Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Възможно ли е да се стигне до пълна забрана на готварските печки на газ

Войната за газовия котлон вече започна Снимка: iStock
Войната за газовия котлон вече започна

Редица любители кулинари, а и не само, смятат готвенето на газ за истинска благословия. То е по-бързо, защото котлонът загрява моментално, по-прецизно, защото температурата на готвене се регулира лесно, и, не на последно място, по-икономично.

В София например 42% от потребителите на синьото гориво го използват за готвене, а процентът е дори по-висок в Югозападна и Северозападна България.

Да приготвяш храната си на газ доскоро се смяташе и за по-екологично, но и тук започват да възникват спорове, които се разразяват до крайност.

Всичко започва, когато Александрия Окасио-Кортес заявява, че излагането на азотен диоксид покрай газовите печки води до намаляване на интелектуалните способности.

Конгресменката от Демократическата партия обяснява, че натравянето с азотен диоксид може да доведе и до други тежки последици като белодробни заболявания, астма, дихателни проблеми, сърдечни и неврологични затруднения.

Азотният диоксид в големи количества влияе зле и на околната среда и особено на растенията.

"Ако маниаците от Белия дом дойдат да ми вземат газовата печка, ще ми я измъкнат само от изстиналите ми мъртви ръце. ЕЛАТЕ И Я ВЗЕМЕТЕ!!!", пише в профила си в Twitter друг конгресмен - Рони Джаксън от Републиканците.

Междувременно огромен процент потребители, които готвят на газ, се опасяват, че печките им със синьо гориво могат да бъдат забранени, защото не са достатъчно екологични.

Новината, че газовите готварски печки отделят известно количество вредни емисии, всъщност не е съвсем прясна.

"Тези печки са скрита отрова. А стоките, които не са съвсем безопасни, трябва да бъдат забранени", категоричен е за Bloomberg Ричард Трумка, представител на Американската комисия за безопасност на продуктите.

"Печките на газ далеч не са толкова чисти, колкото си мислехме. Притесняваме се и за здравето на хората, и за климата", заявява на свой ред физикът Ерик Лебъл.

В малки кухни с лоша вентилация газовите печки могат да изпускат и бензен, който е силно канцерогенен. Опасностите са още по-големи, когато става въпрос за деца и хора с по-слаб организъм и с белодробни проблеми, подчертава Лебъл в ефира на CNBS.

Публичните изказвания на специалисти като Трумка и Лебъл, както и задочните спорове между конгресмените, накараха американците да се чудят не дали, а по-скоро кога ще им забранят да готвят на любимите си газови печки. Дискусията стигна и до Брюксел, защото в Европейския съюз не по-малко от 100 милиона души готвят на газ.

Алиансът за европейско обществено здраве (EPHA), който е неправителствена организация от Нидерландия, също посочи, че печките на газ сериозно понижават качеството на въздуха в дома и вредят на околната среда.

От Алианса добавят, че газовите готварски печки емитират и въглероден оксид, който също е опасен за здравето, както и ултрафини прахови частици, които допълнително замърсяват природата.

"Газовите печки отделят толкова емисии, колкото поглъща и един пасивен пушач", подчертават от EPHA.

И от двете страни на Океана обаче за момента няма консенсус как да се подходи към казуса с готварските печки на синьо гориво. В някои американски градове като Лос Анджелис, Ню Йорк и Сан Франциско вече е забранено да се инсталират газови печки и потребителите са длъжни да използват електричество.

Губернаторът на Ню Йорк Кейти Хокъл дори е подхванала амбициозната мисия щатът да се откаже напълно от потреблението на газ и да премине на електроенергия.

Преминаването към готвене на електричество не е евтино начинание в САЩ, където готварска печка среден клас започва от около 500 долара, а индукционните котлони са на цени от и над 1100 долара. Освен това, както вече споменахме, готвенето на ток е по-неефикасно и по-бавно.

Затова от Белия дом побързаха да уточнят, че за момента пълни забрани на газовите готварски печки не се обмислят. Говорител на президента Байдън заяви, че Вашингтон по никакъв начин не подкрепя забрана на печките на газ и че подобен ход скоро няма да бъде предприет.

Европейските институции също действат предпазливо по въпроса, макар че от EPHA искат газовите печки да се продават с предупредителни стикери, подобни на тези на цигарените кутии.

Д-р Милка Соколович, генерален директор на Алианса, смята, че в Европа потребителите задължително трябва да бъдат предупреждавани за опасностите, на които излагат себе си и околните, докато използват газови печки за приготвянето на храната.

По мнение на Соколович европейските правителства носят отговорността да въведат рамки, които да спомогнат на домакинствата да преминат от готвене на газ към такова на ток.

Дания и Нидерландия вече предприемат стъпки в тази насока, като от 2022 г. въведоха мерки, подобни на тези в Ню Йорк и Лос Анджелис - пълна забрана новите жилища да употребяват газови инсталации от всякакъв вид. В Източна Европа въвеждането на такива регулации остава изключително трудно.

И в САЩ, и в Европа остават и опасенията дали електрическите инсталации ще издържат, ако всички домакинства изведнъж започнат да готвят само и единствено на ток.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените