"Бялата полиция", която не респектира в "черните зони"

Ескалацията на напрежение и сблъсъци с полицията в британската столица и големи градове на Острова са първа новина във всички британски медии. Коментарите за тях също. Предлагаме ви eдин от тях, който оневинява действията на полицаите.

Според други анализатори причините са игнорирането от страна на правителството и органите на реда и сигурността на проблемите в райони на града, населени с емигранти и цветнокожи.

Каква беше причината да избухнат безредиците и лондонската полиция да загуби контрол над ситуацията? Някои казват, че случилото се е било напълно очаквано и разбираемо и самите полицаи са виждали накъде вървят нещата. Други твърдят, че имайки предвид безработицата, насилието е било неизбежно.

Местните твърдят, че полицейските служители никога не са им обръщали каквото и да е внимание - сякаш не съществуват. Изглежда, че чернокожите в тези райони на Лондон никога не са имали каквито и да е права...

Дали отношението на полицията не е накарало тази първоначално примирена и спокойна група да се надигне срещу униформените и така да се стигне до критичната ситуация? Невъзможно е да се отговори на този въпрос докато не бъде проведено подробно разследване.

Но как да си обясним факта, че полицаите са противодействали на бунта без никакви средства, парализирани от страх, че ги наричат расисти?

Всеки един полицай е напълно наясно с правата си като пазител на реда. Те имат право да използват сила - в случай че положението изисква такава. Един от деветте основни принципи на полицая му разрешава винаги, когато съветите и заплахите не дават резултат, да приложи необходимата степен на физическа сила, за да не изгуби контрол над провинилия се.

И съвсем логично това беше политиката им, когато трябваше да овладеят студентските бунтове заради ниските заплащания. Първите дни положението беше много спокойно, но впоследствие студентите започнаха да стават агресивни и това принуди полицията да прибегне до сила. Но, когато ситуацията засяга расов или етнически произход, нещата изглеждат по друг начин.

Полицаите седят пасивни и сякаш не знаят какво се очаква от тях. Това се случи за първи път през 1999 г. в Тотнъм и от този момент нататък настана тотален парадокс. Полицейските служители се чувстват като по-слабите, те са направо беззащитни, когато конфликтът е на расова основа. Вместо да помогнат на хората, които страдат заради липсата на активност от тяхна страна, те просто седят и гледат.

Те живеят с мисълта, че са "бялата полиция", която не притежава никакъв авторитет в "черните зони". Твърдението, че полицаите трябва да дават примера за облик на обществото, което много хора смятат за неоспоримо, всъщност е напълно грешно.

Събитията от 1985 г. бяха част от поредица от граждански вълнения в период на строги икономически ограничения и отчетливо деление на богати и непривилегировани.

Деление, което в голяма степен беше равносилно на това между бели и представители на малцинствата. А напрежението се засилваше от неприкрития расизъм при подбора на кадри в полицейските служби. 

Оттогава насам в Скотланд Ярд се опитват да решат този проблем, но въпреки това едва 9.5% от служителите са чернокожи. И критиките за расови предразсъдъци при назначенията на ръководни постове остават.

Към момента полицията в Лондон дори няма шеф заради скандалните разкрития за замесени полицаи в подслушванията на телефони от журналисти

Полицаите са хора, избирани за тази длъжност, защото заслужават да носят униформата, не заради етническия им произход. Те са хора, които трябва да докажат, че могат да се справят с трудни ситуации, да запазват хладнокръвие, и да са честни и верни на закона при каквито и да е обстоятелства, независимо дали са чернокожи или бели, мъже или жени.

И съвсем логично, техният принцип за "пълна справедливост" трябва да важи абсолютно винаги. Те са длъжни да се отнасят с всички хора по един и същи начин, без да обръщат никакво внимание на етноса.

Но този аспект от задълженията на полицая заобикаля термина справедливост. Различните хора, имат различни виждания и нужди, затова не може всички да получават еднакво отношение. Но новите принципи на полицията не зачитат това и определят сурови наказания за тези, които не ги спазват. Така настъпва сериозно объркване в главата на полицая относно кое е правилно и кое не.

Затова никак не е учудващо, че в подобна атмосфера полицейските служители предпочитат да чакат нареждания, отколкото безстрашно да пристъпят напред и да сложат край на проблемите.

За раздухване на безредиците допринесе и начина, по който полицаите в днешно време са свикнали да действат. Случат ли се големи размирици на опредено място, какъвто е и сегашният случай, служителите, които отговарят за този район, са тези, които трябва да се заемат с проблема. Така полицаите в други райони, уведомени за случилото се, не правят нищо, защото това не е тяхно задължение.

Въздържането от физическа сила, показано от полицаите, би трябвало да е нещо, на което да се възхищаваме. Но когато нещата станат твърде сериозни, а те продължават да гледат безразлично, това вече не е повод за гордост, а неизпълнение на дълга към държавата.

#1 AlahAkbar 09.08.2011 в 16:42:02

За толерасткото си поведение и безгръбначие, така наречените западни страни тепърва ще си носят последствията. Хак да им е.

#2 lele male 09.08.2011 в 16:57:07

Да им пратим "Белият татко", като подкрепление Шегувам се!!!

