Пуснете мъжа си на бира с приятели

Мъжествеността е крехко цвете. Лесно увяхващо, то се нуждае от постоянна грижа и подхранване, както добре знае всяка съпруга или любовница. Това може би означава, че жените трябва да стоят настрани от приятелите на своя мъж.

Ново проучване от учените в Чикагския и Корнелския университет, публикувано в изданието "American Journal of Sociology", констатира, че когато партньорката на даден мъж е твърде близка с приятелите му, вероятността той да прояви симптоми на сексуална дисфункция е по-голяма. 

Когато жената изземва приятелския кръг на партньора, той спира да се чувства мъж

Този феномен се нарича "партньорска интимност", заявиха авторите на проучването Бенджамин Корнуел и Едуърд Ломан и се появява когато жената се сближи повече с приятелите на мъжа, от колкото самият той.

Около 25 на сто от мъжете, взели участие в проучването, споделят, че са изпитали "партньорската интимност" на гърба си при поне една от връзките си. Вероятността при тези мъже да страдат от еректилна дисфункция (ЕД) е 92% по-голяма в сравнение с мъжете, които са по-близки със своите приятели, от колкото партньорката им.

Нещата обаче са по-сложни от баналната ревност. Мъжете не се притесняват, че гаджето ще ги напусне заради някой от най-добрите им приятели. По-скоро става въпрос за това, че мъжете разчитат на своите приятелства с други мъже за подхранване на чувството за автономност, лично пространство и независимост, което е сред основните фактори за поддържане на мъжествеността.

Когато една жена се намеси и узурпира някоя от тези приятелски връзки, това може да се окаже заплашително за мъжествеността на партньора й и неговото усещане за мъжка идентичност, като по този начин увеличи вероятността от сексуална дисфункция. 

Мъжете на пенсионна възраст са най-засегнати от социализацията на половинката

Проблемът е най-значителен при по-младите мъже, посочва проучването на Корнуел и Ломан. Изследователите се позовават на данни от проекта на университета в Чикаго от 2005 г., озаглавен "Социален живот, здраве и остаряване", който интервюира 3005 мъже на възраст между 57 и 85 години.

Връзката между "партньорската интимност" и еректилната дисфункция се оказва най-силна при мъжете на възраст между 57 и 64 години, когато много мъже претърпяват сериозни промени в живота си, твърди Ломан. На практика връзката между новооткрития феномен и еректилната дисфункция е толкова тясна при тези мъже, колкото са и проблемите с простатата.

"Това е възрастта, в която мъжете се пенсионират и напускат работното място, което води до реорганизация на живота" споделя Ломан. "Това е много заплашително за разбирането на мъжа за самия себе си".

Мъжете в изучаваната от Корнуел и Ломан група вече са по-склонни към еректилна дисфункция от по-младите мъже, като една трета от изследваните мъже се намират в това състояние. Но дори и при отчитането на медицинските проблеми като диабет и наднормено тегло, които е възможно да допринасят за сексуалната дисфункция, връзката с "партньорската интимност" все още се запазва силна.  

С годините мъжете изглежда компенсират вписването на жената в приятелска среда

Дори най-здравите мъже в проучването, които са способни да водят активен сексуален живот, страдат от повече проблеми в спалнята ако техните партньорки са прекалено близки с приятелите им. Добрите новини обаче са, че този проблем изчезва с напредването на възрастта.

При мъжете на възраст между 70 и 80 години учените не откриват връзка между еректилната дисфункция и споделените приятелства на двойките. Това може би се дължи на факта, че мъжкото разбиране за мъжественост и самоидентичност се променя с възрастта: един мъж може да се превърне от главата на семейството, който взема решенията, в мъдър дядо.

"Фокусирането върху близостта и семейството при по-възрастните мъже увеличава вероятността от възприемане на нови дефиниции за мъжествеността, които се съсредоточават върху предаването на житейски опит и менторство вместо независимост и автономия" казва Корнуел. "При тези обстоятелства е по-малко вероятно партньорската интимност да води до еректилна дисфункция".

Авторите подчертават, че споделената компания е добра за двойките, защото допринася за взаимността във връзката. В повечето случаи партньорската интимност не е проблемна (още повече, че някои жени едва понасят приятелите на своя съпруг), но за всеки случай е добра идея да се пази разумна дистанция.

