Как ще се оправим?

Ценовата бомба поразява материално и духовно. Тя ни прави бедни, но всява страх и безнадеждност. Ще се оправим ли? Този въпрос носеше надежда в 1990 г. и 1997 г. А сега?

Токът скочи главоломно, горивата растат, храните поскъпват, без да е ясно докога и колко. Хиперпопулизмът на земеделския министър с хипермаркетите, с който Найденов нарече промоция не намаляването, а неувеличаването на цени за 3 месеца, е гротеска.

Покупателната сила намалява. Да се яде, пътува и лекува става по-трудно. За много българи - невъзможно. Светът е голям, но спасение не дебне. У нас управлява Бойко Борисов, което е израз на черния хумор на историята. Но чак трагедия не е. Трагедия е, че Еврозоната е пред разпад, дълговата криза се задълбочава. Лош исторически шанс е, че не САЩ и ЕС, а Китай ще бъде новият икономически колос.

Западна Европа и САЩ застаряват, вносът на работна ръка създава все по-големи политически, религиозни и етнически проблеми. На изток и юг има демографски взрив. В глобалната икономика тези проблеми скъсяват хоризонтите пред малка България. През 1990 г. и 1997 г. ни бе лесно - тичахме към благоденстващия Запад, знаеше се какво трябва да се прави - реституция, приватизация, реформи. Трудно бе, но светлината все някак мъждукаше в тунела. Днес е само трудно.

Иска се да затягаме коланите, проблемът е, че коланът стяга и гърлото. Няма изглед да се отървем от това бесило.

Левите правителства в Европа обещават работни места. Ако не обещаваха, нямаше да печелят избори. Създават работни места, електоратът е доволен, но държавите трупат още дългове. Правителствата се месят в свободния пазар и това не е добре.

Но глобалният пазар не значи непременно приемливи цени за потребителя, в повечето случаи означава точно обратното. Тази година реколтата от пшеница е прекрасна, но хлябът поскъпва. Не само поради повишените производствени разходи, а и заради увеличената борсова цена (в други региони реколтата е слаба). Глобализация, свободен пазар - нали за това се борихме?

В България искахме да ни управлява Бойко Борисов. Хората очакваха чудеса от него и всеки ден той ги сбъдва - управлява не по-различно от предшествениците си, но е несравнимо по-обичан от тях. "Ало, Ваньо, обади ми се Мишо Бирата..." - представяте ли си какво щеше да се случи на Станишев, ако бе лъснал в подобен запис? При това и след самопризнания?

Но "Ало, Ваньо" показва и как се прави икономика в България - в мутро-шуробаджанашки стил. Преди седмица министърът на икономиката Делян Добрев съобщи, че се бил "разбрал" с "ЛУКойл" да се намалят цените на горивата. Очевидно на Бойко Борисов вече не му е забавно лично да сваля цените, защото досега той бе в тази роля.

Комисията за защита на конкуренцията не намери картел при големите търговски вериги, но им препоръча "правила за честна конкуренция". Те обещаха да се поправят, макар нищо да не ги задължава. Всичко това е управленска пародия, която имитира дейност, колкото електоратът да бъде заблуден, че кипи трескава управленска грижа. Отличник е неуморният Мирослав Найденов, който първо не виждаше повод да се вдига цената на хляба, после "прогледна" за обективни условия, загърбвайки условията, се уговори да се замразят някакви цени. Отзовалите се на пристъпа му на социалност хипермаркети не бяха в състояние да кажат дали цените на всичките десет вида стоки - българско производство, по щандовете им ще се продават на "промоция" три месеца. Най-малкото защото яйцата, кренвиршите, млякото и пр. в хипермаркетите са на няколко производители.

Но големият наш проблем е, че бедата не е в кадрите. Борисов ще падне, друг ще го смени и ще се оправдава с него.

Преди ГЕРБ икономиката ни не бе нито по-честна, нито по-свободна, нито създаваше перспективи. Обратното - вещаеше срив. Преди ГЕРБ имаше икономически ръст, но той съвпадна със световното оживление, което, оказа се, се дължи на балони. Обедняваме, защото ни управлява ГЕРБ или защото настана световна финансово-икономическа криза - този въпрос има много тълкувания. Всеки отговор е и верен, и грешен. Но всеки съдържа усещането, че ще продължим да обедняваме.

