Linux или Windows 10? Трудно решение

Windows 10 има проблем с поверителността, независимо дали от Microsoft го признават или не.

Ясно е, че първоначалната конфигурация на все още новата операционна система не е точно това, което потребителите са очаквали след решението си за ъпгрейд.

Ако си инсталирате Windows 10 и го използвате без да променяте настройки, той ще сканира, събира и праща шокиращо количество информация от вашия компютър към Microsoft, включително отваряните от браузъра ви сайтове, гласовите ви команди към персоналния помощник Кортана, някои написани думи, както и местонахождението ви.

Да бъдем честни, това не са неща, които бихте искали операционната ви система да прави.

И при всички критики към Windows 10 тези дни, някои вече обмислят преминаване към алтернативата Linux в търсене на повече сигурност, поверителност и производителност.

Възможността за смяна на Windows с Linux е стара тема, но въпросът отново се оказва актуален: заслужава ли си преминаването към Linux, предвид проблема с поверителността на Windows 10? И дали към настоящия момент Linux е добра алтернатива на Windows 10?

Ще получите различни отговори в зависимост от това кого питате. Но накратко, отговорът е не.

Защо?

Проблемът с поверителността на Windows 10 не променя нищо

Независимо че Windows има такъв проблем, това не прави Linux по-добър, просто го прави по-примамлив за разочарованите от подхода на Microsoft. Съществуват обаче начини да се преодолее този проблем на Windows, а освен това Linux все още си има своите отрицателни страни, които новаците ще открият по трудния начин.

На първо място, Linux не е така удобен за употреба, както Windows, независимо кой какво твърди.

Windows си остава най-лесната за употреба операционна система и единствената, доближаваща се до нея, е OS X на Apple.

За новаци преминаването към Linux може да се окаже кошмар, колкото и да се е подобрил той откъм използваемост през последните няколко години. Наистина вече е по-лесно от всякога да се инсталират приложения и да се конфигурира хардуер, но в случай, че възникнат грешки, те не са лесни за оправяне.

Терминалът на Linux е мощен инструмент, все още е точният избор за опитни потребители и е най-добрият начин да работите с операционната система.

Но за новаците той означава постоянно търсене в Google на точните команди за изпълняване на различните задачи - а заниманието да търси и пише команди не е нещо, което масовият потребител би искал от една операционна система днес.

Пренебрегването на терминала и използването на графичния интерфейс за настройки е все по-възможно, но в това отношение Windows все още е по-лесен за използване.

Някои дистрибуции на Linux са изградени, за да приличат повече на продукта на Microsoft (като предлагат максимално познат интерфейс), но все пак са повече или по-малко различни. А някои Windows програми, с които сте свикнали, все още не вървят на Linux, независимо дали ползвате софутера за съвместимост Wine или не.

Заключението е, че новаците, минали от Windows на Linux, може и да съжалят за решението си и да им липсва начинът на работа, с който са свикнали. А по-опитните потребители и експертите?

По-запознатите намират начини да защитят своята поверителност

Да, проблемът на Windows 10 не е нерешим и изпращането на данни към Microsoft може да бъде блокирано. Има поне няколко начина, включително редактиране на HOSTS файла и инсталирането на странични програми, създадени специално, за да се справят с казуса.

Microsoft казва, че потребителите не бива да прибягват до подобни трикове, които променят конфигурацията на системата, и че всякакви такива промени могат да навредят на производителността в бъдеще. Но дори да възникнат усложнения, по-опитните потребители би трябвало да намерят начин да се справят и с тях.

Заключението тук?

Експертите може и да имат лични предпочитания към Linux, но имат и познанията да попречат на Windows 10 да събира данните им. А подобренията в новия Windows са нещо, което те най-вероятно ще вземат под внимание.

Linux се е развил много, но Windows все още е по-добрият избор

Работа, гейминг, развлечения. Това са трите области, в които Linux много се е подобрил напоследък, но достига ли Windows с тези подобрения? По-скоро не. Linux е по-лесен за употреба, но не в сравнение с Windows, а в сравнение с по-старите си версии.

Да, привържениците на Linux настояват, че да обявиш Windows за по-добър звучи като лоша шега.

Те биха счели тази статия за пристрастна и ще отбележат, че в последно време Linux се е развил много повече от Windows и си остава по-надежден и по-сигурен.

Но дори проблемите с поверителността, от които страда Windows 10, да влошават нещата, те не може да са решаващи за избора ви на операционна система.

Ако искате да направите промяната, причините трябва да са много по-сериозни. И трябва да ги обмислите наистина добре.