#3 Чинчифон 13.08.2011 в 16:14:18

Обвързването на нормалните мъже в брак /докато смъртта ги раздели/ е противоестествено явление.И безсмислен опит на хората да променят природни закони,които са ги създали.Ако природата е определила за жената да износва средно по една нормална бременост ГОДИШНО,то естественият нагон принуждава здравият мъжът да създава до три бременности ДНЕВНО!Как тогава един брак се вързва с природната истина?

#5 Оня Дето Го Трият 13.08.2011 в 17:08:10

А под тая статия ми липсват коментаторките, дето си избират по снимките - първия отляво, третия отдясно...

#6 veselavesela 13.08.2011 в 18:20:02

@ Оня, прочетох статията, без да се вглъбявам признавам, еректилна дисфункция е това, което няма как да не запомня след , като се повтаря на всеки 3 реда, та от там и нежеланието на дамите да си харесат някой. Това в кръга на шегата. Абсолютно съм съгласна, че половинките имат право на своята бира с приятели, без нашето "тъй безценно" присъствие. Свидетел съм на доста разводи, предизвикани от тиранията на единият партньор изживяващ/а се като основното светещо тяло, около което другият, като едно малко сателитче трябва да обикаля.

#7 My Majesty 13.08.2011 в 18:36:38

Моят пък не ще да ходи без мен никъде Ни на бира, ни на вино, ни с приятели. Само колите води сам да ги оправят, щото аз там не мога да издържам.

#8 veselavesela 13.08.2011 в 18:51:33

@ Маджести, дано да коментираш някаква прясна връзка. В противен случай ми звучи несериозно, дори смешно.

#9 My Majesty 13.08.2011 в 19:02:25

До veselavesela: коментирам двугодишна връзка, в която през последните 8 месеца живеем заедно. Той обича да излизаме, но в смесена компания, да има мъже и жени, или аз да съм с него. Но като цяло и той и аз нямаме компании, в които да са само мъже или само жени. И още нещо - не гледа мачове- смята, че това е тъпа игра. Не се оплаквам. Друг спорт гледа, но мачове - не!

#10 veselavesela 13.08.2011 в 19:08:22

Да , както и предположих прясна връзка.

#11 sake 13.08.2011 в 19:13:18

Маджести,хубаво нещо са мечтите,просто такъв мъж няма,а ако има то той не е при тебе,а само мечта.

#12 sake 13.08.2011 в 19:27:41

Маджести,та твоя мъж сигурно и вестници не чете,и карти не играе,чудно къде го намери.

#13 mim 13.08.2011 в 20:59:23

Бир Адам юлмуш...по правец де

#15 Мишуга 14.08.2011 в 03:02:48

Истинския мъж няма приятели а само добри познати

#17 Rowan 14.08.2011 в 06:30:52

Жената изземвала приятелите... То да е само това, с мед да я намажеш... и да я оближеш после. Изземва ти между 70 и 90% от гардероба, телевизора, компа, личното време, окупира кухнята, етажерката в банята... и ТЕБ. Ама то мъжете на какви жертви не сме готови за ... едното е*ане

#18 sake 14.08.2011 в 09:49:41

Ами по предназначение,едни пият бира,други си удрят главата в стената.

#20 My Majesty 14.08.2011 в 11:57:26

Роуанчо, стига си се оплаквал! Жените това, жените онова Ако една жена може да ти вземе70 или 90% от гардероба, значи дрехите ти изискват толкова пространство. Иначе как ще ги побере дрехите ти на на толкова малко място Надали има умна жена, която ще тръгне да изхвърля дрехите на приятеля или мъжа си. За телевизора и компа е още по-лесно. Един телевизор в дневната и един в спалнята. Всеки гледа каквото иска, ако им е толкова важно. Стационарният компютър вкъщи го ползва приятеля ми, аз ползвам лаптопа. Проблемът е никакъв. Според мен е твърде дребнаво да мериш колко саннтиметра от шкафчето е твое и колко е нейно. Когато има желание, минаги се постига компромис и РАВНОВЕСИЕ! В повечето си постове описваш жената като враг, а не като някой, който се радваш да споделя живота ти.

#21 sake 14.08.2011 в 11:59:16

Ех, колко щастливи жени има по нашите географски ширини,моят мъж това -не,онова -не ,винаги сме заедно,ангели и картини от Рая. В същото време и на същото място ,колко ощетени мъже има,не ги до пускат до гардероба,до кухнята,до компа,до телевизора,само им взимат парите и после ги наказват до стената да си удрят главата. Имам такъв колега между между 30-40,ама по към 40.

Новините

Най-четените