Защо продължават протестите

Вече месец всяка вечер от 18:30 часа около десет хиляди души се събират на протест пред Министерския съвет.

Каква е тази обществена енергия, която кара хората неуморимо, в дъжд и пек, да изпълват площада, да скандират "Оставка" и след това да поемат по километричното шествие, обикалящо партийните централи на парламентарно представените партии или пък да стигнат от Орлов мост до "Плиска"? Накратко: каква е причината за протеста и защо управляващите все още не успяват да я осмислят?

"Ние искаме да живеем в уредена и честна държава"

Причините за протеста този път не са материалистични. Не става дума за високи сметки за ток и отопление, както беше през зимата. Въпреки че сметките създадоха силно обществено напрежение, което всъщност се запази и до днес, летните протести имат друга причина. Протестите са за принципи, а първият гласи – "Ние искаме да живеем в уредена и честна държава”.

Конкретният повод, искрата, която възпламени гражданското общество беше скандалното, бързо и безпринципно назначение на медийния магнат Делян Пеевски за председател на най-чувствителната структура в сферата на сигурността – ДАНС.

Тази еманация на наглостта (промени се и законът за ДАНС, само за да може нароченият кандидат да пасне за новата си длъжност) преля чашата. Още същата вечер площад "Независимост" се изпълни от масата на народното недоволство. Тези протести продължават и до днес, въпреки че Народното събрание бързо отмени своето решение за ДАНС. Горчивият вкус остана. Протестите продължават и до днес, подхранвани от гнева срещу безпринципността.

Защо чак сега се въздигна народното недоволство толкова бурно и несекващо? Нима досега не е имало примери на наглост от страна на всяко друго правителство? С какво сега ситуацията е различна? Отговорът е, че това лято свари взривоопасен коктейл от няколко фактора. Досега обществото се надяваше, че смяната на лицата ще доведе до по-добра политика. Но обществото смени всичките лица, и то по няколко пъти, и не видя съществена промяна.

От друга страна обществото се надяваше, че след приемането ни в ЕС, гласът на алтернативата и натискът за по-добро управление ще дойде от Брюксел, Париж или Берлин. Европейските лидери нямат нито времето, нито задължението, а най-малко желанието да решават нашите национални проблеми.

Не на последно място в редицата на безалтернативността е и фактът, че в Народното събрание опозиция също няма - на всяко пленарно заседание там зее огромната празнина на незаетите столове отдясно.

Така, при липсата на каквато и да е действителна алтернатива, както отвън, така и отвътре, гражданското общество възприе себе си като единствената възможна опозиция; при това опозиция не на конкретна партия, а на всички партии.

Отрицанието на всички и на всичко не е градивно, казват опонентите и са прави донякъде. Пропускат обаче, че не това е идеята на протестите. Протестиращите са прекалено много и прекалено различни, за да излязат с общ план и конкретни предложения, въпреки че такива опити имаше.

"Не така"! Никога вече

Идеята на протестите е да са имунната система на обществото, която да се задейства, веднага щом безпринципната наглост покаже грозната си глава. Това е ролята на протеста. Обществото казва: "Не така!” От политиците се очаква да дадат своята алтернативна идея.

Защо политиците подцениха това напрежение? Сегашното правителство смяташе, че ако премахне причината за зимните протести с бързи социални мерки, обществото ще се успокои. Така кабинетът увеличи минималната работна заплата, майчинските, парите за първокласниците, обеща повече средства за закъсалия ВМЗ Сопот, спря приватизацията на "БДЖ Товарни превози" и даде зелена светлина за поевтиняването на тока.

Нищо от това не успокои обществото. Правителството не откри корена на проблема. Не отчете, че този път не материалните лишения изведоха хората на улицата.

Изведоха ги беззаконието, клиентелизмът и корупцията и докато тези проблеми продължават да се пренебрегват от управляващите, хората ще продължават да се събират на протест - всяка вечер от 18:30 на площад "Независимост”.

*Авторът е докторант в катедра "Европеистика" на Софийския университет и главен редактор на изданието за европейски изследвания "EuroFocus".

