Онези, които се вълнуват от храна и най-вече от шоколад, със сигурност са наблюдавали в захлас поне едно от видеата на Амори Гишон.
В клиповете си той е показвал как прави чудеса от шоколад, включително движещ се скейтборд, жираф с автентична окраска, джаги, люлеещо се конче и още много, много други. Заснети без фон, творенията му изглеждат удивително живи и истински и трудно можем да повярваме, че са изцяло от шоколад.
По тази причина Гишон вече е сред най-влиятелните шоколатиери в социалните платформи.
В Instagram той има 10,4 милиона последователи, а в TikTok - над 14 милиона. Има и един сезон на "School of Chocolate" по Netflix, където търси своите талантливи наследници на занаята.
Амори е роден в Южна Швейцария и още като много малък семейството му се мести във Франция. В училище момчето показва невероятна сръчност и енергичност, но по почти всички предмети оценките му са слаби. Затова на 14 години Гишон напуска училището и решава да се пробва в готварството.
Учи две години кулинарство във Франция и още две - в Женева. Първоначално не се вълнува особено от сладкишите и вместо това обръща внимание на класическата френска кухня и на нейни творения като пастетите, печивата и сосовете ѝ.
Постепенно започва да се занимава и с различни техники за приготвяне на сладкиши и така се запалва по правенето на скулптури от шоколад. Гишон и неговите шоколадови произведения завършват трети в риалитито "Следващият велик сладкар на Франция", а един от съдиите му препоръчва да се премести в Лас Вегас.
Както казва самият Амори пред Eater, още след първата година в Града на греха решава да остане за постоянно там и да отвори собствено сладкарско училище. Въпреки това талантът му до голяма степен остава достояние само на учениците му и неговите клиенти.
След това идва пандемията и Амори започва да търси начини да се занимава с шоколатиерство от дома си. Така стига до TiKTok и Instagram, както и до една кулинарна продукция на Netflix.
Първият клип на Гишон, който става истински популярен, показва как той прави барабанист от шоколад, който държи барабан с вътрешност от тортени блатове. Видеото вече има 9,8 млн. харесвания, макар че впоследствие е задминато от други клипове на Амори.
Клипът, в който той прави шоколадов жираф с височина от 2,4 метра, например събира 307 млн. гледания и така влиза в класацията на TikTok за най-преглеждано съдържание за тази година. Гишон обяснява, че жирафът е и едно от най-сложните му постижения, защото е направен от сто процента шоколад.
Негови конкуренти при подобни скулптури използват скелета от дърво или метал, които да гарантират стабилността на фигурата, но Амори решава да опита само с шоколад и нищо друго.
Не крие, че през цялото време, докато сглобява жирафа, си мисли, че скулптурата ще се срине, но в крайна сметка успява да направи шоколадовите пластове достатъчно солидни. Останалото е майсторско довършване със сладкарски бои, за да придобие шоколадовото животно характерната си окраска.
Амори Гишон уточнява, че преди да се захване с определена фигура, прави внимателни проучвания каква структура ще трябва да има тя и с какви материали е най-разумно да бъде изработена.
Има и такива, които го критикуват, че си играе с храната и че подобни скулптури са разхищение, но Гишон подчертава, че той и учениците му не губят и капка шоколад. Фигурите могат да бъдат претопени и шоколадът да се използва наново.
Сладкишите, които служат за пълнеж, пък се изяждат или учениците ги отнасят у дома.
По-сложните неща, които шоколатиерът прави, известно време стоят в школата му, за да служат за пример на по-младите му колеги. Когато Гишон вече не вижда смисъл даде фигура да заема място, тя бива претопена.
В интервюто си за Eater той споделя, че му е мъчно да разтопява произведения като жирафа или барабаниста, само че в един момент фигурите започват да пречат, а и видът им се разваля. Обикновено в школата му са изложени 15 до 20 скулптури, като най-високата от тях е била почти три метра.
Сладкарят прави фигурите си предимно за собствено удоволствие и за да обучава учениците си и заявява, че продава много малка част то тях на суми от около 20-30 хил. долара.
В момента Гишон казва, че работи по шест дена седмично, като пет прекарва в школата и сладкарницата си, а в шестия обработва видеата си, за да ги сподели из социалните мрежи. Графикът му е внимателно разграфен и в него няма място за случайности.
"Животът ми извън кухнята никак не е интересен", признава Амори, който е женен за момичето, с което е още от 17-годишен.
Може да се похвали, че в кухнята няма епични провали. Никога не му се е случвало някоя сложна шоколадова статуя да се срине или да се разпадне. Единственият проект, който не му се получава добре, е излитаща ракета, която не успява да закрепи върху следата от излитане.
"Понякога нещата не вървят по план, но имам възможност да качвам само по едно видео на седмица и не ми се иска то да е с някой провал", признава Гишон.
Колкото до онези, които искат да стигнат до неговите умения, той ги предупреждава, че сладкарският бранш може да бъде страшно неблагодарен и зле настроен към новобранците.
"Не очаквайте, че ще дойдете в моята или в някоя друга школа и след няколко месеца ще сте успешен шоколатиер", заявява Амори, който смята, че е резултат от невероятен късмет да е толкова популярен още от много млад.
Колкото до 2023 г., една от най-големите му мечти за нея е да има втори сезон на риалитито му по Netflix - "School of Chocolate".