Как Швеция реши проблема с проституцията

На фона на отчайващо дълголетното клише, че "проституцията винаги ще съществува", успехът на една страна остава като единствена надежда за различно бъдеще. Само за 5 години, Швеция драстично намали броя на проституиращите жени. В столицата Стокхолм жените, проституиращи на улицата, са намалели с две трети, а броят на сводниците - с 80%.

Има и други големи шведски градове, където уличната проституция е почти напълно изчезнала.

В основната си част са изчезнали и прочутите шведски публични домове и масажни салони, които процъфтяваха през последните три десетилетия на XX век, когато проституцията в Швеция беше законна.

Освен това броят чужденки, жертви на трафик като сексуални робини в Швеция, е близък до нулата.

Шведското правителство твърди, че в последните години около 200-400 жени годишно стават "бели робини" в Швеция, незначителен брой в сравнение с 15 000 - 17 000 чужденки, ежегодно заставяни да проституират в съседна Финландия. Никоя друга държава, никой друг социален експеримент не се е доближавал някога до поразяващите резултати в Швеция.

Чрез каква сложна формула Швеция успя да постигне това?

Парадоксално, стратегията на скандинавската страна изобщо не е сложна. Принципите й всъщност изглеждат толкова прости и крепящи се на здравия разум, че веднага провокират въпроса: "Как така никой не е пробвал това по-рано?"

Фундаменталният шведски закон от 1999 г.

През 1999, след години на изследвания и анализи, в Швеция е гласувано законодателство, което а) криминализира покупката на сексуслуги и б) декриминализира продажбата на сексуслуги.

Новаторската логика зад това законодателство е ясно формулирана в правителствените документи около закона:

"В Швеция проституцията се счита за аспект на мъжкото насилие срещу жените и децата. Тя е официално призната като форма на експлоатация на жени и деца и представлява сериозен социален проблем... Равенството на половете ще остане недостижима цел, докато мъжете купуват, продават и експлоатират жени и деца, като ги заставят да проституират".

Освен двустранната законова стратегия, трети, основен елемент на шведското законодателство за проституцията осигурява богати фондове за социално финансиране в помощ на жените, които желаят да "излязат от бизнеса" и допълнителни средства за образователни програми.

Уникалната стратегия на Швеция третира проституцията като форма на насилие срещу жените, при което мъжете, екплоатиращи ги чрез покупка на секс, биват третирани като престъпници, а проститутките предимно от женски пол биват третирани като жертви, нуждаещи се от помощ.

Обществеността бива просвещавана, за да се противодейства на историческата мъжка тенденциозност, дълго омаловажавала въпроса с проституцията.

За да закрепят стабилно възгледите си в законодателството, шведите прокарват закона за борба с проституцията като неотделима част от общия закон срещу насилието на жените, гласуван също през 1999.

Ранно препятствие

Интересно е, че въпреки изчерпателното планиране в страната преди гласуването на закона, в първите няколко години няма особен ефект. Полицията арестува доста малко сводници, а проституцията в Швеция, която преди е била законна, си продължава до голяма степен постарому. Критиците по цял свят реагират на шумно отразения от медиите провал с "Виждате ли? Проституцията винаги е съществувала, и винаги ще съществува".

И все пак, уверени във философията зад своя план, шведите продължават да работят - и скоро идентифицират и решават проблема.

Препятствието - причината, поради която усилията им не дават резултат, е че

правоприлагащите власти не си вършат работата.

Полицията е имала нужда от задълбочено обучение и инструкции за това, което шведската общественост и законодателна власт разбират напълно - че проституцията е форма на насилие на мъжете над жените, така че експлоататорите/купувачите трябва да бъдат наказани, а жертвите/проститутките имат нужда от помощ.

Шведското правителство отделя солидни средства и целият състав на полицията и прокуратурата преминава през интензивно обучение с ясното послание, че намеренията, залегнали в закона, са сериозни.

Едва тогава държавата започва да регистрира ненадминати резултати.

Сега не само, че повечето от шведите продължават да подкрепят подхода на правителството към проституцията (80% от населението подкрепят стратегията, според национални социологически проучвания), но и полицаите и прокурорите в страната са сред най-стабилните поддръжници на закона.

Шведските правоприлагащи власти са установили, че законодателството срещу проституцията им помага в справянето със сексуални престъпления, като им позволява буквално да премахнат елемента на организирана престъпност, тормозещ други държави, където проституцията е легализирана или регулирана.

Провалът на стратегиите за легализация и/или регулация

Този шведски експеримент е единственият ефективен пример за политика по отношение на проституцията сред достатъчно многобройно население.

През 2003 година правителството в Шотландия търси начин да промени подхода си към проституцията и се обръща към Лондонския университет за изчерпателен анализ на резултата от политиките за проституцията в другите държави.

Освен програмата в Швеция, изследователите избират Австралия, Ирландия и Холандия като представители на различни стратегии за легализация и/или регулация на проституцията.

Учените не правят анализ на ситуацията, където проституцията е криминализирана във всеки аспект, както е в САЩ. Резултатът от този подход е достатъчно добре известен. Провалите и безсмислеността на непрекъснатото многократно арестуване на проститутките в Америка са познати на целия свят.

Резултатът от регулацията и/или легализацията на проституцията във въпросните страни, както разкрива изследването на Лондонския университет, е също толкова обезкуражаващ, колкото и тоталната криминализация. Във всеки от случаите резултатите са крайно негативни.

Легализацията и/или регулацията на проституцията според изследването, водят до:

Драстичен ръст на всички аспекти на сексиндустрията;
Драстичен ръст на ангажираността на организираната престъпност със сексиндустрията;
Драстичен ръст на детската проституция;
Експлозия на броя чужденки и момичета, жертви на трафик в региона;
Индикации за ръст на насилието срещу жени.

В щата Виктория, Австралия, където съществува система от легализирани, регулирани публични домове, е имало такава експлозия на броя на публичните домове, че веднага те са надминали възможностите на системата да ги регулира, и също толкова бързо те са се превърнали в среда за организирана престъпност, корупция и свързани с тях престъпления.

Като допълнение, проучвания сред проститутките, работещи в системи на легализация и регулация, установяват, че те продължават да се чувстват принуждавани, заставяни и изложени на риск в този бизнес.

Проучване сред жените, предлагащи напълно легални секс-услуги в приеманата за образец Холандия, констатира, че 79% от тях желаят да напуснат "бизнеса".

Въпреки че всяка от програмите за легализация/регулация обещава помощ за проститутки, желаещи да скъсат с тази си професия, тази помощ никога не се е проявявала в сериозна степен.

Тъкмо обратното е в Швеция, където правителството осигурява солидни социални фондове за подпомагане на проститутките, които желаят да излязат от бизнеса. 60% от шведските проститутки се възползват от добре финансираните програми и късат завинаги с тази част от миналото си.

Защо никой не е опитал нещо подобно досега?

Защо тогава, с толкова видимия успех на Швеция, никой друг не възприема бързо този план?

Някои го правят. И Финландия, и Норвегия са близо до това да предприемат същите стъпки. Ако Шотландия се вслуша в резултатите на своето проучване, и тя би трябвало да поеме в същата посока. Отговорът обаче на въпроса защо другите държави не бързат да възприемат плана на Швеция е вероятно същият, както и този на въпроса защо правителствата не са пробвали шведското решение досега.

За да възприемат проститутките като жертви на мъжка принуда и насилие, е необходимо правителствата първо да преминат от приемане на проституцията от мъжка гледна точка към женска такава. А почти всички държави в света все още възприемат проституцията и почти всеки друг проблем от предимно мъжка гледна точка.

Швеция, обратно, е сред лидерите в насърчаването на равенство за жените от доста време насам.

През 1965-та в Швеция е криминализирано изнасилването в рамките на брака.

Дори през 1980 все още е имало щати в САЩ, които не са направили това фундаментално признание на правата на жените да контролират своето собствено тяло.

Шведското правителство също така е сред тези с най-голям процент жени във всички нива на управлението.

През 1999-та, когато Швеция гласува фундаменталното си законодателство за борба с проституцията, шведският парламент е съставен от почти 50% жени.

Шведската политика по въпросите на проституцията е замислена и прокарана от лобито на шведската организация на приюти за жени-жертви на насилие и после е отстоявана от двупартийните усилия на влиятелните многобройни шведски депутатки.

Швеция не спира дотук.

През 2002 година се прокарва допълнително законодателство - Закон за забрана на трафика на хора за целите на сексуалната експлоатация - който затваря някои от вратичките в старите закони и допълнително увеличава възможностите на властите да преследват мрежата от лица, свързани с проституцията - например хората, наемащи момичета за работа в публични домове, транспортиращите ги през границите на страната, и собствениците на въпросните публични домове.

Защо успехът на Швеция да не може да бъде копиран другаде?