 

#2 mandit 13.07.2013 в 14:49:39

Съгласен съм с коментара на г-жа Георгиева.Само да допълня, че както се вдигнаха хората така и ще си седнат,но може би малко ще се промени управлението на управляващите.Може би.

#3 Прокопи 13.07.2013 в 16:27:14

Добрееее... Избори през септември, така да бъде. ГЕРБ печели малко по-голямо мнозинство и съставя правителство. Щото аз не виждам какво по-различно може да се случи, поне засега. И тогава?! Пак ли протестираме? Мисля, че се протестира на грешното място. Трябва да се протестира пред домовете и офисите на т. нар. олигарси и то не с кафета и дудуци.

#4 Оня Дето Го Трият 13.07.2013 в 17:42:15

Герб щяла да спечели мнозинство.....ми гласувай така, че да не спечели! Ама тогава пък щели да спечелят БСП и да остане същото.....ми гласувай така че да не спечели БСП! Света само с ГЕРБ и БСП ли се изчерпва? Кой спира гласуващите да гласуват за нещо трето, четвърто или пето, различно от ГЕРБ и БСП ? Някой с пистолет ли кара стадото за едно от двете да гласува?

#5 DonTsetsi 13.07.2013 в 18:06:01

Ами Оня, аз например гласувах за други, но те не влязоха в парламента. Аз лично не съм виновен за сегашното управление, но какво от това?

#7 Оня Дето Го Трият 13.07.2013 в 18:51:42

Дон Цеци Ми и аз винаги съм гласувал за други и също не считам, че съм виновен. Обаче като има казваш предварително да не гласуват за разни Тройни коалиции и Бойковци ти викат, че си хейтър, после като им го напомниш впоследствие, ти викат че си все наопаки..... явно хората това си искат и си го получават. Както 16 пъти казах под другата статия - пенсионерите получават точно това, за което скандират - БСП (и ниски пенсии).

#8 mandit 13.07.2013 в 21:22:55

Немога да разбера едно, защо никой не протестираше по времето на ГЕРБ оставка на правителството,което беше черешката на мафията, а точно тези (БСП ,ДПС)се оказаха мафия

#9 mandit 13.07.2013 в 21:41:19

Между другото БСП са комунисти,а ДПС турци,т.е. не точно мафия ,не и официална мафия.На всички е известно и е публична тайна, че именно ГЕРБ е явна и политизирана мафия инжектирана от Топинг Поийнт на политическата сцена.По стените и лозунгите си пише-ГЕРБ=МАФИЯ.Но 3,5години никои не нададе гласче по улиците и по телефоните си шепнеха хората.И много ми е интересно това, нека да протестират хората,но защо никои не иска и ГЕРБ да се махне от политиката.С една дума това е протест на ГЕРБаджии,то направо си е очевидно.ГЕРБ не работи в парламента,като опозиция, а кара хората от улицата да станат опозиция.М/у другото не искам нито комунистите, нито турците,по скоро СДС да се върне в парламента, щото други не виждам като алтернатива.

#10 tufto 14.07.2013 в 12:48:20

Последните два коментара ме отказаха да чета останалите преди това. Вече толкова много се пише, измисля, хвърлят се компромати за тоя и оня и т.н., че чак ме е срам като изляза на улицата и си се сетя, че на следващия ден някой "авторитет" ще е написал поредната "статия", която не струва и 5 стотинки. Проблемът на "авторитетите", че повечето представят нещата само от една гледна точка, за да се покажат различни от колегите си "авторитети", а всъщност нещата са много по-сложни от "Оставка", "Фостата", "Мафия" и подобните лозунги. Четейки тази статия, стигам до извода, че горе-долу е в правилната посока, но пак лиспва нещо - и то не липсва на хартия, или в интернет пространството, а липсва на улицата. Защото само със сарказъм и музика правителство не се сваля, а система не се сменя. А 240-те говеда в парламента явно са достатъчно нагли (и как няма да бъдат - имат минимум 2 десетилетия стаж, някои и повече в дезинформацията, далаверите и замазването на очите), за да си мислят, че негодуванието ще спре от само себе си и напрежението в обществото ще утихне. От друга страна пък обществото е в другата крайност - че сме търпеливи, то се знае, 500 години сме търпяли едни главорези, сега 25 години ли няма да чакаме! Някой трябва да се нагърби с тежката задача да влезе и да изколи/изпозастреля който му се мерне в полезрението в парламента, за да се сетят ония, че не могат да си карат по старому до второто пришествие. И преди някой да каже, че съм трол и подкрепям "ония лошите" (които и да са те), ще кажа следното - във фирмата, в която работя, политиката е такава, че ако си вършиш работата, могат да ти се простят някои малки и не чак толкова малки гафове. Смятам, че това трябва да се приложи и към говедата в парламента - все пак ние сме ги избрали, за да вършат работа, от която повечето от нас не разбират (в това число и аз). Е да де, ама след като не си вършат работата или я вършат през пръсти, да отбият номера и да се облажат по служба - ВЪН! Всички вън и да дойдат хора, които имат интерес България да просперира, а не да имат интерес да пълнят гушките и джобовете на близки и познати.

