Конкурс за разследваща журналистика

Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) обяви, че за осма поредна година приема кандидати за стипендия за разследваща журналистика.Опитни журналисти от България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия могат да кандидатстват за нея.

Всяка година десет журналисти, избрани сред кандидатите, получават финансова и професионална подкрепа, за да направят задълбочено проучване по тема, която има както регионално, така и значение в рамките на Европейския съюз. Темата за 2014 г. е "Поколения".

Кандидатите се подбират от независим комитет. Избраните журналисти получават 2000 евро стипендия и до 2000 евро, които да използват за пътни и други разходи, свързани с проучването си. Те също ще посетят международни семинари за кариерно развитие, както и по време на проучването си ще могат да разчитат на подкрепа от свой ментор.

Материалите ще се публикуват на английски език и на местния език в авторитетни регионални и международни медии. В допълнение трите най-добри материала ще получат награди от съответно 4000, 3000 и 1000 евро.

Крайната дата за кандидатстване е 5 март 2014 г. Формата за кандидатстване, насоките и подробна информация могат да се видят онлайн на адрес fellowship.birn.eu.com.

Програмата цели да насърчи качествената журналистика и е подкрепяна от ERSTE Foundation и от Отворено общество в сътрудничество с BIRN.

Новините

Най-четените