Българският народ вече не е стадо

Протестите, които започнаха като масово народно недоволство срещу енергоразпределителните дружества и преминаха през яростни искания за ревизия на монополите, доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов. Ето и няколко извода, които можем да направим на първо четене...

1. Протестите все пак се политизираха. Въпреки желанието на инициаторите им, въпреки всички заявления в тази посока. ГЕРБ отнесе негативите не само на своите грешки, които безспорно съвсем не са малко, но и на тези на предишните управления.

Хората излязоха да протестират срещу конкретни негативи в живота си, но в крайна сметка се поддадоха на изкушението, подхвърлено им от същите тези предишни управления и свалиха правителството. Изглежда ужасяващата мизерия си каза думата и имаме изкупителна жертва.

2. Българският народ вече не е стадо. Той е разнородна група от хора, които имат редица сходни желания и интереси и са готови да ги защитават. Заедно. Вярно, учим се в крачка, но все пак показахме, че се справяме сравнително добре. Изразяването на ясна и конкретна позиция обаче носи и своята отговорност.

Тя се състои в това натрупването на енергия и сила да се използва за целите, които са поставени от самия народ. На първо място това означава на протестите да не се допускат политически провокатори и хронични хулигани.

3. Необходимо е споменатата гражданска енергия да се канализира в граждански сдружения, които да вземат реално участие във властта. Не става въпрос за досегашните "граждански" сдружения, които са просто задкулисни изпълнители на политическата воля на тази или на онази партия или едър икономически интерес. Сдружения, които да дават израз на волята на мнозинството от българите.

Тези, които работят, гласуват, отглеждат бъдещото поколение на България, милеят за природата и културата на страната и не са склонни да потърсят спасение навън. Тези, които всеки ден се чудят как да се борят с кошмарната икономическа ситуация, гневят се на лъжливите политически обещания и стискат зъби, за да оцелеят. Материално и духовно.

4. Времето на политическите месии свърши. След супермена Бойко Борисов, който минаваше за любимец на народа и експлоатира този си образ до степен, че едва ли ще осъзнае и след седмици, че същите тези хора са се изправили срещу него, българите няма да повярват на нов пишман спасител.

5. Приказките бяха дотук. Бойко Борисов наистина построи доста инфраструктура. Симеон Дянков наистина запази финансова стабилност във времена на криза. Потекоха спрени фондове, постигнаха се определени успехи в борбата с престъпността и комуникацията с Брюксел, Вашингтон и Москва.

Народът обаче вече е осъзнал, че това не са грандиозни успехи, а ежедневни задължения на всяко правителство във всяка нормална държава. И докато от всички медии Бойко и сие му повтаряха до втръсване какво са свършили, народът не изпускаше нишката.

Той не забравяше, че е ужасяващо беден, че безработицата расте, а хиляди дребни фирми фалират; че младите и способни българи отказват да раждат деца и бягат от страната; че продължават да го крадат, лъжат и ограбват, а на свобода се разхождат продажни политици и нагли мафиоти.

Народът даде достатъчно време на управлението да свърши нещо реално за подобряване на положението му, а след като му писна резултатът веднага е налице. И никой управляващ занапред няма да има толкова дълъг кредит на доверие.

6. Оставката на Бойко Борисов не е емоционална реакция, а добре премерен ход. Въпреки убежденията, които лидерът на ГЕРБ ни отправи от парламентарната трибуна преди броени мунити, не трябва да се заблуждаваме. Той не сдава властта защото не може да гледа Народното събрание оградено. Нито заради сцепените протестни глави.

Прави го, защото иска да прегрупира партията си до предсрочните избори (които няма да се проведат преди края на април) и да вкара максимален брой депутати в Парламента. Прави го, защото след провала на вчерашните полумерки срещу монополите му и онзиденшното отстраняване на поредния жертвен агнец Симеон Дянков стана ясно, че протестите ще продължат.

А за оставащите няколко месеца до редовните избори това би сринало рейтинга на ГЕРБ близо до този на НДСВ. Прави го, за да измисли как да привлече отново народната любов.

7. В сегашното политическо статукво ГЕРБ няма алтернатива. Въпреки всичките си неосъществени обещания към народа, ужасяващата си кадрова политика в министерствата и Народното събрание, бездействието си срещу монополите и едрата престъпност, Бойко Борисов е най-малкото зло за страната.

Повтарям, най-малкото зло, а не най-добрият вариант. При положение, че със сигурност на следващите избори няма да успее да постигне абсолютно мнозинство и ще трябва да усмири грандоманията си; при положение, че ще има за коректив други силно представени в Парламента политически сили; при положение, че възкръсналото като Феникс от пепелта гражданското общество ще може да му оказва подкрепа или да го спира, ако залети в неправилната посока, Бойко Борисов е правилният вариант.

Политикът, който се докосна до властта и излезе от нея по-малко изцапан от когото и да било през послените 24 години. Ако отърси от гърба си Цветан Цветанов, Мирослав Найденов и още една дузина свои "сподвижници", Борисов би могъл да осигури на България по-добро управление от Станишев, Кунева, Местан, Сидеров или Костов.