#3 pueblo 09.08.2011 в 18:27:15

и кога полицията е имала контрол над лондон,че да го изгуби просто мангалите тепърва започват да си показват рогата

#4 Rowan 09.08.2011 в 21:19:27

Някой ден тези по върховете, ще се сетят, че малцинствата се възползват от толерастията. Вече не искат равноправие, щото отдавна го имат, а привилегии. Сетих се за проклятието надвиснало над хетеросексуалния бял мъж на средна възраст - всичко което направиш срещу педал, жена, по-млад или стар от теб, засегнатите го пишат по параграфа "дискриминация" и иди после обяснявай, че... нямаш сестра.

#5 Demolition 09.08.2011 в 22:00:54

От 10 години живея в Лондон и много добре виждам, че това не са само черни, а и бялата работническа класа ( и са все пикльовци между 14-20 години). Още повече, че имайки в предвид, че размириците са се разрастнали из цяла Англия (а там черните и въобще емигрантите стават значително по-малко), не можете да излизате с този довод за "толерастията''. Интересното е, че досега тези които са излезнали навън да си защитават обществото, до колкото виждам са все индийци и мюсулмани...

#6 Оня Дето Го Трият 09.08.2011 в 22:06:11

Трудно е властите да се справят с буйстващите чернилки, защото голяма част от тях са и......гласоподавлатели Толкова ли е трудно да се сетите що на никой у нас не му минава на ум да се справи с мангалите? Глупости са това дето постоянно го пеете за "толерастията" - на никой не му пука за права на раси и религии! Просто на избори мургавите у нас носят гласове над половин милион!

#7 AlahAkbar 10.08.2011 в 00:33:16

Роуън е много прав. В Белгия ако се сбиеш с цветен мангал и той те пребие е престъпление. Ако обаче ти го пребиеш е расистко такова и се наказва по строго. Излишно е да споменавам колко са нагли там хлебарките.

#10 lele male 10.08.2011 в 10:04:42

Миле, хард феновете ще излезнат.. поне така е заявил Стивън Ленън /лидер на Английската лига за отбрана/ ама... Дочух сутринта, че инициаторите на бунтовете са около 30 годишни безработни, които никога не са работили и които нямат и намерение да работят Аз определено съм ЗА това - да ги помелят от бой и да ги изпратят някъде по полета и паланки да бачкат!

#12 Оня Дето Го Трият 10.08.2011 в 10:47:19

Трябва човек да е много тъп за да пее постоянно едно и също за някаква "толерастия". На никой не му пука за правата на други раси или други религии! И ако в някоя страна те осъдят за обида към някоя чернилка, в никой случай не е защото на някой му дреме за чувствата на черньото! В САЩ черните избраха цял черен президент. Много ми е чудно как ще спечели някой избори ако се осмели да влезе в гетата да понабие черньовците и да вкара ред. Някой ще ми обясни ли? Аз споменах по-долу за едната страна на въпроса, иван (10.08.2011 09:51) спомена за другата.... А теориите за толерастията са за глупаци!

#13 lele male 10.08.2011 в 10:47:59

Иван - хубав коментар! А моята утопията се нарича - обществено полезен труд! Дори да ги принудят да си изчистят, поправят, ремонтират, да продават и т.н. - без заплащане, за определен период от време, пак ще е в полза на обществото... Поне така мисля де...

#15 Оня Дето Го Трият 10.08.2011 в 10:59:57

Ти предпочиташ, ма нема как да стане

#18 strawsPulledAtRandom 10.08.2011 в 11:44:03

Къде ще отиде, Миле, като и в Лондон е така, и в София щяло да стане? Ще избягаш от едно място и на новото ще стане същото. Мързеливите трябва да бъдат озаптени - да се спрат бунтовете с колкото е необходимо насилие, както си е по закон. Да се спрат помощите, изплащани за повече от 3 месеца, да речем. После да се заяви ясно, че така ще се постъпва и занапред и няма да има никакви компромиси. Само това трябва да се направи.

#21 sake 10.08.2011 в 12:25:23

Доколкото разбрах в английската полиция 9,5%от служителите на реда са чернокожи.Нищо не пречи тези черни полицаи да бъдат командировани със заповед в засегнатия от безредици район,за да изпълнят служебните си задължения.След успешното приключване на акцията ,това звено се разформирова до второ нареждане.Елементът на расизъм просто отпада. Чисто ,ясно и просто:"С техните камъни,по техните глави.

#23 greenstreet 10.08.2011 в 13:09:36

Егати изостаналите, расистки коментари, направо думи нямам. От "да пуснем черни срещу черни" до "пакистанска измет". Всеки от нас разбира се гадае за истинските причини за бунтовете, но е жалко, че много малко се опитват да се досетят за причините, а не се изхвърлят на пясъка с първата расистка простотия, която им дойде на ума. Един обаче не ги похвали, че са излезли на улицата, защото им е писнало, нещо което в България е утопия. Недоволство само на битово ниво, но на улицата сме импотентни. Кой е педерастът в случая - ние или те?

#27 sake 10.08.2011 в 13:59:16

Каквито и да са причините,подобни действия като палежи,рушене на витрини,разбиване на коли и други вандалски действия,според мене са неприемливи.

Новините

Най-четените