#1 ivod 25.09.2015 в 20:43:06

Странна статия с провкус на шизофрения ( ,,За новаци" нещо като политиците ни - едно говорят , след минута обратното но с мнението си , че винаги са прави ) . Основното от статият било , че малкомеките събирали данни по принцип - но за автора явно това е нормално , а ако някой не искал има варианти - 1 . за ,, За новаци " е ,, редактиране на HOSTS файла " , 2. явно за ,, напреднали " купуваш програми от друг производител ... Скромно лично мнение - освен за игри произведението нас майкрософт за друго не става . А това ,че не само у нас в училищата предмети като ,, Информационни технологии " и ,, Компютърна грамотност " са на практика ,, Работа с Майкрософт офис " е съвършенно друга тема ( у нас тя се изчлислява с около 15 милиона долара на всеки 3 години ).

#2 pisces 25.09.2015 в 21:12:48

Отчайващо глупава статия... Много интересно как всички тези потребители, които според автора са толкова ограничени, успяват да се справят твърде успешно с Linux базирания Android, който управлява техните таблети и смартфони...

#3 BorisTheAnimal 26.09.2015 в 02:25:08

Единствената причина някой да използва нещо от МИКРОМЕКИТЕ, е че има пиратски software. Колкото до Linux, MAC OS е базиран на Debian ;), т.е. на теория лесно използваемата ПЛАТЕНА операционна система на Apple не е нищо повече от малко разкрасено и модифицирано Ubuntu ;0). Linux е също толкова подходящ и лесен за всекидневна употреба, колкото всички останали OS.

#4 BorisTheAnimal 26.09.2015 в 02:26:03

Единствената причина някой да използва нещо от МИКРОМЕКИТЕ, е че има пиратски software. Колкото до Linux, MAC OS е базиран на Debian ;), т.е. на теория лесно използваемата ПЛАТЕНА операционна система на Apple не е нищо повече от малко разкрасено и модифицирано Ubuntu ;0). Linux е също толкова подходящ и лесен за всекидневна употреба, колкото всички останали OS.

#5 whocares 26.09.2015 в 17:03:39

... твърдението, че Windows е по-удобен за употреба е, меко казано, невярно. Windows е по-познатата операционна система. Това е. И само по отношение на PC. Хайде сега - плъзнете пръста си по екрана на вашия умен телефон. Отворете браузъра и заредете webcafe.bg. И не забравяйте. Ползвате (най-вероятно) Андроид, който си е Linux. Дали продължавате да твърдите, че windows е по-лесната ОС... едва ли ;-)

#6 lqlq 26.09.2015 в 20:24:03

Една от най-слабите статии,които съм чел по този въпрос някога! Изредени са само "слабите" страни на линукс ,без да бъде реално съпоставен със слабите на уиндоус.Особено 10 има редица проблеми с най-ралични бъгове,като отказ на мейл клиента да се отвори например ,проблеми със звука в някои приложения ,изключително уязвим откъм вируси поради редица бъгове в "стабилната версия",липса на съвместимост в десктоп приложения ,няма да изреждам повече ,ще свърши мястото.Потребителите си знаят слабостите ,достатъчно известни са. За ралика от автора ще погледна обективно на нещата без да заблуждавам читателя. Линукс едва в последните години с разработването на стийм конзолата стана достъпен за гейминг,наскоро чукна 1500 загвавия в листата ,някои от които доста сериозни .МОже би това все още не е достатъчно за хадкор геймъра и има още какво да се направи по въпроса. Конкретно за гейминг АМД имат много слаба поддръжка и топ моделите(фюри и 290х) им правят фреймове на нивото ГТХ 950 от нвидия.За това гейминг с линукс на изискващи ресурс игри е препоръчилно да са с карти на нвидия.Игри и .exe файлове могат да се подкарат и чрез wine и playonlinux приложенията ,но изисква малко четене и понякога сериозен опит. Втори голям минус са програмите ,като адоб колекцията ,които нямат версия за линукс по чисто бизнес причини.Естествено има качествени алтернативи ,но изискват учене отново. Плюсовете: Инсталацията на софтуер за линукс е по-лесна от тази на уиндоус,факт!Тя е подобна на тази ,като при андроид телефон (който също е с линукс ядро).Дърпа се от маркета/хранилището ,като в 99% от случаите е безплатен и без вградени реклами в него,за разлика от уиндоус където трябва да търсим програмата от разни сайтове ,без да е сигурно кой я е модифицирал , какви вируси има и клко реклами и допълнителни приложения са ни 'наблъскали' без да искаме.В официалните хранилища софтуера се проверява и се тества от разработчиците за бъдат сигурни потребителите ,за качеството и безпроблемната му работа. Линукс може да се зарази с вирус,това е факт,но само ако ти насилствено му дадеш права върху системата.Има дупки ,които се кърпят бързо или докладват от общността ,като изпращат пачове ,които се тестват от разработчите и внедряват в ядрото,а потребителите са милиони.От обикновен човек до корпорации използващи сървърни решения. Линукс не е подхощят за хора използващ много специфичен платен софтуер ,който е писан само за уиндоус и няма аналог за него,но е особено подходящ за домашен потребител ,който използва компютъра за интернет ,филми и мултимедия ,като цяло.Подходящ е за разработчици на мулти платформени приложения ,за разработки на игри,обработка на видео ,компютърна анимация и други. Работата с терминала не е задължителна при повечето дистрибуции за начинаещи,както и в повечето случаи не е необходимо да се търсят драйвъри при инсталацията ,в 90% системата сама си ги намира. Интерфейса на 8 и 10 прави рязък завой от този на уиндоус 7,и е взаимствам частично от КДЕ 4 и плазма 5 средата на линукс,затова за един добре ориентиран потребител не би бил проблем разлиничния интерфейс и бързо би свикнал.