8. Чакат ни ужасно трудни месеци. Държавата пуска на вътрешния пазар ценни книжа за 800 милиона лева, за да покрие плащанията към земеделските производители, чието забавяне бе поводът за отстраняването на министър Дянков. Това става на фона правителство в оставка, следователно на срив в доверието към стабилността в България.

Сривът на доверието винаги оказва негативно влияние върху цените, лихвите и изобщо върху цялата финансова сфера. В този смисъл не можем да очакваме никакви свежи външни инвестиции в страната.

Едва ли ще запазим и финансовата стабилност на сегашното й ниво. Твърде съмнително е да преживеем каквото и да било положително през следващите месеци. Така че ще продължаваме да стискаме зъби. Поне до изборите...

9. Все пак можем да използваме времето до вота продуктивно. Голяма част от българския народ показа, че провижда зад празните политически фрази. Почти сигурно ни очаква служебно правителство. Сега именно е моментът да продължим натиска и да получим отговори на много въпроси.

Какво е истинското финансово състояние на държавата? Какво пише в прословутите монополни договори, които не дават никакви права на страната ни, а ни заробват с милиардни неустойки? Кой ги е подписал? Какви са начините вместо в следващото Народно събрание, той да влезе в затвора? Задълго.

Как да изринем кръвосмучещата бюрокрация и да освободим бизнеса от ужасяващите разрешителни режими и корупционни практики, които му пречат да осигури стабилни доходи и работа за по-голяма част от българския народ? Как законово и окончателно да се измъкнем от всички монополи?

Не само топлофикации и ЕРП-та, а и кредитни институции, туристически картели и т.н. Тъкмо сега можем да получим максимално конкретни отговори на подобни въпроси, без да ни замазват очите с политически лъжи.

10. Да продължим новосъздадената традиция и на изборите да гласуваме (или не) с главите си. През следващите месеци партиите могат да ни покажат готовността си да се променят. Защото безспорно всички са маскари. Да не гласуваме на принципа: "Кой не скача е еди-какъв си!".

Доказахме, че не сме глупаци и не се водим от политически лозунги. Да дадем вота си за тези, които изритат най-много от корумпираните си кадри. За тези, които ни предложат най-много нови лица. Но не такива, познати ни от други политически проекти, които искат да се включат в новото политическо раздаване на картите.

Нови в смисъл на необременени с гнусните практики, на които се нагледахме от всичките партии. Без изключение. Да гласуваме за тези, които ни дадат конкретни обещания с конкретни срокове и поемат конкретни ангажименти кога ще сдадат властта, ако не изпълнят думата си. Защото изборите са договор.

Ние даваме вота си на този, който поема ангажимент да изпълни най-голяма част от исканията ни. Ако не го направи? Е, последният пример е твърде пресен...

#1 Borracho 21.02.2013 в 10:59:54

Не е стадо, ама пасем трева. Лошото е, че вечеи трева за пасане не остана - само песЪк и камънЕ.

#4 explorer 21.02.2013 в 11:33:25

Slava Niki, твърдиш, че имаш позиция, но не я заявяваш или тя е само "против"? Дай ми една причина поради която трябва да вярвам повече на теб или което и да е "лице на протестите", отколкото на Емил Кошлуков, или Царя или ББ?

#6 Desislava Petrova 21.02.2013 в 11:52:39

...Ако отърси от гърба си Цветан Цветанов, Мирослав Найденов и още една дузина свои "сподвижници", Борисов би могъл да осигури на България по-добро управление от Станишев, Кунева, Местан, Сидеров или Костов.... Истината е, че Бойко се провали с гръм и трясък! Притеснява ме факта, че има още адски много овце, които да му вярват на популистките глупости, които са раздувани и разширявани от удобнните медии, не само тези на Пеевски и майка му. Само едно ще кажа: В момента Бойко/Буда се прави на умряла лисица и играе мелодрама пред ВАС ОВЦЕТЕ. Не се връзвайте, а прогледнете! Лисицата ще се събуди след няколко месеца и ще ви захапе за връта още години, ако се намерят достатъчно ТЪПАЦИ да гласуват за ГЕРБ. От всички политици в момента, най-много ми допада Меглена Кунева, която е истинко лице! Тя е почетен президент на Европейската служба за гражданско действие (ЕСГД). Тази мрежа се основава на 3-те „Г” – гражданско общество, граждански права и гражданско участие, като осигурява диалога между гражданите и европейските институции, и предоставя възможност за внасяне на законодателни предложения в ЕС.

#10 greenstreet 21.02.2013 в 12:11:02

Щом още има хора, които твърдят, че премиер, замесен в престъпна дейност преди и по време на управлението на партията си, е най-малкото зло, значи има нещо много прогнило в мисленето ни. Прогнили сме отвътре, за да допускаме, че хора замесени с организираната престъпност, могат да допринесат да потръгне икономически една държава. Те са от другата страна - няма как стане. Част от тезите на статията са добри, но авторът забравя това, което всеки българин постоянно повтаря, но малко го разбират: "Всичко е до манталитет". Чувам го почти всеки ден. Манталитет, който допуска престъпници да го управляват. Според мен само "чисти" хора могат да създават "чисти" неща.

