Luk, аз съм баща ти

Представете си, че сте галерист и много искате да ядосате художника Станислав Беловски. Има много прост и ефективен начин да го направите.

Кажете му, например, че не е "утвърдено име". Предложете му да остави картините си "на съхранение". ("Ще ги показваме, ако някой иска да купи"). Ако се чувствате достатъчно нахален, можете и да му заявите, че не е достатъчно "академичен".

Върхът на обидата ще бъде да му поискате CV и ако ви го покаже (в което се съмнявам), с пръст можете да започнете да търсите по датите в автобиографията къде пише "завършил Национална Художествена Академия".

Това ще бъде най-сигурния начин Станислав Беловски никога да не изложи във вашата галерия.

Което (ако сте галерист), ще ви лиши от доста зрители и от печалба, защото става дума за един от малкото български художници, които не са свързани с дадено държавно лоби, които имат собствена публика, собствени купувачи и, в някаква степен, са независими от програми, фондове, обществени поръчки и финансиране (което рано или късно обикновено достига до едни и същи хора).

"Става дума за много работа", бърза да уточни Беловски и разказва, че се опитва да работи по цели дни (ако може всеки ден) на фона на музика. "Понякога се случва да минат ден-два без работа, но веднага се появява едно безпокойство..."

снимка: Вера Петкова

"То си е една постоянна борба този занаят. Сам си опъваш платната, сам грундираш, сам търсиш материалите, сам рисуваш, след това сам си снимаш нещата, търсиш хора, рекламираш, продаваш..."

Някои от картините на Стан, както го наричат приятелите, са толкова известни, че се репродуцират като картинки в интернет, понякога без дори да се споменава името му.

Като например серията "Целувката", в която Тодор Живков и Леонид Брежнев се целуват "братски" на фона на текстове от песента на Алла Пугачова "Милион альх роз":

4 платна от серията "Целувката"

Това не го дразни, а го ласкае, но, както често се случва при хората, които са наясно със собствената си цена и умения, по лицето му се чете привидно безразличие.

"Всъщност сега аз не правя нищо повече от онова, което съм правил като дете.

Тогава режех с ножица главите на хората от снимките и ги размествах върху други тела. Това правя и сега, но в по-голям мащаб".

Форматът, върху който работи Беловски, рядко е по-малък от метър на метър.

Това важи особено за платната в последните му изложби: свръхуспешната "Send Me A Postcard Darling..." от 2011-та (във вече несъществуващата "Галерия за съвременно изкуство 1908" ) и "Корекция на социализма" - Should I Stay or Should I Go, която се откри точно преди година в "Ракета Ракия Бар".

Именно във втората изложба, която се състои от приблизително 20 картини и която беше показана и тази година по време на "Нощта на музеите" в Пловдив (в Studio24) може да се види следната картина:

"LUK, I am your Father"

Брежнев, предствен като Дарт Вейдър, казва на Лук(ойл) a.k.a. Люк Скайуокър от "Междузвездни войни", че е баща му. А зад тях - слънце и неизбежния фон от стари вестници "Правда", който обединява всичките картини в изложбата.

"Нищо в моите картини не е случайно", казва Беловски.

"Брежнев е в основата на петролните компании, които по-късно се обединяват в онова, познато ни тук като Lukoil".

Toй много задълбочено изучава историята, когато рисува.

"За всяка една работа влизаш в интернет и четеш - какво се е случило, героите какви са...".

Беловски казва, че работи много бързо, но голяма част от времето му отива за проучване. Когато рисува картината с първия космонавт Юри Гагарин, той прочита абсолютно всичко за него.

"Може да манипулирам фотографията, но не лъжа историята", заявява.

Стилът му може да бъде определен като поп-арт, но не е. Колажната техника и заявлението "обичам да правя каквото си искам" изключват придържането точно към един конкретно художествено течение или към какъвто и да е друг стил, освен този на Беловски.

Стремежът му? Да използва още по-ярки цветове от сега.

Мечтата? Голяма самостоятелна изложба, която подготвя за март 2017-та година. И никак не се тревожи, че масово хората не мислят в толкова голяма перспектива от цели две години напред за работата си.

"Ето го къде е, а трябва да подготвя 17-18 платна дотогава".

Клиентите? "Прави ми впечатление, че хората, които купуват моите картини, са по-широко скроени и със сравнително богата обща култура. Много от тях са живели или живеят в чужбина. Нямам представа защо такива хора ме харесват повече, отколкото някои у нас..."

Станислав Беловски има и собствена теория за онова, което се нарича "история на изкуството".

"Историята на изкуството", казва той, "трябва да се учи отпред-назад, а не отзад-напред, както се учи сега. Да започнем с нещата, които аз рисувам и да се върнем назад, към Анди Уорхол и после към импресионистите... Само така в един момент може да се стигне до... шумерското изкуство и то да му стане интересно".

