Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Зехтинът в магазина: Кой е здравословен и кой е просто зелена течност

Четири съвета как да разпознаем качествения зехтин Снимка: iStock
Четири съвета как да разпознаем качествения зехтин

Зехтинът отдавна се превърна в предпочитан тип продукт за нашия пазар. Някога се считаше за скъп, докато днес вече се намира в почти всеки дом като значително по-качествена и полезна алтернатива на други видове мазнини.

За здравословните му качества е говорено много.

Зехтинът има сериозни антиоксидантни свойства, действа противовъзпалително и преди всичко - регулира нивата на холестерол в кръвта.

Само че има някои условия. За да се възползвате от полезните съставки на зехтина, той самият трябва да бъде с добро качество, а не какъвто и да е.

Из рафтовете по магазините има много видове, но това, че в бутилката има зелена течност и на нея пише "olive oil", по никакъв начин не е гаранция, че ще вземете нещо здравословно и с хубав вкус.

Ето няколко ключови неща, които трябва да знаете, когато си купувате зехтин:

  • Трябва да е екстра върджин

Това е първата отправна точка. Екстра върджин (EVOO - extra virgin olive oil) означава, че е извлечен от студено пресовани маслини, в пика на тяхната зрялост, без допълнително рафиниране и обработка.

••• На пазара има напълно фалшиви видове зехтин, които също е добре да разпознаваме: 

Ако има PDO или DOP печат на етикета, тогава говорим за най-високото възможно качество. Този печат указва защитено наименование за произход, което гарантира, че целият производствен процес е сертифициран.

Друга добра индикация е печат PGI (Защитено географско указание), който означава, че зехтинът екстра върджин е поне отчасти обработен или произведен в определен географски регион.

Под екстра върджина е върджин зехтина (VOO). Той притежава една идея по-ниски качества, а хранителните стойности са в пъти по-ниски.

Оттам нататък рафиниран зехтин, маслиново олио или екстра леко и чисто маслиново масло са преминали обработка и съответно са загубили всичко полезно в себе си.

  • Опаковка

Най-големият враг на зехтина е светлината. Затова задължително се съхранява в тъмни на цвят стъклени бутилки или боядисани такива за малките разфасовки.

Големите разфасовки пък трябва да бъдат в метални кутии и в много редки случаи в пластмасови бутилки. В никакъв случай прозрачни.

Снимка: iStock
Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените