Нека си признаем

Шоуто на Слави тази седмица съвсем откровено заяви, че подкрепя първия официално обявен кандидат за президент Меглена Кунева. (Май е вторият - защото лидерът на "Атака" Волен Сидеров се самообяви най-рано...)

От една страна, винаги съм вярвал, че медиите трябва да са неутрални, а не напористи мажоретки. Но пък от друга - много добре знам, че независими са само тези, от които нищо не зависи. Влиянието също е стока.

Шоуто поне беше откровено. Така вече на зрителите няма да им се налага да гадаят какво стои зад всяка закачка с политик. Екипът слезе от пиедестала на морален съдник и излезе на светло като застъпник. Лошо няма! Такава честност е световна практика. Само че у нас тя има известни особености.

Ако сте британски гражданин, наближават избори и искате да се информирате какво става на политическата сцена, можете да направите следното. Отваряте в Wikipedia статията за вестник „Гардиън" например и поглеждате вдясно. Там има едно каре, в което са изброени най-важните факти за това издание: собственик, седалище, дата на основаване, председател на борда на директорите, изпълнителен директор и... политически уклон.

Срещу последното пише: либерализъм, център-ляво. Ако сте собственик на бизнес, работодател и фен на Дейвид Камерън, веднага ви става ясно, че повечето от нещата, които ще прочетете във вестника, няма да ви харесат.

Там се изявяват едни анархисти и мърляви интелектуалци, които се борят за слободия и права за бедните. Те не харесват торите - и Камерън, сигурно ще пускат само компромати и подигравки за него, а ще хвалят някакви комунисти и парии.

Отивате на статията за "Дейли Телеграф" и поглеждате съответното каренце вдясно. И какво да видим там срещу политически уклон? Консерватизъм, център-дясно. А, ето това вашият вестник!

Вече знаете на кого да си дадете парите и какво може да очаквате. Нито едно от двете издания не ви се кълне в обективност и не се опитва да монополизира представата ви за последна инстанция.

Всяко едно съвсем честно ви обяснява каква философия за живота подкрепя. От избраната от него идеология зависи зад кой кандидат и коя партия ще застане. Стига тя да се вписва в предварително оповестените му представи за добро и зло.

Как стоят нещата у нас?

Тук всички медии - и телевизионни формати - ви убеждават, че са безпристрастни, макар на вас да ви е ясно, че ако са частни, това няма как да е вярно. Но вместо да подкрепят идеологии, те дебнат кой ще им плати или обещае бъдещи облаги и тогава започват да го натрапват ежесекундно на вниманието ви от позицията на независимостта.

Т.е., казват ви: не че ние си падаме по този кандидат, не че имаме интерес да спечели, той просто обективно е най-добрият. А това, което остава скрито за вас, е договорката зад подкрепата.

Ако съм британски кандидат за парламента и споделям идеите на либерализма, ще отида да си платя за реклама в "Гардиън", защото в "Дейли Телеграф" дори няма да ме пуснат да прекрача прага, и ще ме изритат с шутове, ако ще да нося цели чували с пари.

Знам къде ще се отнесат с повече внимание към мен и ще ме представят по-добре, защото симпатизират на идеологията ми. Знам по кой канал да стигна и до избирателите си. Мястото на срещата е предварително обявено, от преди над 100 години. И за читателите този механизъм е ясен.

В българските медии обаче срещу чист задкулисен кеш рекламните послания се обличат в дрехите на абсолютната истина. Има си обективна причина за това. Избирателите с ясни идеологически позиции са една шепа хора.

Българските политици водят кръвопролитна война за най-голямата маса - тази безидейната, разочарованата и негласуващата. Нея се опитват да излъжат, че са "обективно най-добрите", "месиите" и затова играят тези тънки скрити игрички с медиите.

Защото ориентираните и стабилните няма да се поддадат на подобни манипулации и ще изберат не според харизмата и скритата реклама, а според програмата на кандидата и нейният съвпад със собствените им интереси.

