ДПС иска предизборна агитация и на чужд език

Да отпадне забраната за агитация на чужд език по време на предизборни срещи, събрания и митинги поиска ДПС, предаде Дарик. Движението е внесло предложения за промени в Изборния кодекс, с които се отменя ограничението предизборните агитации да се водят само на български език.

От ДПС обясняват, че идеята е при необходимост и осигурен превод агитацията да може да е на чужд език. Те се позоваха на последния доклад на наблюдателите от Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), в които има съвет точно в тази посока.

Сред аргументите на Лютви Местан е този, че не може да се води кампания на български в село, в което са се заселили англичани: "Представете си, че кандидати на ДПС ще проведат предизборно събрание за български представители в Европейския парламент в едно село, в което вече живеят не малко на брой избиратели, преселили се от Англия. На какъв език ще предадем нашите предизборни послания на избирателите англичани? Не може на шведски - не го разбират, не може на български - не го разбират.

Ще бъде ли престъпление, ако Филиз Хюсменова отправи своите предизборни послания пред тези избиратели на английски език. Ние предлагаме тя да има това право. Забележете обаче, понеже допускаме, че на тази предизборна среща участват други граждани, които не разбират английски, естествено, че на тях трябва да им се осигури правото на информиран избор и тя ще трябва да е осигурила преводач, и самата тя да предаде и на официален език своето послание".

От "Атака" определиха предложението на ДПС като "нагло и нахално". "Вместо тези хора да научат български, те се държат в изолация и дори г-н Местан, който претендира, че говори добре и дори прекрасно понякога, твърди, че говори български, не ги е научил. Вината е в г-н Местан и в тези, които не са направили необходимото тези хора да научат езика, официалния език на държавата, в която живеят", коментира Павел Шопов от националистите.
От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят идеята на ДПС, защото може да възникне напрежение в определени райони в страната. Предизборна агитация според тях може да се води само на основния по конституция език в страна ни. Те ще предложат т.нар. забранителни списъци да се публикуват три дни преди провеждане на избори.

#1 beavis 21.06.2012 в 15:57:13

Ами просто е - нека бъде разрешено на всички официални езици на Европейския съюз, нямам нищо против

#2 Шебек Хасан 21.06.2012 в 16:21:59

То на електората на ДПС не му е нужно да разбира какво му говорят. Не на български, ами ако ще и на виетнамски да ги "агитират" те си знаят "правилната" бюлетина. Е! Някой път бъркат номера, ама това е от неграмотност, а не от желание да гласуват за някой друг.

#3 Bobby_gBG 21.06.2012 в 17:01:44

Аман от нагла депесарска сган! Да бъдат арестуване за подбуждане на сепаратизъм! И да бъдат закрити заради това че са партия на етническа и религиозна основа! И що за български граждани са тези които не са научили езика на страната в която живеят? Като искат да "достигнат" до избирателите си дето не знаят езика - да си наемат преводачи, които да казват на чужд език това, което декламиращият на подиума политик казва на БЪЛГАРСКИ. Не виждам причина да са разрешени "всички езици от ЕС". Щом си български гражданин - ще правиш предизборна кампания на български език. Всичко останало е заявка за сепаратизъм! А когато от подиума говори чужд гражданин, то само в такива случаи говоренето следва да е на чужд език, СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРЕВЕЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!

#5 Гризли 21.06.2012 в 20:58:08

Не агитация на чужд език, а да се забрани гласуването на хора, които не знаят български език, това трябва! Местан каза, че старата му майка не разбирала български език! Ами щом за толкова години не го научила защо й е да гласува изобщо?! Очевидно бъдещето на България изобщо не я интересува! Освен това Местан каза, че в България живеели много англичани, затова трябвало да има агитация на английски! Съгласен съм - английският е международния език - всички турци да научат английски и ще си получат агитацията на чужд език! Понеже българският им е роден де, нали са родени тук и цял живот са живели в България! България за българските граждани!!! Който има български паспорт и иска да живее в България ще говори български, това е!!!

#7 Архангел 21.06.2012 в 21:25:42

Аз не знам защо не с енаправи както в прибалтийските републики направиха към собствените си граждани-който не знае местния език не може да вземе паспорт Примерно естонец си, но от руски произход.Не знаеш естонски.Нямаш паспорт.Не можеш да гласуваш.Живееш там, но нищо.Не си гражданин

#8 янаки 21.06.2012 в 22:58:33

Ами, да си искат, и аз искам много работи, ама, както се казваше навремето, "няма го майстора". Но не може да се отрече, че Лютви Местан говори най-добре артикулирания български език в парламента.

#9 янаки 21.06.2012 в 23:02:23

@Архангел Ти добре предлагаш, ама изпита по български език ще остави България без поданици. По добре ще бъде изпита за поданство да бъде по английски.

#10 Чинчифон 22.06.2012 в 07:32:25

То и сега истинските ни агитации ги водят на английски.Преди се водеха на руски,но всички българи по рождение знаят руският поне за тройка.А турският език е матерен за правителствените ибрик-чауши от ГЕРБ.

#11 Бобо 22.06.2012 в 13:35:20

Они свински езици не ядат, ама агнешки или телешки ше им отиват на празненството . Немам възражения.

#12 lele male 22.06.2012 в 16:11:03

@7 Архангел, в България за да вземеш гражданство минаваш през интервю на български език по въпросник, утвърден от министъра на правосъдието. Един вид, удостоверяваш до колко владееш езика

Новините

Най-четените