Хага и Хелзинки безкомпромисни за Шенген

Холандия и Финландия остават единствените две страни в ЕС, които не подкрепиха днес предложението за приемане на България и Румъния в Шенген, без да дадат логично обяснение. С това влизаме в "параграф 22". Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде БТА.

Той посочи, че по време на дискусиите между министрите се е очертала изолация на Холандия и Финландия, предаде и БНР. Причината е, че всички останали държави членки, включително Франция и Германия, са били за приемане на компромисното предложение на полското председателство. Безрезултатни са останали и допълнителни консултации на ниво посланици с представителите на Хага и Хелзинки.

Цветанов уточни, че до 17 октомври, когато е срещата на европейските лидери, се очакват допълнителни консултации за приемането на България и Румъния в пространство.

Според него решението може да бъде взето дотогава на извънреден съвет, или "на подпис", стига през това време да бъде намерен компромис.

Той цитира становището на Европейската комисия, според която настъпва "юридическа колизия", след като София и Букурещ са изпълнили изцяло всички поставени критерии, а въпреки това не получават необходимата обща подкрепа за присъединяване към пространството.

Според Цветанов представителите на Холандия и на Финландия днес са обяснили, че "нямат мандат" да подкрепят разширяването на Шенген.

Той отбеляза, че позицията, ощетяваща София и Букурещ, е залегнала във вътрешнополитически споразумения, които подкопават устоите на европейския проект.

Междувременно и полският министър на вътрешните работи Йежи Милер заяви, че Европейският съюз днес не изпълнил обещанието си, дадено на България и Румъния при подписването на договорите за тяхното присъединяване към Общността. "Това, че тези две страни на практика вече защитават външните граници на ЕС, а не са допускани в семейството, всъщност е отказ от солидарност", каза Милер.

Живеем във времена, в които не можем да кажем, че можем да разчитаме един на друг, добави полският министър. Днес забравихме важността на европейската идея, подчерта Милер, чиято страна председателства ЕС до края на годината.

Използваме България и Румъния, а не ги приемаме в семейството и не проявяваме солидарност, коментира той. Надявам се въпреки днешния резултат, че се доближаваме до разширяването на Шенген, заяви полският вътрешен министър.

#1 tytyrytka 22.09.2011 в 18:36:48

някой наясно ли е какво печелим,ако влезем - 1,2,3... и какво губим,ако не влезем - 4,5,6.. че аз харесвам семплите неща?

#2 Мина 23.09.2011 в 00:28:00

Е, как, ясно е каво печелим, както и какво губим (ако не влезнем). Много.

#3 trellian 23.09.2011 в 08:34:33

Ще спечелим десетки хиляди негри, мангали и всякаква сган “бежанци”, които ще дойдат тук с намерение да заминат към Западна Европа, но голяма част тук ще останат - да просят, търгуват из улиците, врънкат за помощи и в крайна сметка да вършат престъпления. Не знам какво ще загубим, който има пари и сега пътува навсякъде по света без проблем.

#4 Оня Дето Го Трият 23.09.2011 в 10:58:53

trellian Що за глупав коментар Нали целта на тоя Шенген е точно това - да не влиза тая измет у нас. Как така щяло да се напълни ?!

#5 trellian 23.09.2011 в 11:10:22

разходи се до Италия или до някоя от другите страни в енигматичния Шенген и ще видиш как

#6 Чинчифон 23.09.2011 в 12:51:58

Холандия е минала към БСП,а Финландия към ДПС.Цялата работа е нагласена от Тройната коалиция за да докаже,че борбата срещу корупцията в България се е увенчала с провал.И да се забрави,че ГЕРБ дойде на власт с обещанието да строи магистрали,а не да се занимава с корупцията на Станишев.

#7 Оня Дето Го Трият 23.09.2011 в 13:08:19

Абе аз знам, че ако съм холандец или финландец ще искам с шутове да изхвърлят България и Румъния възможно най далече. Наште новоевропейци тука защо искат Турция да не влиза в ЕС - не е ли същото? Ние се смятаме за по-висока класа от Турция, Финландия се смята за по-висока класа от нас...... толкова е просто

#8 Мина 23.09.2011 в 13:34:57

Посвещавам на Миро днешната новина от ЦЕРН, че основния постулат в теорията на Айнщайн не е верен!

#9 Мина 23.09.2011 в 13:37:18

Посвещавам на Миро днешната новина от ЦЕРН, че основния постулат в теорията на Айнщайн не е верен!

Новините

Най-четените