Може би и само с подобно обръщане на историята може да се обясни и "картината с калашника", която всъщност е съвременен "ремикс" на прочутата картина "Бар във Фоли-Бержер" на френския художник Едуар Мане:

Жената, зад която има огледало, внезапно получава калашник. "Има нещо като заговор", намига Беловски.

Което само потвърждава казното по-нагоре, че неговите картини трябва да се гледат внимателно. Много внимателно.

Workaholics

#5 sim4o 09.11.2015 в 10:09:16

Frida | 07.11.2015.. ... какъв парад имаше на краснай плошчади!!! ребята так пастарались - настаяшчие бурлаки на волге!!! --------------------------------- Фридушенка рускоговорящаяяяяя! Много по-добре си вече с Граматиката! Не ти приличат постингите, само на тъпо неграмотно бръщолевене, а са доста интелигентни даже! Так держат!

#7 sim4o 09.11.2015 в 14:11:31

1. Лошо няма за червеното .. .. Червеният период на Де Домие-Смит ... 2. Името на Люк не се пише luk а е luke skywalker ... Лошо няма-комунистите са спирали, и не са научени чужди езици .. За това е Симчо-да пръска знание .. 3.За японския императорски боен флаг е вярно ... точно такъв е !! Дали има право, творецът да го ползва, без разрешение на японския генерален щаб се чудя??? Поздрави

#9 sim4o 09.11.2015 в 14:30:28

"Нищо в моите картини не е случайно", казва Беловски. "Брежнев е в основата на петролните компании, които по-късно се обединяват в онова, познато ни тук като Lukoil". Toй много задълбочено изучава историята, когато рисува --------------------------- 1.Разбира се че не е .. ние какво казваме-Японският императорски боен флаг присъства не случайно ... той задълбочено е проучил Историята ... някаква авторова алюзия-лично аз не я разбирам, ама нещо иска да ни каже ... 2.Но за Лукойл май греши, въпреки цялото си проучване ... указът за обединение на Лангепас, Урай, Когалим е от 1991 .. тогава Брежнев не е бил между нас, та не той а Елцин е в основата на обединението .. та бащата е Елцин .. после-приватизация, 7% остават държавни, а в 2006 Лукойл и Getty Petroleum Marketing Inc стават обща фирма ... Баща на Гети Петролеум също не е Брежнев , а Jean Paul Getty ... роден в Минеаполис, Минесота .. Б аща на Гети Джуниър пък е George Getty ... а майка - Sarah Catherine McPherson Risher .. Иначе .. цветовете са доста наситени ... Поздрави

#10 sim4o 09.11.2015 в 14:42:19

Да, в оригиналния флаг в средата е кръг , а при твореца, там е разположен Дарт Вейдър - роден Анакин Скайуокър ... Каква е идеята-не разбирам, но явно е нещо важно .. За обединението на трите фирми-то е при Елцин, а отделните нефтодобивни предприятия - Лангепас,Ургайнефгаз и Нефтогаз-Западен Сибир / Когалим/ са основавани по различно време и не само от Брежнев, а и от Хрушчов ... В Нефт западен Сибир шеф е бил Вагит Алекперов-в момента президент на целия "Лукойл" .. и Лангепас, и Урай, и Когалим са в Ханти-Мансийската област... П.П. и още от историята Джон Пол Гети, основателят на Гети Петролеум , се е славил в Ню Йорк , като голям ценител на изкуствата и меценат ...

#12 sim4o 09.11.2015 в 17:01:14

Ivan Bardarov | 09.11.201514:43 Художникът, може въобще да не е имал в предвид японския боен флаг. ---------------------------------- Не знам, все пак той самият твърди .. цитирам статията : "Нищо в моите картини не е случайно", казва Беловски. ... ... Toй много задълбочено изучава историята, когато рисува. .. " Така че-не вярвам ... не може, барем някоя историческа книжка да не е прочел! ... или Уикипедия да е отворил ... https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BE%D1%82%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0 Има, има някакво послание, свързано е със самураите, ама не го схващаме ... Да не е свързано с човека на "Гети Петролеум"-Джон Пол Гети ?? .. ето за него : ... "Огромното богатство на фамилията Гети е в основата и на повечето й проблеми, които включват отвличане за откуп, схвръхдоза наркотици и смърт. Всичко започва с патриарха Джон Пол Гети, който създава петролна империя, простираща се от Оклахома до Саудитска Арабия. Той се жени и развежда пет пъти. По негови думи: .. ... "дълготрайната връзка с жена е възможна, единствено ако се проваляш в бизнеса.".. ... ... За Гети се говори, че бил толкова голям скъперник, че инсталирал платен телефон в апартамента си в Манхатън, който гостите му използвали. Той също така бил толкова стиснат, че с неохота харчел пари за разрешаването дори на най-големите кризисни ситуации във фамилията, пише CNN Money. Луис, петата съпруга на Гети, се развежда с него след смъртта на техния син Тими... " Бе изкуство - не е за всеки ... има нещо връзка, ама не може да се разбере ... Иначе - за историята на фирмата "Лукойл" , започнала като добивна компания в Ханти-Мансийск и стигнала и до Америка основните неща се знаят .. а пък задкулисието , едва ли ще го разберем ..

