Москва ни предлага държавен заем за "Белене"

Обсъжда се вариант за предоставяне на междуправителствен заем от страна на Русия за изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи вестник "Труд". Вицепрезидентът на държавната корпорация "Росатом" - собственик на строителя на втора атомна "Атомстройекспорт", Кирил Комаров е съобщил това вчера пред журналисти в Москва на международното изложение "Атомекспо". 

Още при подписването на споразуменията за т.нар. Голям шлем през януари 2008 г. Владимир Путин, тогава президент, обеща същото - държавен заем от Русия, за да строим в България АЕЦ "Белене". Позицията на българското правителство е да не се дават пари от хазната или държавни гаранции за многомилиардния проект.

Какъв кредит ще бъде предложен на българската страна зависи от структурата на проектната компания, която ще строи АЕЦ "Белене", е пояснил Комаров пред "Труд". Според автора на публикацията Весела Ванева единият вариант е финансовите министерства на двете страни да договорят междудържавен заем, който ще бъде с по-ниска лихва от обичайните банкови.

Другият вариант е Русия да осигури средства за свое акционерно участие в "Белене" по схемата B-O-O (билд - оун- оперейт или построй - притежавай - оперирай). Това беше обсъждано през ноември 2010 г., пише "Труд".

Тогава двете страни се разбраха, че НЕК ще притежава поне 51% от новата ядрена мощност, финландската "Фортон" и френската "Алтран" - поне по 1%, а руската страна - до 47%. В различни периоди от работата по проекта руската страна е предлагала финансиране от 2 млрд. евро до 3,8 млрд. долара под различни форми.

Офертната цена за втората атомна от 3.998 млрд. евро, предложена от "Атомстройекспорт" през 2006 г. и подписана през 2008 г., сега се завишава от руската страна. Предложеното оскъпяване обаче е търговска тайна.

На 8 юни НЕК ще представи на "Атомстройекспорт" своя проект за цена и съответно методика за ценообразуването на АЕЦ "Белене", съобщава "Труд".

#1 Чинчифон 07.06.2011 в 18:20:01

Руснаците още не могат да затоплят,че трябва първо на питат хамерикаците и едва след това държавната власт на България.

Новините

Най-четените