Скотове се управляват най-лесно

Нали знаете как постъпиха навремето с (Николае) Чаушеску*?Усмивка
Е, за тези, които искат промяната, да накарат тези, които навремето си спасиха кожата с дирижиран Преход, да не се навират повече в лицето на простия народ, а да отстъпят от статуквото, защото вече не сме толкова богата страна, при това кризата ще се задълбочава и съответно няма да има как да избегнем окончателно дирижираното оскотяване, амнезиране и обезличаване!Усмивка

Елитът обаче иска точно обратното, защото скотове се управляват най-лесно - при тях всеки абсурд е приемлив, те вече са се нагодили и не гледат натам, накъдето са застрашени при свръхлюбопитство или непремереност, а гледат предсказуемо винаги точно натам, накъдето са най-слабите, наивните и безпомощните!!!

Битовите престъпления се разкриват най-лесно и без съпротива, но тези, които статистически имат най-голям финансов размер, отнесени към общия размер на всички битови престъпления, са плашещи или твърде корумпиращи обикновенните разследващи по съвест!
Върколак мания - оцеляват тези с "потекло"!

#1 Vankata_820 03.07.2012 в 19:01:00

Уважаема Редакция, Искрено Ви благодаря за публикуването на моя коментар, но не съм имал подобни очаквания и никак не се бях постарал за него! За съжаление обаче, скотовизацията на държавата ни я предрекох преди повече от две години, а кризата в страната ни преди 5 години, но това е друга тема! Надявам се Ние българите да намерим правилния път! Успех! С уважение: Емигрирал Българин (ivan_petrov_820@yahoo.com)

#2 MacAllister 03.07.2012 в 22:06:48

Иване, имам една много неприятна теория, че "нормалното" състояние за човешкото общество е нещо като феодализъм. Много ми се ще някой да докаже, че не е вярно, но грубо казано цялата теза се базира на капацитета за индивидуална относителна независимост - т.е. колко хора и в какви позиции имат интелектуален капацитет да планират собствени проекти (не копирани, не подражание на мейнстрийм мании и не задължително печеливши/биснес-лайк и т.н.). Разбира се, двата най-важни фактора за това ниво са атмосферата в обществото и интелектуалния и информационен капацитет. Ние се предадохме по отношение на атмосферата и абдикирахме от борбата за добра атмосфера - едни избягаха, други все още имат ниши, в които "елита" не умее да вирее, трети (вероятно най-голямата група) се предадоха и се превърнаха в лица живеещи ден за ден, с цели и мечти в рамките на обичайното. Сега, ако допуснем и удара върху културата да елиминира потенциала на обществото да възобновява активните си елементи оскотяването ни в грандиозна степен е гарантирано. Винаги съм гледал животни и най-ужасяващото, което научих от това е, че разликата между тях и хората не е никак широка. Домашните любимци, въпреки ограничения си ум, успяват да направят една стъпчица отвъд скотското в себе си и да изградят някакви претенции и очаквания на пръв поглед немислими за генетични ловци и опортюонисти. Дори те успяват да реагират на по-уредения начин на живот, който са имали късмет да получат, а ние се предаваме и се отказваме тихомълком от амбиции и мечти извън оцеляването. След десетки години урбанизация ние някак си позволихме селската култура да завладее града - и не го казвам с лошо към селяните. Казвам го по следните причини - нашия социализъм беше най-вече проект за индустриализация и урбанизация попаднал в ръцете на селяни, които никога не надрастнаха селското в себе си и дори никога не се научиха да уважават онова, което строят, а до последния си ден го намираха за низше и декадентско. Затова и децата им или ги последваха в разбиранията си или се превърнаха в "развалени" граждани, държащи се като отвързани добичета в стъкларски магазин... И ето след толкова години същите хора са "елит", който не гледа на градския живот като на свой дом (между другото това е част от определението за цивилизация), не гледа на градската култура и гражданството като на нещо свое, а само като възможност да постигнат някоя своя "селска" цел. Това разбира се ни прави извратено феодални, извратено, защото феодалът все пак има някакви ангажименти към крепостните си селяни, а сегашните олигарси дори не гледат на тях като на собственост, а само като на неизчерпаем ресурс

#3 Vankata_820 03.07.2012 в 22:39:04

До MacAllister: Когато човек чуе мислите на сродна душа се чувства щастлив, но когато се чувства изморен, се чувства заменим, надявам се да има много, като теб за да има надежда за България, защото и тя има нужда някой да напипва пулса й! Ако се обединят светлите души в България, Тя ще има бъдеще, ако ли не, не заслужаваме придобивките си - въпрос на Гражданско общество!!! В квартала си в София, ако имах още 10 души, като мен, всички в него щяха да са променени към по-добро - вярвам, че човек трябва да е заобиколен от щастливи хора, дори и ако те не го искат - въпрос на време и на наблюдателен ум!!! Нека силата бъде с Теб!

#5 Vankata_820 04.07.2012 в 00:01:57

До Mile Manolov: Нали знаеш, че винаги ставаш жертва на последното пиршество в тленния си живот - това на самопоканилите се червеи!

