Бъдещето на книгочетенето

Наскоро се сдобих с новия Кindle 3 на Amazon. Никак не беше случайно. Имах рожден ден, приятелите ми направиха грешка да попитат какво искам и аз се запънах като магаре на мост - искам новия Kindle, искам специално американската или британската версия, искам да ми го купят там и да ми го донесат тук.

Защо така?

Защото Amazon е поредната компания която има драстично различна политика, що се отнася до различните държави, пък били и те членки на ЕС. И си го признава. Във версиите, предназначени за британския и американския пазар има екстричка, която ми се стори супер ценна, а именно - безплатен 3G Интернет в повече от 100 страни по света.

Да, няма грешка. Безплатен Интернет, който поне на теория трябва да работи докато устройството е живо и за който не се плаща нито стотинка след покупката.

Да започна отначало. Amazon Kindle e четец на електронни книги. В момента се радваме на третото поколение, което означава доста подобрена функционалност и ергономичност.

Екранът

Голямото предимство на устройството е неговият екран, изпълнен по технологията Е Ink. Това е принципно различна технология за екрани на електронни устройства, която работи чрез електростатични заряди, и за да не обяснявам по-сложно, само ще кажа, че той харчи енергия само за смяна на картинката на екрана и не харчи енергия докато екранът стои неподвижен.

За четене това е супер, защото изглежда почти като истинска хартия. Икономичният екран води до много по-малък разход на енергия, което означава , че с едно зареждане устройството може да изкара седмици и хиляди прочетени страници. Ако се ползва Интернет, обаче, времето между зарежданията драстично намалява, защото връзката консумира доста енергия, а и човек честичко превърта страниците.

От друга страна, поради това, че екранът сравнително бавно се обновява, има едни неприятни присветвания при смяна на картинката, които почти не правят впечатление при четене, но при цъкане в интернет понякога могат и да дразнят.

Качването

Книгите могат да се качват върху това технологично чудо или с MicroUSB кабел (с каквито сега се зареждат по-модерните телефони), да се изпращат чрез e-mail или пък, ако можете да си го позволите, да се купуват директно от сайта на Amazon. Когато закачите устройството, то ви се появява на компютъра като нова флашка и там в папка „Документи" си трупате книгите.

Собственият формат на Amazon е *.azw, който всъщност е леко модифициран .mobi файл. Което означава, че отваря без проблем MOBI и PRC файлове, но също и TXT и PDF файлове. След няколко теста открих, че най-приятен за работа е .mobi формата, затова си инсталирах Calibre на компютъра и с негова помощ си конвертирах всички книги.

Безпроблемно конвертиране

Конвертирането мина без проблеми, като изключим тези PDF файлове, които са съставени само от сканирани като картинки страници. Лесно е да ги познаете, защото обикновено са към 20 мегабайта и нагоре за една книга. Ако все пак ви се наложи да четете PDF файлове директно на устройството, да знаете, че има голяма разлика от файл до файл - някои се четат прекрасно, други трябва да се увеличават, трети пък могат да се четат само в пейзажен формат (т.е. дългата страна на екрана да ви е отдолу).

Има още една възможност за конверсия. Когато си вземете киндълчето, много полезно ще ви е да си направите акаунт в Amazon независимо къде. Аз съм си направил в немския, американския и английския. С този акаунт регистрирате устройството на свое име и получавате два важни email адреса - <потребителско име>@kindle.com и <потребителско име>@free.kindle.com . Когато изпратите електронна книга на тях като приложение (attachment) и в темата (subject) напишете „convert", Амазон ви конвертира книжката до приемлив формат и ви праща уведомление на устройството, че ви чака да си я свалите.

За съжаление искат някакви парички, ако се ползва първия адрес, така че аз ползвам винаги втория, който е безплатен, но затова пък е достъпен само чрез WiFi. Няма да ви преразказвам ръководството, лесно е, но го прочетете задължително, защото си има особености!

Има и начин да си качвате галерии със снимки или да си просвирвате MP3 файлове. Има и начин да се слушат аудиокниги, но нещо не мога да се оправя с форматите там.

Друга голяма екстра е възможността да се организират книгите по категории, като всяка книга може да присъства в повече от една. Можете да си водите бележки, да си маркирате, дори да споделяте пасажи от прочетеното в Twitter и Facebook, което не съм тествал все още.

На глас

И нещо, което ми достави голямо удоволствие - устройството може да чете книги на глас и ми върши идеална работа докато съм зает с къщна работа или докато се разхождам: тогава слагам слушалките и тръгвам. За съжаление засега чете само на английски.

На мен лично ми донесе голямо облекчение, защото през него мога да си преглеждам пощата в Gmail, новините в Google Reader, да си чета Twitter и Facebook. Добра идея е да се ползват мобилните им версии, защото са много по-леки.

Какъв е крайният ефект?