Вероятно е истина, че повечето други страни все още са затънали в патриархален мрак, но все пак няма причини да не се борим за промени в политиките, сходни с тези, направени в Швеция.

Хубавото е, че след като веднъж това е било сторено и има доказателства за резултатността на този подход, би трябвало да бъде много по-лесно да бъдат убедени и други да поемат по този път.

#1 Архангел 17.11.2014 в 19:14:35

ведската общественост и законодателна власт разбират напълно - че проституцията е форма на насилие на мъжете над жените ... То не стига, че си плащаш ми и било насилие!!! А не е ли насилие да ти се иска пък да не ти дават?

#4 DonTsetsi 18.11.2014 в 00:49:49

Това в статията е радикален феминизъм. Според тази идеология жените нямат свободна воля, всичко, което им се случва е по вина на мъжете, а те трябва да плащат за своите "грехове".

#5 Ролинс 18.11.2014 в 00:58:41

Архангел | 17.11.201419:14 ведската общественост и законодателна власт разбират напълно - че проституцията е форма на насилие на мъжете над жените ... То не стига, че си плащаш ми и било насилие!!! А не е ли насилие да ти се иска пък да не ти дават? Много щастлив Много щастлив Много щастлив --------------------------------------------------------------------- Направо се погнусявам от липсата ти на чувството "емпатия"

#7 dedo adji 18.11.2014 в 09:36:32

Как Швеция реши... Отговорът е даден и подчертан. БОГАТИ СОЦИАЛНИ ФОНДОВЕ. Никое друго правителство не иска или не може да отдели такива. Шведският модел. Откъде ги намират шведите тия пари, ако знаех и аз щях да си взема. Другата част на решението озадачава. Криминализация на покупката на секс. Ами това си е жива дискриминация по полов признак. Значи, Джени може да предлага секс за пари и, напълно справедливо, не се преследва от закона, а Джони не може да си купи секс с честно спечелените пари и се преследва. Как се преследва статията не уточнява, но щом е криминално, едва ли ще се отърве само с глоба. Пътят на най-малкото съпротивление. Зад Джени, естествено не за черните й очи, а за печалбата, която докарва, стои мафията, подпомагана от подкупни полицаи и съдии. Само не ми казвайте, че в Швеция такива няма. Със сигурност са много по-малко отколкото у нас или в САЩ, ама без хич не може. Зад Джони не стои никой а срещу него се изправя разгневеното обществено мнение, подсилено от закона. И какъв, по-точно проблем е решен. Изчезнали са уличните проститутки. Те са най-долнопробните и най-дразнещите. Нищо не се споменава за другите видове, хайде да не ги изреждаме, но те изобилстват. Крилатата мисъл на мисис Тачър за безплатния обяд важи с пълна сила и за безплатния секс. Такъв няма. Само дето, заплащането не винаги, и даже в повечето случаи не е кеш.

#8 mima 18.11.2014 в 10:27:59

Една голяма част от жените са заставени да проституират, отвлечени, излъгани, че ще берат ягоди, оставени без шанс да се измъкнат от сутеньорите си. Парите, които получават за тези услуги много рядко остават за тях. Така че, да, жените са жертви в цялата тази схема.

#9 dedo adji 18.11.2014 в 11:41:27

Миме, това е абсолютно вярно. Някои други ги лъжат, че ще пеят или танцуват. Но по каква логика преследват не агентите и сутеньорите, които лъжат, ограбват и измъчват нещастните жени, а клиентите, които добросъвестно си плащат за услугата?

#10 ша те 18.11.2014 в 12:14:43

Този закон не дава отговор на въпроса какво правим с жените, които искат да са проститутки. Има доста такива.

#12 dedo adji 18.11.2014 в 12:37:17

Хей, освен проститутките има и проститути. С тях какво ще правят шведите? Ами че, техните клиенти са или жени или педераси - все защитени малцинства.

#13 mima 18.11.2014 в 12:49:11

Плащането за такива услуги прави мъжете (условно казано, защото може и жени да си плащат) съучастници в престъплението на сутеньорите. Съвсем същото е да си купиш крадена кола. Не си виновен, че е открадната, но ти я взимат и в крайна сметка си без кола.