Опозицията и синдикатите прогнозират много нови безработни, социални бунтове, масов недоимък. "Чака ни Бойкова зима", пророкуват те. Зимата едва ли ще е толкова тежка и бунтовна. Но със сигурност ще е една от най-бедните в последния четвърт век. Борисов няма да бъде запомнен като най-добрия премиер.

"Булгартабак" бе продаден тихо и полека. Същото се случва сега с "Товарни превози" на БДЖ. Тук Борисов е отличник, той следва славната традиция обществените активи да се разпродават при съмнителни обстоятелства. В България се произвежда малко, не се гради, трудовият ни ресурс е обслужващ персонал, икономиката ни е под наем. Този процес започна преди 22 години и берем плодовете днес. Пък ако има хора, които, гледайки настоящето, виждат бъдещето по-различно, нека кажат. Нека споделят върху какво почива оптимизмът. Нужен ни е оптимизъм.

Segabg.com

#1 mima 10.08.2012 в 09:06:59

Нужна ни е тотална промяна и защита на малкия и среден български производител и търговец. Премахване на големите чужди вериги от сърцата на градовете (хипермаркети и бензиностанции - нека да са на 10-15км от населено място). Да се договорят по-големи субсидии за стопанството ни, ако е възможно по-малко магистрали за сметка на по-голямо производство (ако ни разрешат от евросъюза, което е съмнително). Най-вече промяна в мисленето на българина - да предпочита българското пред вносното. И не на последно място затегнат контрол върху чуждите монополи у нас ( каква печалба реализират и какво изнасят навън). Досегашният модел цели привличане на инвестиции отвън и съответно сме тотално либерални спрямо чуждите инвеститори (да не би случайно да ги изплашим). Но когато тази инвестиция вместо да влага пари в България ги източва, то явно моделът е неуспешен. Ние все още имаме достатъчно капитал, за да се изправим сами на крака, а не да молим чужденци да дойдат да ни оправят. Затова по-строги закони, които да се съблюдават и тотално насърчаване на малкия и среден български бизнес. Нищо не разбирам от икономика, това да се приема като лично мнение.

#2 lele male 10.08.2012 в 10:16:21

Малък семеен бизнес - винарна. Жената е икономист/счетоводител, но не може да разгадае мистерията, която се случва в бизнеса на съпругът. - Абе Гошо,документацията е изрядна, но 10 кила ракията ги няма, а в касата има само 1лев.Какво става тука? - Ракията съм я продал,и не съм взел нито стотинка от касата! - Я ми дъхни! - Хууууууу - Пил си! - Пил съм, ама не от наща, а от отсрещната винарна на Митака. Остави ни да си въртим бизнеса ма. - Как го въртите този бизнес? - С лева дето е в касата. Отивам при Митака, поръчвам си 1ракия, плащам си 1 лев, дава ми касова бележка и се прибирам на работното си място. Митака взема лева, идва при мен, поръчва си една ракия, плаща си, давам му касова бележка и се прибира на работното си място. После аз вземам лева, отивам при Митака, поръчвам си 1 ракия, плащам си 1 лев, дава ми касова бележка и се прибирам на работното си място. Както виждаш, всички приходи и разходи са на лице.

#4 Nikoj Nqkoj1 10.08.2012 в 10:33:29

Ще се оправим само когато всяка кратуна разбере че за да получи - трябва да изработи, и колкото повече изработи - толкова повече ще получи. И ако иска да получава повече, значи трябва да работи повече и по-ефективно. Само че на тази територия никой не иска да работи , а да получава достатъчно че да му стига за ракийка , салатка и кабелната. И което е най-трагичното - не можеш да го накараш да си мръдне пръста, за да си изкара дори парите за това. Предпочита да умре от глад - но няма да работи. Е това е мисленето на 95% от народа.