Смятам, че Шоуто на Слави постъпи честно. Поне си декларира договорката. Хайде сега ако обичат да го направят и другите. Поне публицистичните предавания и по-рейтинговите шоупрограми, където съвсем скоро ще се излее потоп от усмихнати кандидати.

Знаем, че по избори медиите инкасират огромни урожаи. Всички партии купуват скрита реклама, но нека поне да е ясно къде е тя. А не да ни пробутват платени съобщения за обективни новини и черен пи ар на опоненти за разследвания.

Шоуто на Слави ни показа някакво уважение като извади на светло подкрепата си към Кунева. Да видим сега кого подкрепят Иван и Андрей, Цветанка Ризова, Карбовски и другите "лидери на мнения".

Дали ще им стиска да ни кажат?

#3 Карла 04.06.2011 в 11:07:09

Преди да гледам шоуто бях решила да гласувам за г-жа Кунева,но вече се колебая.Слави и сценаристите му открай време си позволяват да използват "шоуто" за пропаганда и манипулиране на зрителите.Мислите ли,че наистина харесват Меглена Кунева?- Просто мразят Бойко Борисов и правят всичко възможно,за да го отстранят.Дори не съм сигурна,дали г-жа Кунева е в играта или я използват под фасадата на подкрепата им.Току виж Слави и от нея поиска 50% от президентството.Ако толкова много го е грижа и се вълнува от политика(което не му влиза в работата),защо не му стиска да се кандидатира самия той? Помислете малко и не се оставяйте да ви облъчват от телевизията и да ви втълпяват техните мнения.

#5 ilko 04.06.2011 в 11:57:08

Аз на друго се чудя,как така Слави и компания(все проницателни мъже няма спор) не запитаха в техен стил:колко аджеба ще е независима "снахата".И как взеха толкова бързо страна при условие ,че незнаят другите кандидати? Ами ако има по-доблесни и читави сред необявените?Или сме на принципа:Аз къщата ще си подпаля ,ама да изгори на Бойко плевнята.Харесвах много това шоу,но вечната му антипатия срещу тея които не са с нас,дразни. Ама чесно ми кажете...ама наистина ли си мислите ,че ще е независима?

#6 YOLE 04.06.2011 в 12:04:33

Мануела , хубави череши продават отсреща . И евтини - по два лева . Ние с Карла си купихме .....Не само С . . . и , всички змии ще излязат на светло .Само гледай .

#7 axyaxy 04.06.2011 в 12:19:55

по4ти вси4ки журналисти са продажници, слави трифонов не остава по назад

#9 Alice 04.06.2011 в 12:49:41

по-добре е наистина тези неща да се казват, в цивилизования свят тези правила работят и никой не се учудва защо CNN на републиканеца Тед Търнън не подкрепя Обама или защо NYT брани демократите. Просто и ясно! У нас т.нар. големи медии се правят на "независими", и срещу кеш енд кери пускат компромати за едни и лижат други по избори, така просто вземат пари от повече хора. Вместо собствениците им да си кажат, ако им стиска, каква им е редакционната политика... Не гледам шоуто на Слави, нито Иван и Андрей, всъщност почти не гледам бг телевизия, но уважавам позицията на Слави и компания

#11 vanko1 04.06.2011 в 12:52:47

Авторът добре го е казал. Предварителното обявяване на подкрепа от подобни "лидери на мнения" в България, защото - няма какво да се заблуждаваме, Шоуто на Слави е сред тях, прочиства средата - най-малко поне няма да се чудим разни свирки във вестниците - или сладникави репортажчета в телевизиите, платени ли са или наложени поради обществения интерес, сигурен съм, че ако се изцеди платеното и сервилното от медиите, новините от обществен интерес ще останат най-много 10 процента

#12 Чарли Шийн 04.06.2011 в 13:13:10

то пък един избор, България отдавна е продадена и купена, тези които "избираме" са само за лице, истинските управници в сянка са несменяеми