#14 bobb2003 18.11.2014 в 12:54:30

Реалността е,че в Скандинавските страни радикалният феминизъм заема плашещи размери,но явно мъжете там страдат от липса на топки или не им пука,знам ли... Като гледам по разни филми и т.н. как ги мачкат и нямат почти никакви права в сравнение с жените направо ги съжалявам Давам пример : има закон,че ако пияна жена правила секс с някой се оплаче след това,може да съди мъжа за изнасилване?!! Сещате се,че тя дори може да не помни дали е било доброволно Друг закон : 50% от министрите,депутатите,началници на ведомства и т.н. трябвало да са жени... ама дали има подходящи,кадърни,няма значение... Умирам от смях като гледам някой шведски филм,в който масово шеф на полицията е някоя лелка в менопауза,която цял живот не е била на улицата например В крайна сметка няма какво да ги мислим,да се оправят както се казва ;)

#15 паяка 18.11.2014 в 13:11:22

Дядка, вярно, че се коментира Швеция, но в България към 1 февруари 2011 г. жените са точно 3 777 999, докато мъжете са 3 586 571. Затова и статистиците сега се шегуват, че у нас на мъж без нещо се пада жена и нещо. Така че, жените, може и да са защитени, но не са малцинство.

#16 dedo adji 18.11.2014 в 13:43:58

Правилно, Паяче, не са малцинство. Не знам как е в световен мащаб, но да ги пишем защитен подвид. Незащитеното малцинство сме белите хетеросексуални мъже. Майтапът си е майтап, но квотите са насериозно, и не само в Швеция. Наскоро слушахме безпокойства относно квотата за жени в Европейската комисия. Има движение за квоти и в САЩ. И периодически накоя фрустрирана лелка от тези квоти, която отказва да прави свирки на човека си, напада проститутките, които го задоволяват. После се сеща, че не е политкоректно да се нападат жени и обръща яростта си срещу клиентите им. А големият проблем си остава, и това не са проститутките нито клиентите им. Те и двамата са добросъвестни участници в сделка. Проблемът е насилственото принуждаване на жени (и мъже) да проституират. Но там шведският модел нещо запецва. Щото играят колосални пари. Преди години четох една статия, която даваше частично обяснение защо никой не може да се справи с трафика на наркотици, хора и проституция. Годишният оборот на наркотрафика е над 500 млрд долара. Сложи още толкова от проституция и трафик на хора. И всичко е кеш. Ако тази огромна сума излезе от обращение това ще предизвика неописуема икономическа криза. Затова банките препират парите а правителствата се правят на слепи.

#17 Гризли 18.11.2014 в 14:11:07

Е, за какво й е на Швеция проституция? Те там, северните държави, отдавна вече си имат регистрирани педофилски партии, искат отмяна на закона за инцеста, искат узаконяване на педофилията, отменят половете, за да няма нарушаване на правата на инакое*ящите се... След всичко това могат да правят къде по-интересни неща, отколкото да плащат за секс с някаква си проститутка... http://www.youtube.com/watch?v=jAoIp-RaB08 http://www.youtube.com/watch?v=abzUYj-MezM http://www.youtube.com/watch?v=tchwTiyzyZ4 http://www.youtube.com/watch?v=_1F3poUNeUU http://www.youtube.com/watch?v=EOo4PuZFFA8 http://www.youtube.com/watch?v=-pHGvyjPdic

#18 mima 18.11.2014 в 14:25:45

В интерес на истината, ако се отменят квотите в университетите ще има 30% мъже и останалото ще са жени. Тогава при такъв естествен подбор и по-квалифицираните длъжности ще се падат на жени - просто защото образованите жени ще са повече. Не забравяйте, че всяка монета си има две страни.

#19 dedo adji 18.11.2014 в 15:00:29

Миме, моля открехни ме в кои университети има квоти по полов признак? От първия ми кандидат-студентски справочник ми е останал спомен за една специалност "Подвижен ЖП състав" за която не се допускаха кандидатки. В някои специалности имаше по 2-3 жени в група, в други по 2-3 мъже, не заради квоти а заради привлекателността за мъжете/жените. В съвременните ни университети гонят бройката и вземат всички от кол и въже, с тройки на приемните изпити и без изпити. Приемам, че бройката на завършилите може да бъде 70% жени, но от тях качествени ще бъдат 5-10%. Следователно след 20-30 години ще ни управляват 10% качествени жени и 40% кифли. Като се има предвид, че жените имат и други начини за кариера, картината става още по-плачевна. Слава Богу, че няма да дочакам това блаженство. За еевропейските органи сега се въвеждат квоти за жени по на 50-тина години, завършили преди 20-30. Дай данни за процентите тогава. И каква връзка има това с проблемите на проституцията в Швеция или другаде?

Новините

Най-четените