Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Британия - световна столица на шампанското - c'est terrible!

Климатичните промени правят Острова подходящ за винопроизводство Снимка: Getty Images
Климатичните промени правят Острова подходящ за винопроизводство

Мъгливият, дъждовен Албион - световна столица на шампанското?!

Това звучи като пълно кощунство и край на света, особено ако сте французин. Но нещата се променят - Великобритания изобщо не е толкова мъглива и дъждовна, колкото сме свикнали да смятаме.

И логично с всяка изминала година произвежда все повече вино, особено пенливо, а прогнозата е, че може дори да измести Франция от челните позиции в производството на вино и шампанско в близките десетилетия.

Шокиращо и абсурдно, но напълно предвидимо.

Според проучване на очаквания ефект от климатичните промени, ако глобалното затопляне продължи, новият голям играч на пазара на качествени вина може да е именно Британия, която да заеме мястото на Шампания и Бургундия, където пък ще е прекалено топло.

Проучването, наречено Климатичният отговор на винения сектор във Великобритания, гласи, че температурата в регионите във Великобритания, където и в момента се отглежда грозде, може да се повишат с 1,4 градуса до 2040 г. Към това се добавя и увеличението с 1 градус от 1980 г. досега.

Което пък означава, че количеството захар в гроздето ще е повече и ще позволи производството на по-качествено вино с по-високо алкохолно съдържание.

Снимка: Getty Images

"В Обединеното кралство вече сме в състояние да произвеждаме газирани вина, подобни на тези в Шампания", казва водещият изследовател в проучването проф. Стивън Дорлинг, цитиран от "Евронюз".

Климатът помага все повече да се доближаваме до отглежданата във Франция продукция, допълва той.

Проучването също сочи, че идеалните райони за отглеждането на два от характерните за Шампания сортове грозде - пино ноар и шардоне, се местят на север от Франция.

Дори качественото червено вино с етикет "Произведено в Англия" може да стане възможно благодарение на климатичните промени. "В тази страна не сме особено прочути с производството на червено вино, но променящият се климат може да промени това", казва Дорлинг.

"Зелени заедно"...

...е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса. Научете повече тук: zelenizaedno.bg

Междувременно производството на вино в съседна Франция страда в последните години - и заради суша и високи температури, но и заради по-екстремното и непредвидимо време. През 2021 г. например ранна гореща вълна през пролетта е последвана от нехарактерно студено време, което унищожава значителна част от реколтата в някои региони.

Промяната във времето във Франция води до по-ранно узряване на гроздето и то се бере средно 3 седмици по-рано в сравнение с преди 30 години. Когато плодовете на сортове като мерло са узрели прекалено бързо, те нямат достатъчно време да развият вкуса си.

В резултат на всичко това гроздето има повече захар, а виното е по-висок градус, по-ниска киселинност и по-малко аромат.

Това води до промяна на голяма част от френските вина такива, каквито светът ги познава, и налага спешни мерки най-вече за смяна на отглежданите сортове с например по-южни и издръжливи на по-топло време.

Снимка: Getty Images

Така френските винопроизводители вече започват да търсят и експериментират с по-подходящи сортове. Това би спасило винения сектор на Франция, но не и знакови вина като мерлото, което вече е почти в историята.

Освен това може би е рано британците да бъдат короновани като новите крале на виното. Предишни проучвания сочат, че климатичните промени може да доведат и до огромни рискове за тамошните производителите на вино. Подобно на Франция, и Островът е заплашен от по-екстремно време с бързи смени на прекалено топли и прекалено студени вълни, пагубни за гроздето.

Въпреки това проф. Дорлинг съветва производителите на вино във Великобритания да садят повече лозя, за да могат да са възползват от по-високите температури и създаващата се възможност в следващите две десетилетия.

Лозята имат живот от около 20-30 години, затова трябва сега са решим какво ще садим, пояснява той.

Това вече се случва - през миналата година лозята са покривали около 3800 хектара земи във Великобритания, сочи същото проучване за климатичния отговор. Това е ръст от почти 400% спрямо 2004 г.

Пенливите вина са доминиращи във винопроизводството на страната.

Заради по-високите температури лозята вече са често срещани в южните райони като Кент, Хемпшир, Съсекс, Съри и дори Уелс, а местните производители твърдят, че почвата там е подобна на тази в Шампания.

2018 е годината, в която производителите в на Острова чупят всички рекорди заради нетипично дълго лято. Тогава Британия произвежда над 15,6 милиона бутилки вино за пръв път в историята си.

Прогнозата е до 2040 г. индустрията в страната да се радва на време като през 2018 г. в поне 60-75 на сто от сезоните.

Въпреки оптимизма обаче, това производство е малко в сравнение със страните, които имат традиции в производството на вина. Затова и целта на британците не е да залеят пазара, а да произвеждат качествени нива от по-висок клас.

Като начало обаче производителите там трябва да решат проблема с работната ръка и да намерят кой да бере гроздето им.

---

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.

 

Най-четените