#14 Гризли 04.06.2011 в 14:06:33

Ей, ама как не му омръзна на Дългия постоянно да се натиска на хората от властта! Едно време беше царя - не го огря! После беше Бойко - отказа му избора на две министерски кресла и вече няма по-черен от него! Сега пък на Меглена се хвърлиха да се натискат! Видяха, че като цяло тя има най-голям шанс и веднага се ориентираха в новата далавера! Аман от натегачи! Слави, освен големите му приказки, декларации, прокламации, идеи и какво ли още не, няма нищо друго - пълен въздух е! Ако не бяха актьорите му отдавна да сме го забравили вече! Всъщност май няма да имаме този шанс - постоянно отнякъде се навира в очите на хората... И сега за пореден път доказа, че е най-известния слагач в политиката! А колко празни приказки се изприказваха в началото на шоуто му, преди да си обявят кандидата, колко високопарни думи, колко от стандартните му глупости чухме! Така и не разбрах какви са тези глупости за референдум, които са се говорили! (съдя от мнение N1, не гледах втората част на предаваето) Как така президента ще го инициира, след като за това трябва да се промени конституцията? В България референдумите нямат правна сила, как точно един президент с представителни функции ще успее да го прокара този референдум?! И защо си мислите, че изобщо ще има промяна на изборната система?! Че нали и Барабойко Борисов това обещаваше да промени най-напред - какво направи?! НИЩО! Дори и не говори вече за това! Да не са луди политиците да променят системата, която работи в тяхна полза?! Това няма как да стане - няма кой да отреже клона, на който стои! Никой не е толкова тъп, особено нашите политици! Така че пак глупостите на Слави и хвърлянето на прах в очите ни от Меглена! Поредните големи думи, които чуваме преди избори, които ще са първите забравени след това!... Смених канала в момента, в който чух името на Меглена Кунева! Тази жена е национален предател - трябва да иде в затвора, а не да се кандидатира за президент! Не знам колко от пишещите и четящите тук са запознати, затова просто ще посъветвам да потърсите в мрежата: - Каква е връзката на Меглена Кунева с банка Париба; - Каква е връзката на банка Париба с румънската АЕЦ Черна Вода; - Защо правителството на НДСВ затвори двата реактора на Козлодуй и чия беше основната грижа за изпълнението на това непоискано от ЕС условие; СДС го подписа, но такива неща подлежат на промяна, макар никой да не се е и опитвал да го направи, точно обратното - съвсем умишлено довършиха предателството!; - Каква е връзката между затворените реактори на АЕЦ Козлодуй и същата тази новопостроена АЕЦ Черна вода; - Каква е ролята на Милко Ковачев, министър на енергетиката при НДСВ, в затварянето на блоковете и каква е сегашната връзка на същия с банка Париба; - ... Има още доста въпроси, които Слави трябваше да зададе на Меглена, вместо да я хвали и да я подкрепя за президент! Разбира се, това нямаше как да стане - Дългия колкото и да се прави, че не го интересува политиката, на всички ни е все по-ясно, че иска да играе в нея, и то на едро! И явно ще успее, докато има още толкова баламурници в България, които да го смятат за най-големия патриот в България... Лицемер, пълен!

#15 igra4a 04.06.2011 в 15:27:54

Тази ли с кривата си устичка Меглена Кунева разказа, че е посетила северна ферма за кучета, където й обяснили, че кучето-водач се избира от малко. Това било най-малкото куче, но то било най-умното - това, което можело да попречи на другите да се сдавят. "Това е цяла наука - да се решават конфликти", разясни тя. Много хубаво се е сравнила с малко куче хахахахаха и защо пък най малкото куче ще е най умното тя кат не е казала пак че е и на красиво