#6 Бобо 04.07.2012 в 06:38:14

Яз за селяните знам едно: Кога си слаб те тепат, кога си силен те мразат. Но накрая винаги печелат!

#7 fata morgana 04.07.2012 в 09:44:33

Според мен най-лошото е, че всички приехме съвсем доброволно простотията. Защото всички, които са се занимавали с търговия или занаят преди 9-ти или пък са били работливи и богати селяни, разполагащи със земи, пари и възможности, са имали много стриктно утвърдени норми на поведение. Примерно си бил длъжен да си любезен и да уважаваш дори циганина дето ти лъска обувките на улицата, защото утре-други ден ще влезне в твоя магазин и ще ти стане клиент. Прадядо ми, който бил търговец навремето разговарял с евреи, арменци и турци, че дори и цигани на техния език, за да покаже уважението си към тях, тъй като са били негови клиенти. А честността била закон в бизнеса. В един момент най-мързеливите, които в нормални условия на свободна конкуренция, не биха разполагали с нищо, се пишат в партията и се виждат с власт, която им дава възможност да налагат своя модел на поведение – т.е.онзи, който се държи любезно е малодушен, лицемерен глупак, а него партията го е научила на обноски – на мълчание, самочувствие и мачкане на самочувствието на нисшестоящите. В един момент малко след прехода, когато потомците на всички онаследяват моделите на поведение на предците си, дори и онези, за които любезността и добрите обноски са били въпрос на едно изстрадано възпитание в семейството, си казват – само аз ли съм най-големия глупак да следвам някакви принципи. И не биха си го казали, ако потомците на първите не си бяха уредили живота така безпогрешно – започвайки от най-дребните нива на йерархията.

#8 fata morgana 04.07.2012 в 10:05:37

В интерес на истината трябва да отбележа, че и сред комунягите е имало едно много малко, но прогресивно малцинство. Познавам такъв случай – моя роднина е. Навремето със съпруга и се писали в партизанските редици (не на 8 септември 1944, непосредствено преди великата победа както сторили мнозина). Докато била партизанка, я арестували жандармеристите и така я пребили от бой, че никога не могла да има деца. Но когато дошъл 9-ти септември и видели каква порнография се случва, и тя и мъжът и се отказали от политиката. Вече са около 92 годишни. Наскоро на някакъв помен на гробищата попитах моята роднина: „А сега в какво вярваш?” И тя ми отвърна: „В комунизма” И сред тях има хора, пред които човек може да свали шапка, хора на честта, но не са надделели те през онези 45 години, за жалост.

#10 Vankata_820 04.07.2012 в 10:57:35

До fata morgana: Мдаа, в крайна сметка ще си дойдем на думата за позакъснялата безметежна Лустрация, но тя все още е толкова сковаваща управляващи и опозиция, че едва ли без гражданско общество има надежда за нея, въпреки вече изфалшифицираните и унищожени архиви, прикрили най-страшните следи от миналото ни! Не знам защо обикновените хора не се досещат, че тази Лустрация всъщност ще е най-полезна за подрастващите, тези по детски градини и училища, защото с нея ясно ще се декларира, че всичко в България е обърнато наопаки, заради подменените ценности от една шепа червени главорези, като с този символичен жест(Лустрацията), тези мародери ще получат отреденото им място в историята, с което ще се даде надежда на загубените души от Прехода и ще им се вдъхне надежда за Промяната и смисъла на светлината в тунела... Мисля, че ще е от полза тази стъпка, дори и за децата на националните ни предатели - в лицето на Партията; е, няма да могат да се тупат в гърдите, но те вече достатъчно заграбиха, за пет поколения напред, така че са подсигурени!!! Много ми се иска кадърните, честните и справедливи хора да могат да дадат смислено обяснение на децата си за жалкото си съществуване, с което са се примирили, защото са останали в пределите на родината си - иначе няма как да се получи с възпитанието на малките невинни души, ако и да ги виждат след 16 часа работа на ден + почивните дни!!! Надявам се в България най-накрая да има влиятелна Средна класа, каквото до в момента се вижда в зародиш и повярвайте ми няма как да се случи, ако няма фундаментални промени в БГ, в нагласите на управляващите и на народа, защото най-лесното Там е да си загубиш работата, понеже си на страната на Правдата или защото си добросъвестен и влиятелен в публичното пространство, и си сам!!! Аз успях в БГ, но едва не си погубих здравето, а семейството ми винаги е на първо място, така че му дължа всеотдайността си, а за България оставям присъствието си, поне във форумите й!!! Успех!

#12 Vankata_820 04.07.2012 в 18:36:51

До Dimitar Stamboliyski: Нека си се смеят, здравето лекува, скотове ще трябват, иначе колкото до илюминатите, Аз не се взимам толкова насериозно, нека има разнообразие, за да може всеки да има база за сравнение, а ако наистина така продължават всички, ще им се чуе гласът ми, като глас в пустиня! Въпрос на време е - само не знам ще им се плаче ли или ще им се смее!

Новините

Най-четените