God save the Queen

Кралица Елизабет Втора днес поставя рекорд като най-дълго царувалият монарх в историята на Великобритания.

Тя надминава прапрабаба си Виктория, която властва 63 години и 7 месеца. Милиони британци ще празнуват историческия за кралицата момент, заяви днес премиерът Дейвид Камерън.

"През последните 63 години Нейно Величество бе скала на стабилността в един постоянно променящ се свят, а самоотверженото й чувство за дълг й спечели възхищение не само във Великобритания, по и по целия свят", посочи Камерън.

За вечно запазване на монархията се обявяват 70 процента от британците. Това сочат резултатите от анкета на телевизия "Скай нюз". 73 на сто посочват, че монархическият институт е неделима част от британската култура. 58 процента вярват повече на кралицата, отколкото на мнозинството политици.

Днес около 17,30 ч местно време 89-годишната кралица Елизабет Втора ще стане най-дълго властвалият монарх в британската история.

Зад кралицата, задържала се като "стабилна скала" десетилетия наред на британския престол в един постоянно променящ се свят, стои нейната "сила и опора" - съпругът й принц Филип, пише в. "Дейли експрес".

Бракът на кралица Елизабет Втора с херцога на Единбург, подобно на властването й, е триумф на стабилността . Заради склонността му към гафове и характерната му намусеност, важността на принц Филип често е омаловажавана. Не и от кралица Елизабет Втора.

Бъкингамският дворец пусна официална снимка във връзка с рекорда за най-дълго властвалия британския монарх. Снимката е направена от Мери Маккартни, дъщерята на Пол Маккартни от първата му съпруга Линда. Тя показва кралицата как чете документи, а пред нея е прословутото червено куфарче, в което й ги носят всеки ден.


Имаше очаквания, че кралското семейство ще отпразнува рекорда в тесен кръг днес. В присъщия й делови стил обаче кралицата днес ще работи нормално. Специална празнична вечеря не е планирана.

По това време на годината кралица Елизабет Втора както обичайно е в имението си Балморал в Шотландия. Заедно с принц Филип тя ще открие нова линия на шотландската железница и ще се повози на влак с шотландския премиер Никола Стърджън.

В цялата страна обаче ще звънят църковни камбани.
На лондонската телевизионна кула ще бъде изписано пожеланието "Да е дълго царуването й". Двете крила на подвижния мост Тауър бридж ще бъдат вдигнати и при преминаването на процесията от кораба "Белфаст" ще прозвучат четири топовни салюта.

Вижте в галерията 13 интересни факта за кралица Елизабет Втора!

#1 Кръстанов 09.09.2015 в 15:26:03

Пожелавам й да живее още дълги години. Жалко е, че на България беше отнета привилегията на монархията заради комунистическия преврат на 9-и. Сега можехме да облечем съвременния парламентаризъм с традициите и помпозността на монархията.

#2 demark 09.09.2015 в 17:02:25

God си има по-важни грижи в момента. Бабата може да си се сейфва и сама.

Новините

Най-четените