#5 lele male 10.08.2012 в 11:03:47

@Милееее Получил ли е отговор Красен Станчев? Любопитно ми е какъв е и в крайна сметка успял ли е да се освободи от "правото" си да плаща ДОО? @НН1 От това, което казваш излиза, че 5% от хората са способни да работят, а 95 % са неспособни за това. Това, което обаче смяташ е, че в различните сфери хората, които съставляват тези проценти са различни. С други думи 100% от хората са способни да работят, но за различни неща.... Дали не се оплетох и обърках?!

#6 lele male 10.08.2012 в 11:04:33

Да се чете:...Това, което обаче НЕ смяташ е, че...

#10 Шебек Хасан 10.08.2012 в 15:48:53

Само бързи и радикални мерки в близките, максимум, 3-4 години, могат да ни спасят. Лошото е, че в полит-икономическото ни битие не съществува сила способна на такова мъжество. Иначе нещата си вървят по предначетрания сценарии - бавно, но сигурно народа загива. Държавата я погребаха преди 20-тина години. От тук на сетне следва циганизация, срив и държавен разпад. Въпрос на 15-20 години е.

#11 Govedo13 10.08.2012 в 15:55:22

Няма да се оправим защото не зависи от нас. А според хората от който зависи трябва да сме още по-зле,за да може да ни контролират по-добре. Пълна заблуда е че в БГ САМО нещата вървят на зле- това се случва навсякъде защото е планувано да бъде така. Пълна заблуда е това че малка държава като БГ е независима и суверенна- да независима е защото нищо не зависи от вас. Друго важно нещо е какво се разбира под "оправяне" финансово/материално/духовно такова? Финансово-суверенните държави си нямат министър на Финансите директно спуснат от чужда частна банка на която дължим пари нали? Не няма да се оправим финансово. Материално- всички концесии за добив на полезни изкопаеми в БГ се държат от чужди фирми срещу смешни комисионни хранилки за нашите мили властимащи- не няма да се оправим материално. Щом всички виши духовници работят за ДС няма и да се спре циганизацията и ислямизацията на БГ. Системата е брутално добре смазана машина за глобализация и укрупяване за смачкване на малкия и средния бизнес и на личностната инициатива на пирамидален принцип която работи в световен мащаб, ние просто имаме лошият късмет да сме нация от индивидуалисти а не стадо като повечето западни нации, съответно чрез крайната мизерия нацията трябва да се трансформира на стадо за да достигне западния стаден стандарт- излезте по улиците и поговорете с младите хора под 25 години- типични първи екземпляри на стадото идентични с западните такива.

#12 fata morgana 10.08.2012 в 16:05:26

Всички знания, които могат да са полезни, за да се изгради концепция как може да се оправим ми се струва, че са много пръснати. Днес питах шефката ми за това още колко време могат да функционират ТЕЦ-овете Марица Изток. Шефката ми работи като геолог от 45 години (в момента е на 6 и през целия си живот е работила по сгуроотвалите на Марица Изток. Зададох и този въпрос във връзка с дискусиите за АЕЦ-Белене. Отговори ми, че въглища може би има за близките 200 години, въпреки че не се знае дали ще излезе евтино и целесъобразно да се добиват запасите, които се намират по-долу. Според нея все пак проекта трябва да се реализира и не ми отговори защо смята така. Истината е, поне това заключение извадих от думите и, че вече между хората в различните клонове на енергетиката не съществува никаква връзка и всеки лъже за реалностите според това как точно му отърва. Това всъщност е много любима концепция на моите шефки изтъкваща предимствата на онова време пред сегашното. Много е трудно човек да измъкне каквато и да е информация (дори и съвсем обща) от бесепарските ми шефове. Никога не съм можела да си обясня този факт... Това, което каза авторът, че всичко, което някога е било държавно продължава да се продава е май единствената трайна тенденция. Все си мисля, че рано или късно нещата ще се напаснат и механизмът ще сработи. Въпрос на време е. Да се надяваме не безкрайно дълго.

#13 CK 10.08.2012 в 16:28:04

Попитали българите - Как сте? - Абе, добре сме, ама ще се оправим!