#7 Harry 27.09.2015 в 12:06:40

бе то е ясно че статията е скрита реклама на Уин10 и Майкрософт, може авторът да е на хранилка там. Представете си ужаса им, за 2014г делът на ХР в интернет се е увеличил с 6%!

#9 dedogo6 27.09.2015 в 16:23:57

Айде сега всички, дето плюете уиндоус, си погледнете десктопите.Какво виждате там? My computer?My Network places? Честито - вие ползвате уиндоус.И да не забравя да ви попитам -95,96,97 и 98 година какво ползвахте?Може би Unix?Щото е по сигурна, няма спор, ама едва ли.Всички сте искали и сте джиткали игрички именно на някоя версия на уиндоус. Не че го хваля, по някога ми е идвало да се гръмна с някой специфичен проблем, ама да пиша чак скриптове за да оправя такъв, не ми се е налагало. Що се отнася до 10ката, ми кво като събира данни, дреме ми.Я си бръкнете в джобовете, и извадете тези хубави неща - смартфоните.Нали са на линукс базираната система андроид - да ви кажа ли нещо и за тях - те знаят и предават АБСОЛЮТНО всичко което правите.Ама нали е линукс, добро е. Ползвал съм линукс по принуда за час - еми извинявайте , ама да инсталираш принтер на въпросната операционна система е нужно висше инженерно образование, особено ако принтера е екзотичен (за линукс). Така че не, мерси, благодаря - няма да ползвам линукс.До 2020 година ще има поддръжка на уин 7.До тогава не искам да чувам за други уиндоси, нито за линукси и Мак ос-и.

#10 bigiadri 27.09.2015 в 19:20:17

Статията е смешна. Хората трябва да са глупави за да си качат Уиндоус 10! Който е по-навътре в компютрите ,няма как да не ползва тракерите за сваляне ,няма как да не е качил поне една кракната програма,ей така за проба и забравил да си я купи ! Повечето тракери рано или късно ще изпищят , защото 10-ката предава всичко какво е качено , а Майкрософт предава на трети страни-включително на антипиратските организации!Не случайно някой тракери вече блокират потребителите с 10ката! Освен това 10- ката направо ще трие пиратските програми за това имат съгласие от самите потребители! Големи икономики като Китай,Индия ,Русия започнаха да създават свои системи на базата на Линукс! В Германия има градове ,чийто учреждения работят на Линукс и т.н.Освен това Майкрософт пусна шпионски ъпдейти и за 7-цата и 8-цата .В крайна сметка -нищо добро от Майкрософт Моето мнение е : Бъдещето е на Линукс!

#11 Ролинс 27.09.2015 в 20:08:47

bigiadri | 27.09.201519:20 По принцип съм съгласен с мнението ти, обаче това не го разбирам: " Големи икономики като Китай,Индия ,Русия започнаха да създават свои системи на базата на Линукс!" Кои са тези версии на линукс? Аз единствено се сещам за една венецуелска версия създадена на базата на убунту, обаче китайски, руски или индийски Споменатите страни са мноооооооого назад с технологиите, да не говорим, че огромна част от Китайците още я карат на Уин ХР А колкото до софтуера с линукс - не ти трябва пиратски, всичко си има безплатна версия. LibreOffice, GIMP, да продължавам ли. Ако искаш да си създаваш уебсайт - РНР си идва преисталиран заедно с МуSQL, и Apache. И всичко лесно се настройва, само трябва да знаеш как да потърсиш в гугъл как се прави - на два клика разтояние.

#12 Ролинс 27.09.2015 в 20:20:19

Mako | 27.09.201512:40 Е ти с кирилизиран текстов редактор ли пишеш коментарите в уебкафето? Кирилизатори има бол онлайн, включително в уебкафето преди да публикуваш коментара си. То по тази логика на смартфона си не можеш да направиш нищо понеже няма кирилизатор. Аз използвам http://www.kredor.com/lat2bg/ като е нужно да пиша коментари от айфона си на работа.