#16 John Smith 04.06.2011 в 15:38:55

До тук 15 човека де гледат Славчо и ще гласуват за Кунева

#17 Чинчифон 04.06.2011 в 16:33:57

Тази приятна дама Кунева никога не е ходила войник.Не знам дали е имала поне някаква връзка с военен.И изведнаж...Върховен главнокомандващ!След като измисленият генерал Борисов инсталира за министър на войната едно човече,на което главата му е по-малка от юмрук,сега пък Трифоновците си харесаха дама?!Защото сме българи и правим всичко за да сложим на върха на държавата хора,по-глупави от нас самите.Така си избиваме комплексите за малоценност.Ще гласувам само ако един от кандидатите за президент на Република България е и Първият Български Космонавт Георги Иванов. Сигурен съм,че той е по-умен,по-оправен и много по-достоен от фалшивите ни политици и медийните пионки от частните или измислени партии.Нали уж демокрацията ни давала право на избор?Е това пък е моят!

#18 Весел Патилан 04.06.2011 в 17:33:13

Нека да си зададем няколко въпроса. На първо място коя е г-жа Миглена Кунева? Тя е снаха на Иван Пръмов (другата му снаха е Уляна Пръмова - ех Генерален директор на БНТ). Ако този факт няма значение, тогава защо го крие, а не го казва, както Данчето Христова (снаха на друго партийно величие) ? Следват други въпроси - защо веднага получи подкрепа и от Станишев и от "независими" медийни лъвове, как е получила специализации в толкова много авторитетни инстититути (и то все на запад!). То и Владимир Илич все там се е учил преди да премине към практически дейности! Май повече въпроси не са нужни, как мислите?

#22 Гагауз 04.06.2011 в 19:05:03

Мариана №21 го е казала прекрасно. Цялата работа е Дългия да успее да си направи хотел на градинката , която му дадоха за 4 годишно близане на червени задници .Бойко го отряза , евала му правя за това. Славчо е е вреден за България мазен тарикат , на него дължим чалганизацията на младото поколение.

#23 Andi 04.06.2011 в 20:00:05

Каквото и да кажа все ще е същото, което са писали и Гагауз и Мариана Муртазова и Весел Патилан. Много вярно, много правилно, ама МНОГО !!! Не усещате ли накъде духа вятъра !??. Пак от към КОМУНИСТИТЕ. А Славчо е такова лекенце, така се подмазва на този и онзи, абе няма какво повече да се пише. Стана банален с неговите поръчкови унизителни подигравки към този и онзи. Мисли се за голямата работа, но сам не разбира, колко е смешен вече, как му е паднал авторитета, грозна картинка. Като един палячо. Абе този човек не се ли усеща... Истината е ясна, ще видим какво ще стане.....

#24 ideyazabulgaria 04.06.2011 в 20:15:40

Разделяйте Слави от шоуто му. Шоуто не е на Слави, а се ръководи от политическата мафия от всички цветове. Слави там е кукла на конци. Който плаща, той поръчва масрафа там. Когато Слави трябва да твои сам, с главата и съвестта си, тогава той е истински твори, както написа песента си „Нема такава държава”, където казва черната истина за всички преходни политици до един. Аз намирам тази негова песен за уникална и крайно истинска. А Кунева е един от най прилежните слуги на мафията. Извършила е десетки престъпления срещу нацията си . Такива като нея в правовите държави на Европа плащат скъпо и завършат живота си зад решетките. Тя знае, че в България няма съдебна система да я осъди и за това, като Ал. Петров се стреми към президентския пост, т.е за ИМУНИТЕТ той е жизнено важен за всички наши политици, понеже им осигурява недосегаемост. Докато са все те в НС , съдебната система няма да работи и няма как да бъдат осъдени. Нашите политици имат три лица, заедно с журналистите и статистите си са: 1) слуги на българската политическа мафия, 2) агенти или на ЦРУ или на МИТ. Европа нази гледа, сочи и се смее... д-р Георги Чакъров, ideyazabulgaria.org

Новините

Най-четените