Службите ни били оголен нерв

В последните години сферата на вътрешните работи и службите за сигурност е оголен нерв в обществото ни. Очевидно е, че са необходими промени в тази сфера. Така Зинаида Златанова, заместник министър председател и министър на правосъдието, коментира решението на депутатите Главната дирекция за борба с организираната престъпност да премине към ДАНС.

Тя обаче отказа да коментира в подробности темата и заяви, че министърът на вътрешните работи е по-подходящ събеседник за въпроси в тази сфера.

Вчера депутатите приеха на първо четене в парламента промените в закона за ДАНС, които предвиждат ГДБОП да премине към агенцията за Национална сигурност.

Измененията, внесени от БСП и ДПС, възстановяват разследващите функции на агенцията. Сред идеите е още председателят на ДАНС да бъде избиран от парламента по предложение на министър-председателя. Ако промените бъдат окончателно приети в този вариант, на практика се възстановяват първоначалните функции на агенцията, които й бяха иззети през 2009 г.

На въпрос под чие управление трябва да отиде подслушването, Златанова заяви: „Аз бих искала да си съставя мнение въз основа на това какво кажат специалистите, експертите, и хората, които би трябвало да знаят как това е уредено в други държави. В интерес на истината аз не знам, защото това не било сфера на моята дейност до преди три дни".

"Борбата с корупцията не е задача само на една институция. Ще погледна точно каква работа е свършена от БОРКОР във връзка с цената на работата й заради ограничените средства. На базата на това ще огледаме много добре ресурсите, с които разполагаме, и как да ги използваме, така че институциите да функционират, което ни е абсолютно нужно", каза Златанова.

„Имаме ясна пътна карта какво правим месец по месец в правосъдие и вътрешни работи. И в областта на еврофондовете, и в правосъдие и вътрешни работи моментът е много важен. Това, което направим, ще предопредели много неща за България. Ще е безотговорно да отсъствам от тези процеси в този момент", заяви още Златанова.

http://dariknews.bg

#1 A4i 01.06.2013 в 13:52:05

Не Ви ли се струва че с това решение на Политбюро на ЦК на БКП двете средни букви в съкращението ДАНС стават излишни.

#2 MacAllister 01.06.2013 в 23:11:27

М-да, коментарите са започнали добре, но не достатъчно добре, защото и това изказване и времето, което губи Народното събрание, времето което ни губят медиите през последното десетилетия с теми за ченгета, ей това като сбор говори най-добре за ситуацията - толкова голям интерес от проблемите на ченгетата могат да имат само ченгета. Всеки нормален човек би трябвало да може да се абстрахира от шума и да види прозиращата през статистиката от всякъде истина - темите за ченгесарлъка е най-ценното на политиците и медиите ни. И преди съм го казвал къде пряко, къде не толкова - може да се разсъждава за много неща във връзка с икономиката и политиката ни, но всичко това в крайна сметка се събира в една фокална точка - ченгесарлъка като професия, възглед и емоционална база. Нашата страна не може за нищо на света да потръгне стабилно към по-добро (изключвам варианта - постоянни външни инжекции) докато живеем в милицинерска утопия. Ченгесарлъка е имал достатъчно време, за да прелее отвъд службата и да се превърне в къде осъзнат, къде не толкова задължителен манталитет на властта и икономическата върхушка. Ченгесарлъка може да се преживее дори и в полицейска държава, но само при едно условие - една от неговите основни черти не се превърне в част от културата на обществото - разбирането, че всичко трябва да е под контрол. Разбира се контролът е оксиморон - за силен контрол трябват много контролиращи, а това автоматично води до много последствия, Не ви говоря за популярния въпрос "кой контролира контролиращия", а за нещо много по-просто и много по-важно - много хора изпълняващи подобни функции задължително образуват субкултура, а ако тя се окаже и носител на желан статус в обществото, тя се превръща в магнит за всички. Ето в това положение сме ние и можем само да благодарим на селската си природа, която води до разцепления между поколенията, защото само това е единствения ни щанс да се излекуваме от болестта си, без да измрем до крак преди това.

Новините

Най-четените