#14 lele male 10.08.2012 в 16:35:10

@Фата "...Много е трудно човек да измъкне каквато и да е информация (дори и съвсем обща) от бесепарските ми шефове. Никога не съм можела да си обясня този факт..." Няма и да получиш, моргана, защото тази информация струва пари... много пари... и я дават само срещу пари ... Почти всички собственици на фирми които се занимават с енергетика са на членове на БСП ... Почни с жената на Р. Овч. ако искаш...

#15 fata morgana 10.08.2012 в 16:37:30

Оооо, колко си права, Леле Мале! Да имах малко музикален талант бих написала песен по темата и бих я изпяла!

#16 Govedo13 10.08.2012 в 16:50:28

Фата Моргана грешиш- БГ ще достигне западналия стандарт на запада след 30 години- точно след толкова сегашните 20 годишни стадни образи ще са основната група в България както е по план. По някаква случайност работя за западните приятели на БГ енергийната мафия и мога да ти кажа,че БГ не се нуждае от цялото Марица Изток нещо- просто то е вредно, не ефективно скъпо и цапа а това е целта все пак- мизерия да има, същото е както със "зелената енергия" дето е 10 пъти по скъпа от въглищата и 20 пъти по скъпа от атомната, но нашите мили властимащи я субсидират с твоите пари. В цифри изглежда така> http://www05.abb.com/global/scot/scot316.nsf/veritydisplay/7c7691d00398dc8bc12578aa004c5320/$file/bulgaria.pdf Обърни внимание на графата използвана енергия- в момента ползваме около 2 ПЪТИ по малко енергия сравнено с комунизма. Какво става със допълнителната мощност? Ами продава се а паричките знаете кой ги взима. България е беше първата страна в света, която затвори обновени реактори със много ресурс в тях от добра генерация- за референция Унгария ползва същите реактори ВЕЕР 440 в Пакс и въпреки,че е в ЕС си продължава да ги ползва. Нова атомна централа ще има, както има нов ТЕЦ в Марица Изток за 1 милиард, защото печалбата е тройна в държава като БГ. Само в БГ можеше да се стой на тъмно и режим на тока през 90те докато тока се изнасяше и правеше някой мега богати. Ето я тройната печалба> 1 Строим нови мощности, който са ненужни но пък са безплатни защото заема за тях ще се плаща от Българите не от собствениците на мощностите 2 На същите Българи им дерем кожата с цените за тока нищо,че веднъж са си платили веднъж да построят мощностите. 3 Продаваме колкото си искаме и правим още повече пари. Схемата е за първи път приложена в България понеже е единствената държава в която потреблението пада така рязко и българите са достатъчно тъпи за да им се приложи схемата. Същата схема се прилага вече след успешния тест в цяла Европа правейки хората роби, а богатите ужасно по-богати и с много повече власт понеже живота ни е невъзможен без 3 основни неща> 1 Храна 2 Покрив над Главата 3 Енергия Работи се здраво и по 3те точки за да може контрола да е пълен.

#17 lele male 10.08.2012 в 17:46:28

Говедо 13, плюсче от мен. П.С. То за това БСП-то така бързо запретна ръкавки и събра подписчета за референдум за АЕЦ - Белене

#18 deowin 10.08.2012 в 18:14:30

>Няма да се оправим защото не зависи от нас Определено няма как да се оправим, докато ги има толкова много като теб. В конспиративното мислене няма нищо конструктивно - в същността си това е едно пасивно мрънкане, че някаква външна сила е виновна за положението ни. Това мислене ти дава единствено уродливото спокойствие на душата, че, понеже външните сили са толкова могъщи и няма как да им се протиповоставим, то е ок да си седим на задниците и да не правим нищо. С други думи, това е просто хилав опит за рационализация на вътрешния ти, неизкореним мързел.

#19 Slater 10.08.2012 в 20:10:13

"...Глобализация, свободен пазар - нали за това се борихме?..." проблемът тук е че "свободния пазар" не е свободен от манипулации от тези които могат да си ги позволят; т.е. "свободния пазар" не съществува, или поне не бива да наричаме глобалния пазар "свободен". Или с други думи: дори и държавата да не е онази супер-регулираща машина, каквато беше бившата соц./ком. държава, то винаги има сили които могат да регулират и манипулират пазара.

Новините

Най-четените