Започнах да чета повече и по-ефективно. От началото на април съм прочел около 4 книги и половина, като се има предвид, че вече си оползотворявам по-смислено времето в градския транспорт, прекарано в задръствания. Препоръчвам ви да си купите и калъфче, защото то пази много добре крехкото корпусче, а и служи като стойка и така може да се чете в легнало положение, без да се налага да се държи през цялото време в ръка.

Как свърши моята история - приятелчетата се опитваха да ми предложат друг подарък, но аз отстоях своето и така, около 2-3 седмици след рождения ден, си получих играчката и от тогава навсякъде е с мен.

#1 solaar 26.05.2011 в 09:56:18

Това платена реклама ли беше? Защото опита с моя Kindle 3 не е точно същият. Безпроблемното конвертиране на pdf-и води до странни тиренца на всеки ред, което затруднява четенето. Браузването е мъка безподобна, то май тази функция е само за сваляне на книги от Amazon и нищо повече. Вътрешната памет е само 2 GB, като няма начин да се добавя SD или друга карта. Мястото е малко и за мр3-ки и за книги. Изобщо хубавите неща общо взето се изчерпват с брилянтния екран.

#2 solaar 26.05.2011 в 09:57:36

А да, забравих. Няма и папки, а интерфейсът не поддържа файловите имена да са на кирилица.

#3 Коректен 26.05.2011 в 10:54:18

Хаха, това със сигурност е реклама. Живея в Пекин и чаках над 2 месеца да ми го доставят до Хонг Конг, че след това да ми го донесат и от там. Ужас! Освен това има някакъв проблем. Най-редовно не ще да се включи след като съм го оставил на скрийнсейвър и се налага да го рестартирам, което пък води до това, че забравя на коя страница съм бил и ме праща на случайно избрана. Като започне да намалява батерията без да предупреждава изведнъж тотално отказва да се включи, докато не се зареди догоре. Проблеми не е като да няма. )) Лошото е, че ако тръгна да се разправям за гаранция ще ми излезе златен. Хубавото е, че откакто го имам чета доста повече и наистина си уплътнявам времето в задръстванията. А това с конвертирането ще трябва да го пробвам, че сега правя едни магарии с пдф-ите, не е истина. Факт е, че Киндъл е най-добрият четец, ако попаднеш на читав.

#5 suicidal 26.05.2011 в 11:00:41

общо взето съм съгласен със солар, има и доста други четци, даже вчера видях такъв с тъч скрийн подържащ е-инк. аз също обаче се спрях на киндъл, заради добрата цена и перфектния екран. дизайна също според мен е номер едно

#7 Коректен 26.05.2011 в 11:23:20

Аз мисля, че за четец на книги не е необходим touch screen, защото това ще означава екранът да е вечно мазен и това затруднява четенето. От друга страна цветовете (има и цветни четци) изморяват очите, така че те също са излишни. Ако човек иска да чете електронни книги е добре да си вземе Киндъл (ако може да си го позволи) или нещо подобно, а ако иска да пипа по екрана и да му е цветно да си вземе iPad (ако може да си го позволи) или нещо подобно. Това е истината.

#8 tougherty 26.05.2011 в 12:51:24

И това ако не е съвпадение. Тъкмо днес ми пристигна киндъл-ът от Щатите и се захванах да го разучавам. Само че аз си взех с wi-fi без 3G, защото реших че това 3G и без това няма да го ползвам в България. Нещо силно ме съмнява, че може да има безплатен нет през 3G в милата ни родина. Все още не съм го разучил много, но ми харесва това, че можеш да качваш лесно книги на български, а също и всичко друго от word или .txt след конвертиране в mobi, защото това означава че освен книги може да се качва и професионална литература, а има и търсачка, която след инсталацията на кирилица ще ми позволява да намеря бързо това, което ми е необходимо. А това е наистина супер, като се има предвид колко "тухли" ми се налага да мъкна понякога. Харесва ми, че мога да качвам и мп3-ки, които при това не звучат зле. Не ми харесва това, че дойде без калъфче, че все още не знам къде мога да проверя колко свободна памет има и че не мога да чета на тъмно. Все още не съм браузвал с него и не знам как работи, но ме дразни фактът, че менютата някак си не са интуитивни и все още трудно се ориентирам в тях.

#9 MiaWallace 26.05.2011 в 13:00:38

И без електронен четец от април прочетох много повече от 4 книги Че е удобство - безспорно. Че статията звучи поръчково - факт

#10 suicidal 26.05.2011 в 13:10:22

а че си мислите, че Амазон плаща за ПР статии в БГ е доста забавно също

#11 hmm 26.05.2011 в 13:13:52

Статията долу-горе съвпада и с моя опит с Kindle, който имам от миналата година (също купен от САЩ). Като цяло върши добра работа, може да се чете навсякъде, и т.н. Голяма полза е бързата (моментална) доставка на книгите които купуваш, както и това, че тези книги после можеш и да ги четеш на други устройства. Основният ми проблем е user interface-a (както софтуер, така и хардуер) -- в много отношения сякаш е направен от технически хора без понятие от user experience. Все пак става, а това, че понякога ме дразни не е фатално, тъй като не пречи на основната функция на устройството (четенето). Но четеца би изглеждал по съвършенно различен начин, ако Apple го беше направил, например. Иначе като цяло устройството е добро. Чета доста повече от преди благодарение на него.

