Конспирацията срещу Мария Магдалена не е само в главата на Дан Браун

На 22 юли християните отбелязват Деня на Мария Магдалена - един от най-отдадените последователи на Исус Христос.

Въпреки че тя е сред важните библейски фигури, чак през XXI-ви век се превръща в неофициална светица и патрон на маргинализираните вярващи.

Преди 15 години Дан Браун издава неговия "Шифърът на Леонардо".

Оттогава заради него мнозина вярват, че Исус и Мария Магдалена са били женени и са имали деца, а истината за тяхната връзка е потулена от църквата.

И до момента няма ясни доказателства за брак между Христос и Мария Магдалена, камо ли за деца, но нови проучвания показват, че наистина има конспирация, която да опетни името й.

Елизабет Шрадер е докторант в Харвард и литературен анализатор и вярва, че ролята на Мария Магдалена е умишлено принизена и влиянието й е омаловажено от онези, които са пренаписвали и преписвали Библията. Шрадер се обръща към много стари ръкописи на Новия завет и по-точно към историята на възкръсващия Лазар.

Според версията, която можете да намерите в Библията, Лазар има две сестри - Мария и Марта, затова има спор за същата Мария ли става въпрос, или за друга.

Докато Шрадер разглежда папирус от II-ри век, който е и най-старият писмен вариант на историята, тя забелязва нещо странно.

Някой е задраскал буквата йота и я е заместил с призвука "т", променяйки Мария на Марта. Два куплета по-късно преписвачът разделя жената на две - на много места се използва едно име, но се описват две различни жени под определението "сестрите".

Това не се среща само в този ръкопис. На много места вместо Мария се споменава Марта и на също толкова се споменава Марта вместо Мария.

Проучването на Шрадер показва, че и в евангелието на Йоан, и в старите гръцки ръкописи се случват необясними на пръв поглед неща около Мария/ Марта. Според Шрадер Марта е добавена към историите за Лазар по-късно и преписвачите на Новия завет просто са почнали да копират името й.

Има доказателства, които потвърждават мнението на изследователката.

Коментатори по Евангелието на Йоан смятат, че Мария е вършила неща, които модерното ни общество приписва на Марта, ако въобще я има в разказа. Някои, тълкуващи писанията, смятат, че именно Мария казва на Исус, че е Божият син и месията, слязъл на земята.

Намират се и още археологически свидетелства.

Много стенописи изобразяват само една жена до Лазар и в историята за него. При възкръсването му до него също има само една жена до него.

Разбира се, нищо от това не потвърждава, че Мария, сестрата на Лазар, е и Мария Магдалена. Но, както Шрадер отбелязва, има поразителни прилики между двете. И двете жени плачат на гроба на Христос, и двете са свидетели на възкресението. Паралелите между тях в текстовете са толкова много, че няма как да е случайно. Четирите евангелия искат да представят двете Марии еднакви.

В Библията обаче има две различни истории, които говорят за Мария и за Марта. В евангелието на Лука се разказва за сестри - една, която слуша внимателно думите на Исус (Мария), и една, която е вкъщи и върши домакинската работа (Марта).

Там обаче въобще не се споменава Лазар. Както казахме, в евангелието на Йоан се казват двете имена, но не става ясно дали те са от едно и също семейство.

Целта на това сливане е да разсее читателя от паралелите между Мария Магдалена, която става свидетел на възкресението, и Мария на гроба на Лазар.

Явно още в много, много ранна фаза на християнството някой се е опитвал да омаловажи ролята на Мария Магдалена. Представете си, че в евангелията една и съща жена следва Христос, стои в подножието на кръста, помазва тялото му и накрая е свидетел на възкресението.

Толкова внимание към една-единствена неща идва в повече за църквата.

И затова Мария Магдалена е разделена на три отделни жени.

Аргументите на Шрадер съдържат данни, които други учени пропускат. Тя е прегледала повече от 2000 ръкописа на историята за Лазар и във всички тях намира доказателства за теориите си.

Някои нейни критици настояват, че Марта и Мария в древногръцкия и латинския лесно могат да се объркат, макар че в евангелието на Лука е очевидно, че няма грешка. Според Шрадер има едно съвсем просто обяснение за това.

За нея преди подобни разкрития са били убиец на вярата, но сега всъщност имат обратния ефект. Идентифицирането с жени като Мария Магдалена помага на много хора да се осъзнаят като християни.

А и за първи път библейска личност изскача от страниците на Библията и за нея се говори и в "светски" книги...

#1 Вълков 23.07.2018 в 11:57:23

Aми изкарайте, че Исус Христос е бил жена и си седнете на задниците.

#2 e-mil 23.07.2018 в 13:29:30

Е, много ясно, че тези неща не са само в главата на Дан Браун. Още като излезе книгата му си пролича, че е взел цялата концепция от книгата на Хенри Линкълн, Майкъл Бейджънт и Ричард Лий за Свещения граал. Книга, която през 80-те вдигна голям шум, направиха ТВ предавания по нея и дори в България беше издадена 10 години преди някой тук да чуе за Дан Браун. * * * "А и за първи път библейска личност изскача от страниците на Библията и за нея се говори и в "светски" книги..." Да, бе! 2000 години писателите са чакали Дан Браун да им отвори пътя. Барем за "Името на розата" да се бяхте сетили? Или за някой от средновековните рицарски романи? Очевидно не четете книги, но поне би трябвало да сте чували за тях.

#3 Dox 23.07.2018 в 21:10:30

Няколко години преди да се появи "Шифърът на Леонардо", норвежецът Том Егеланд, журналист /доколкото си спомням/, публикува книга с поразително подобен сюжет озаглавена - "Краят на кръга". Излиза в малък тираж, тъй като за разлика от Дан Браун, Егеланд няма възможности за такава мощна, масирана кампания, осъществена месеци преди книгата да се появи на пазара. След това публикува и други книги на подобна тема, като повечето са преведени у нас, а Егеланд го представят, като "Авторът, по чиито дири върви Дан Браун".

#4 Kenny McCоrmick 23.07.2018 в 21:50:37

Тук съм с е-мил до голяма степен - "Светата кръв, светият Граал" я помня още от края на 80-те, при търсене в Google се оказва, че е издадена още 82-ра. Беше скандална по мое време - Исус, че и жена, че и деца, скандал на квадрат. Дан Браун само успя да направи всичко това публично и доста атрактивно.

#5 pixie 23.07.2018 в 22:00:32

След публикуването и шума около "Шифърът на Леонардо" се чу, че Хенри Линкълн, Майкъл Бейджънт и Ричард Лий са завели дело срещу Дан Браун за плагиатство, но не можаха да го осъдят. Наистина преди Дан Браун прокараха идеята, но рекламата е голяма работа.

Новините

Най-четените