Безплатни часове по български в Нови Сад

Основното училище „Джордже Натошевич" от Нови Сад от този месеца въвежда часове по български език, предаде Фокус, като цитира местното радио 021. Часовете ще могат да се посещават безплатно и от тези, които не са записани в училището.

Занятията са организирани по договор с Дружеството за български език, литература и култура. „Имиджът на нашето училище е да бъдем открити и да сътрудничим с различни организации и дружества. Съгражданите, които ще посещават часовете по български език, ще имат възможност да научат езика, и да се запознаят с българската култура", е заявил пред радиото директорът на учебното заведение Неделко Джодржич.

Според 021, до момента 12 ученици и също толкова възрастни са се записали да изучават български език.

Инициативата на сръбското училище идва на фона на поредна криза с учебниците в Западните покрайнини. Две паралелки в босилеградското основно училище „Георги Димитров" бяха закрити заради липсата на учебници по майчин език.

По време на посещението си у нас, сръбският президент Томислав Никулич заяви, че Сърбия ще печата учебници за българското малцинство. "Това, че ние сме се тепали, сме се тепали, това е факт. Сега обаче трябва да правим друго", каза тогава той.

Новините

Най-четените