#14 Harry 27.09.2015 в 21:58:44

Мако, това ще да е било много отдавна, но линукса, въобще отворения код е бъдещето, отдавна има версии на линукс, комплектовани с необходимия допълнителен софтуер, такъв например е SUSE Linux. Създават се корпоративни (платени) версии – Suse Linux Enterprise Server (SLES), Suse Linux Enterprise Desktop (SLED) и Novell Linux Desktop, в Германия е много популярен, нищо не пречи и в България да се направи такъв, пречат единствено огромните подкупи, които плаща майкрософт, като комисионни разбира се, на нащите чиновници, за да купуват на едро пакетите им, на баснословни цени, Вин 8 наще го купиха преди да е излязъл. А в Китай забраниха да се ползва УИН8 за правителствени цели, сетете защо!

#16 obi1 27.09.2015 в 23:03:55

dedogo6 е абсолютно прав! Линукса има още хляб да яде, докато достигне Уина. Ползвал съм убунту,сусе,минт, кнопикс, еми толкова изнервящо нещо няма! Работят добре, хубави са, докато не ти излезе проблем! Тогава се започва търсене в гугъл и ходене по мъките... За обикновен потребител е практически невъзможно да инсталира wifi driver или драйвер за видео на Ати. Та какво остава да се използва пълноценно? Как да обесня на съседа, че за да подкара програма за Уин, трябва да инсталира друга програма - Вине. Човека ползва компа за да чете новини, да тегли торенти и да слуша Лили Иванова, за него всеки еррор е краят на света! Какво остава да работи с терминала?!? Как точно ще осъзнае какво е SUDO APT GET?!? След излизането на 7-цата животът ми се облекчи драстично! Вие може да не го разбирате, но аз поддържам по неволя приблизително 10 компа - на мама, на тате, на брата, на съседи, на шефа, на шефката, на тоя, на оня... Всеки звъни и ми вика - абе имам проблем, излиза ми нещо... какво ти излиза 3то око ли? прочети ми какво ти пише и дай "ок" Най-якото нещо е, като каже спря ми нета ела да видиш... отивам и гледам - АВГ антивирус, касперски, НОД32 и Авира за десерт - работят едновременно! Питам го защо са ти? Против вируси! Вроятно и против нет! Почвам да трия наред и в процеса се обеснява, че няма нужда от толкова(имаш антивирус - имаш проблем!) Показвам му "Malwarebytes" и му обеснявам да я пуска переодично и да не влиза в порно сайтове да тегли глупости. След няколко месеца обаче идва и ми носи компа и вика преинсталирай го! Ако беше XP или линукс това е равно на загуба на цял ден в търсене на драйвери и доизпипване, защото нещо не му е така, както той го помни - ужас! А сега само ръгам флашката и почти не се занимавам! После му давам да ъпдейтва и си намира драйверите само. Освен това, не ме питат как се прави еди какво си. Просто защото самият Уйн е доста интуитивен и много юсери се оправят с него бързо! Драстично намаляха тъпите въпроси! Аз отдавна хвърлих в кофата МС офиса и сложих Опен офиса, същото направих и с Фотошопа, като го замених с Гимпа, но 7-цата няма да хвърля за никой Линукс или Уйн 8,8.1 или 10! Това е най-добрият Уйн за мен. А ползвам компютри още при Уйн 3.11, дори под ДОС съм работил. Така че, който го кефи и има време за губене, да си инсталира главоблъсканицата Линукс, аз съм на "прозореца" и ми остава време за бира.

#17 gigabyte 08.10.2015 в 00:27:04

Големи разбирачи по Линукс се навъдиха! Най-вече от "специалистите", които нямат против операционната им система (Уиндоус) да ги дебне на всяка крачка, готови са да слагат "пачове" и "лекарства" на крадени програми, приемат дефрагментирането и вирусите за нещо нормално. Да сте виждали Линукс-десктоп на живо? Да не говорим за смартфона или таблета, който над 90% е Линукс (Андроид и производни). Къде е общността от програмисти, които разработват приложения за мобилния джам? Няма ги, и няма да ги има, защото конците там се дърпат от едно място. Бъдещето е на свободните системи, а пък който си пада по лъскавите дънкалки на микромеките, моля, негов избор ...

#18 explorer 08.10.2015 в 10:16:58

Не знам кой какво ползва и защо, но статията и коментарите са на явно безработни хора, които ползват ПС-тата си, за браузване и писане в .тхт формат. До момента (с компютри и ИТ се занимавам вече 30 години) не съм срещнал читава алтернатива на MS Office и не съм виждал фирма, която да ползва само решения/платформа с отворен код и ако трябва да свършиш нещо в къщи, избора е ясен ;) Другото е чесане на езици.

Новините

Най-четените