#16 solaar 26.05.2011 в 14:31:47

Ако статия, която изглежда като 100% платена, не е, толкова по-зле за вас. И вероятно единствената причина е, че както спомена някой по-долу че Амазон няма да плати за PR в БГ. btw който каза, че не можело да се свалят атачмънти да си хвърли незабавно киндъла в реката. Постоянно си пускам по пощата ел книги, свалям си ги и си ги чета. voila!

#18 solaar 26.05.2011 в 16:06:54

Плюсовете в основната статия, недостатъците в намален курсив отстрани на екрана. Точно така се пишат рекламни статии, които не трябва да изглеждат като рекламни. Тъй като очевидно статията ти не е платена, постарай се следващата да не изглежда като такава. Успех!

#20 kibrito 26.05.2011 в 17:26:17

Не мога да кажа нищо за Kindle, тъй като не съм го ползвал, но Sony reader 505 върши чудесна работа. Няма WiFi, но не ми и трябва. Книгите си свалям безплатно от chitanka.info в txt формат, след това ги прехвърлям във Word 97-2003. Ползвам Book Designer 4.0, който конвертира Word книгата във lrf формат и избирам шрифта и размер, които желая. Ако това ви се струва трудно, Sony Reader-а чете pdf формат, но не може да увеличава шрифта в този случай. За това ще ви трябва Nitro PDF програмата, която замества Adobe reader, но е с повече функции. Кнiгата в pdf формат я отваряте с Nitro PDF, натискате Convert to Word, след това във Word увеличавате шрифта и конвертирате отново в pdf. И за да не възникне спор, дали това е платена реклама или не, ще ви отговоря че НЕ Е. Но за тези, които ги сърбят пръстите и им се пише, могат да отворят дискусия и за този коментар...лошо няма, всеки е луд с номера си...

#21 dedogo6 27.05.2011 в 01:26:11

Нека и аз да кажа нещо за устройството.Брат ми има такова (не знам коя версия е 2 или 3-та) , поиграх си малко с него, но не съм впечатлен.Единствено като + отчитам удобството за носене където и да е , понеже е много лекичко, а и може да се натъпче с адски много книги. Лично аз няма да платя цената на това устройство , която е около 330 лева , понеже за тези пари мога да си взема около 20 "аналогови" книги.И тъй като годишно тук не се издават толкова (за жанровете, които харесвам става дума) ,мога в продължение на две или три години с тези пари да си чета "истински" книги.Ще кажете - секат се дървета за това - е така е , но повечето от новите книги се издават на рециклирана хартия.И пак лично аз ще продължа да чета хартиени книги, докато ги има - усещането не може да се сравнява с тази поредна електронна джаджа, направена само с една цел - да се купуват повече електронни книги , на съответната цена ,което обогатява една или друга корпорация.Хартиените книги също се плащат, но мен ме дразни факта ,че имайки такова устройство те принуждават да купуваш повече и повече, без да се заглеждаш имали стойност в произведението. Някога ще си взема такова - като стане 30 лв...

#22 Коректен 27.05.2011 в 05:20:51

В действителност проблемът с купуването на електронни книги се състои главно в това, че българските издателства не предлагат новите и издания в електронен вариант. Трябва да чакам с години да изтекат авторски права и някой идеалист да седне и да прехвърли нормална книга в електронен вариант. След това идва проблемът, че или програмите му не разчитат добре всичко на български, или той не си прави труда да прочете и редактира получената бозичка или просто не е твърде грамотен. Попадал съм на ужасяващо направени електронни книги, което до голяма степен намалява удоволствието. Ако издателствата започнат да ги пускат поне ще използват оригиналните си файлове и има шанс те да са в по-добро състояние. Друг е въпросът защо не го правят и дали няма някаква законова база и подобни глупости, които да ги спират или ограничават.

#23 Rowan 27.05.2011 в 10:18:15

Оф, и аз пробвах електронните книги и се отказах да си взема. Цената не е проблем, реално за 2-3 месеца давам същите пари за традиционните хартиени версии. Просто да чета е-книга е нещо като да пиеш кафе в пластмасова чаша, да е*еш с презерватив и т.н. Прави кеф, но нещо липсва. Когато избирам нещо за четене от домашната си библиотека, докато разглеждам книгите, всяка събужда в главата ми образи, картини... Когато ги гледам на файлове, не е същото. Е-книгата дори и не мирише на книга

Новините

Най-четените