тиган

Една баница, ама не като на баба Снимка: Webcafe.bg
Една баница, ама не като на баба

Предполагам, че на тази планета има и хора, за които да извъртят една баница, само и само за да имат обяд за офиса, не е чак толкова откачена.

Аз обаче не съм от тези хора.

Даже и да се възползвам от удобството на готовите кори, за мен баницата си остава ястие, което задължително се сервира на Нова година с късмети и извън това е по-подходящо за лежерен уикенд, в който имам повече време да се въртя в кухнята.

Докато не открих как се прави баница на тиган.

В първия момент си помислих, че е абсурд да се получи нещо, което става за ядене. После, четейки рецептите из кулинарните блогове, реших, че корите ще се изпекат, но отвътре плънката със сигурност ще е сурова.

Накрая реших да пробвам с риск да похабя продуктите. И, изненадващо дори и за самата мен, се получи чудна бърза баница на тиган с хрупкава коричка и богат пълнеж.

Посочените по-долу продукти са за тиган с размери 26-28 сантиметра и една такава баница е достатъчна за двама много гладни души или трима по-скромни.

Необходими са:

  • 6 фини кори за баница
  • 2 яйца
  • 100-150 грама сирене
  • Няколко слайса шунка/ бекон/ колбас по избор
  • Супена лъжица кисело мляко
  • 50 грама масло
  • Малко олио
Снимка: Webcafe.bg

Начин на приготвяне:

В голяма купа, в която ни е удобно да бъркаме смело, смесваме яйцата, натрошеното сирене, шунката - на кубчета, и киселото мляко. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес, като внимаваме да не направим все пак сиренето на каша.

Оставяме купата настрана и започваме да редим баницата.

Дъното на тигана се намаслява с малко олио и се нареждат три кори така, че краищата им да стърчат отстрани. Последната кора се намазва с половината от маслото (между корите няма нужда да се маже, защото баницата ще стане тежка и прекалено мазна).

След това изсипваме половината от сместа със сирене и шунка. Върху нея накъсваме и леко натрошаваме две от корите, за да се образува пухкав среден слой.

Изсипваме другата половина от сместа и от маслото. Ако маслото е студено или нямате време да го разтопявате, може да се нареже на кубчета - ще се стопят при печенето.

Отгоре слагаме последната кора и захлупваме със стърчащите краища. Мажем с малко олио и поставяме тигана на котлона на средна степен (при мен - 4 от 6).

Запичаме баницата от едната страна до хубаво покафеняване, отнема около 5 до 10 минути в зависимост от котлона.

Обръщаме с помощта на чиния и запичаме и от другата страна.

Добре е баницата да се остави да изстине малко, преди да се нареже на удобни за кутията за обяд парчета.

С останалите кори могат да се приготвят малки банички, кашкавал пане или рулца, поръсени със захар и запечени във фурната.





 

Най-четените