#11 Не така 14.07.2013 в 13:39:46

Ще ви кажа кога ще спрат протестите - когато свършат парите на ГЕРБ. Очевидно е, че протестите са инспирирани и спонсорирани от тях. Разбира се, парите им няма да свършат скоро - за 4 години заграбиха много, получават субсидии и "дарения" от олигарси и заинтересовани бизнес-кръгове, които правят инвестиция за бъдещето. Не на държавата и народа, а своето бъдеще. Освен това на протестиращите се плаща малко - като на всеки в тази държава. Принципът е: "По-добре малко, отколкото нищо". Та... така.

#12 Оня Дето Го Трият 14.07.2013 в 14:30:13

Щом са спонсорирани протестите, моля експертите тук да кажат къде точно се дават парите за протестиране. Искам да отида да взема. Щом всички го твърдите и сте запознати - къде се дават парите и от кого?

#14 tufto 14.07.2013 в 15:21:29

Между другото НАИСТИНА се дават пари на протестиращи, само че за контрапротестите - отиваш, подписче и 35лв от БСП. Един мой малко по-възрастен познат ми го каза това, понеже зачекнахме темата за протестите миналата седмица. Който не вярва - може да отиде и да провери ;)

#16 explorer 15.07.2013 в 13:42:28

Като сме почнали темата, да си кажа и аз мнението. Повечето от четящите са срещали становището, че другите държави си имат мафия, само у нас мафията си има държава. Ужасът дойде когато мафията поиска да си управлява директно държавата и то по най-неприятния начин - ченгеждийския, който при предното правителство стигна нови висоти. Като цяло идеята за единна мафия е само в главите на ужасените от идеята за съществуването й. Мафията е явление, не е единна стройна организация. На практика става дума за фамилии (кланове, обръчи, кръгове) узурпирали определени сфери и борещи се за надмощие над кръговете овладели други сфери с подобни прийоми. Та с обединенито на ДАНС и БОП и назначаването на Пеевски за шеф на новата формация, определени кръгове поискаха директно да се разправят с "конкуренцията" и да завладеят цялата държава. Правителството и парламентарното мнозинство в случая са само параван и затова аз и хиляди като мен плащат цена, под формата на време, за да протестираме и да искаме: Първо - този парван - правителството на Орешарски, и парламентарното мнозинство плюс ГЕРБ, да се махат от властовите позиции в България. Второ - избори на нов парламент, отразяващ представителството на всички (или поне мнозинството) български граждани, по достоен/некорумпиран начин. Затова всяка вечер съм на площада и по улиците София и ако някъде дават пари за тая работа, споделете

#17 minko 15.07.2013 в 14:40:06

защото все още има пари които да се раздават на хората...

#18 Оня Дето Го Трият 15.07.2013 в 15:31:10

Минко пак не ще да каже къде раздават парите Май само на него дават....за писане във форуми

#19 deowin 15.07.2013 в 19:20:51

Интересно как Атака направиха един единствен платен контрапротест със стотина фитнес-батки, и веднага се намериха журналисти да ги разобличат и запечатат на лента кой дава парите и колко са, докато истинският многохиляден протест тече вече цял месец, но така и не се намери конкретно доказателство, че някой, бил той ББ, Сорос или духът на Джон Рокфелер, плаща на тия хора.

Новините

Най-четените