#11 Borracho 21.02.2013 в 12:11:41

Desislava Petrova Айде няма нужда с поредния рекламен пост, възхваляващ госпожа Меглена Пръмова - Кунева, марионетка на чужди държави и ръководители, работеща само и единствено за интересите на чужди корпорации и народи. Тя не работи за доброто на България и на бълагрите, тя работи за своето собствено финансово добро и за това на чужди народи! Няма по-гнусна форма на предателство от това на Меглена Пръмова - Кунева. Вие сте овцете госпожо, и лошото е че не го осъзнавате даже. Явно бързо сте забравили вкуса на съсухрения кремвирш на мадридския крадец или гадната мутра на Милен Велчев - това са приятелите на Пръмова, както и паразитите в Брюксел, от където тази кикимора коментира даже и в момента. То бива бива национално предателство, но тази жена няма капка срам. Токова е нагла тази Пръмова.

#12 koya sam? 21.02.2013 в 12:12:19

Вие не разбрахте ли, че Бойко не става. Именно поради неговото "аз". Той е индивидуалист, иска винаги да изпъква сред останалите, да е героят. Такива хора могат да са полезни също, но не за министър-председател, защото подсъзнателно те се стремят да изберат в екипа си хора, които да не ги превъзхождат, така че те да са номер 1. И не виждам как би могло той да преодолее това. Не мислете, че той ще допусне тълпата да му казва кой да бъде министър и да го комтролира. Забравете. Да си ходи с мир.

#14 boris 21.02.2013 в 12:29:01

Аз обаче съм сигурен и ще се подпиша под това, че ако българският народ се беше вдигнал едно време да изгони Станишев и историята след това си беше същата - тоест примерно Дянков си беше водил същата политика, само че започната примерно две години по-рано - то днес България щеше да е едно много по-хубаво място за живеене.

#18 Оня Дето Го Трият 21.02.2013 в 12:53:04

Българският народ вече не е стадо.... Абе стадо е, ама ни боли да си го признаеме! Какво друго ако не стадо е това, което изгони с кеф Тройната коалиция, за да сложи на власт правителство от Калини, което пък изгони сега за да върне любимата Тройна коалиция, както изглежда.....точно стадо, което не му хрумва да потърси друг пастир! Висша форма на шизофрения е да врещиш вечер по площадите против управляващите (БСП и ГЕРБ), а другия месец на постигнатите предсрочни избори да гласуваш като стадо за абсолютно същите (БСП+ДПС+ГЕРБ~90%). Предполагам не се съмнявате в този процент

#19 boris 21.02.2013 в 12:54:59

Трябва нова конституция със закон за задължително гласуване на всички граждани. Само така влиянието на турци, цигани и комунисти ще намалее. И което е по важното – влиянието на парите в изборите драстично ще намалее.

#21 Узунов 21.02.2013 в 13:00:59

Ако трябва да избирам между това да прочета Винету или основи на марксизма и лининизма или ръководство за шиене на съветски униформи, избирам Винету ! И смятам че всеки нормален човек ще избере Винету! Разбирайте го както искате.

#22 don Pozo 21.02.2013 в 13:02:47

Стефане имаме проблем. То и аз съм дърт, но пред прозореца ми две баби на съответно на 85 и 90 г. възторжено одобряват светилото. Те получават информация от казионните телевизии. Въпреки замръзените пенсии са доволни и на един хляб. Важно е някой "юнак" да се перчи пред тях. Юнакът обаче е обикновен страхливец, бандит и поради тая причина е подвластен на многото си чужди господари. На нас гледат с презрение защото сме неспособни да си изберем водачи.

#23 don Pozo 21.02.2013 в 13:04:31

Узунов, много ти е беден мозакът за Маркс. Чети си детските книжки пожизнено. Ако въобще четеш нещо.

#25 don Pozo 21.02.2013 в 13:15:14

Ето ви пример. Увеличи дълга, за да не го погнат чокоите и те вече са в София в негова подкрепа. Най-много да ядат бой. Защо го прави? Защото пенсионерите освен , че са гладни, са и кухи.

#26 Бояна 21.02.2013 в 13:15:23

Б.Б. за мен винаги е бил бедствие и то такава с което до сега не сме се сблъсквали.Не го слушайте какво говори , а погледнете какво прави!

#37 krassimir 21.02.2013 в 14:23:00

А бе нещо не съм сигурен в това, особено ако се потвърдят прогнозите на Дарик. Вярно много хора, цветът на нацията, както казват, напусна България от неволи и мизерия най вече. Но не вярвам българина да е мазохист. Отиват на площада от мизерия и невъзможност да си платят сметките, а не виждат истинската причина за това. Нямам представа кой ръководи тези протести, но във всеки случей те са със справедливи искания. Гражданско общество от бедни хора, които гледат как да свържат двата края е невъзможно. Средната класа, която беше в зародиш я унищожиха безхаберното управление на ББ. Сега наистина трябва да мислят с главите си, но съм сигурен в манипулациите, които ги очакват. Като статията изглежда реална и интересна и я поддържам.

Новините

Най-четените