#13 sim4o 09.11.2015 в 17:07:43

Баща на Гети Петролеум също не е Брежнев , а Jean Paul Getty ... роден в Минеаполис, Минесота .. Баща на Гети Джуниър трети пък е George Getty ... а майка - Sarah Catherine McPherson .. Ето и още за тях ... ... http://m.profit.bg/news.php?id=137467

#14 sim4o 09.11.2015 в 17:29:55

Всъщност, лично аз, не знам в момента "Лукойл" чия е??? ... "В 2004 году «Лукойл» окончательно стал частной компанией — остававшиеся у государства 7,59 % акций компании были проданы американской нефтяной компании ConocoPhillips за 1,988 млрд $. По мнению некоторых комментаторов, результаты открытого аукциона по продаже этого пакета акций были предопределены ещё заранее, в ходе личной встречи президента России Владимира Путина и президента Conoco Phillips Джеймса Малвы[16].[17]. После аукциона «Лукойл» и ConocoPhillips объявили о создании стратегического альянса. Позднее американская компания увеличила свою долю участия в капитале «Лукойла», а также продала российской компании часть своей сети автозаправочных станций в США и Западной Европе. ..." Като в годишника на "Икономическо обозрение" пише за договор за"стратегическо партньорство, между "Conoco - Phillips " и "Лукойл" - каквото и да значи това .. от друга страна- в 2011 имаме обратно изкупуване на 62% от акциите на американците, от трета страна-акциите се търгуват на Лондонската и Ню Йоркската борса,като се обявява .. че 61,78% са на - Bank of New York ... от четвърта "Гети Петролеум" обяви фалит и твърдеше, че няма участие в "Лукойл", макар и да се смяташе, че това е опит да се преметнат кредиторите .. та де да знам .. май е на американски евреи компанията, ама и на руски да е- какво ми влиза в работата ... и между другото - не Брежнев е "баща" на трите фирми, които по-късно се обединяват ... А иначе-творбите са хубави-хващат окото! .. имат някакво скрито послание ... дано ни радва с нови произведения!

#16 sim4o 10.11.2015 в 13:10:09

15 Bichkiiata | 09.11.201522:51 КИЧ,КИЧ,КИЧ,КИЧ,КИЧ,КИЧ -------------------------------- А-а-а-а, ама не е кич .. Виж тънкото намигане, към бойното знаме на самураите .. За какво го е сложил този елемент, какво е искал да изрази, защо пък цялостната концепция препраща към филм на Холивуд, какво общо има руско-американската нефтена компания -дето е с акционери от Лондонската борса и нюйоркските банки - с образите показани в творбата ... За Брежнев не е прав - не Брежнев създава Лукоил ... ... неясно-за това-и интересно! Все нещо е искал да каже .. това, че не ни става ясно, за какво ги е натрупал тези образи, не означава, че цялото начинание, не чини и две пари и е малоумно .. може би има хора-всичко му разбират .. Ей я Фридушенка-свърза нещата с картина на Иля Репин! Поздрави

#17 sim4o 10.11.2015 в 15:14:52

И това ли е кич ??? -------------------------- .. "Жената, зад която има огледало, внезапно получава калашник. "Има нещо като заговор", намига Беловски. Което само потвърждава казното по-нагоре, че неговите картини трябва да се гледат внимателно. Много внимателно. .." -------------------------- Тука НАМЕКЪТ Е ЯСЕН ... ето вестник "24 часа" /има данни и в други издания/ ... "Българско оръжие чрез частни фирми и посредници се изнася легално за опозицията в Сирия, която се бори срещу режима на лидера Башар Асад. Оттам то попада в ръцете на „Ислямска" .... А ИД, през тръбопроводи изнася нефт ,под носа на "коалицията" който, както говорят запознати, уж се бил претоварвал на пристанището в Трабзон и се преработвал в "Лукойл" Бургас и плаща за оръжието ... Та хубави са му произведения- ей така с намеци и намигвания, трябва да продължи да разобличава лицемерната соросоидална сган ... П.П. Сетих се, за какво е сложено императорското самурайско знаме - това е намек за Пърл Харбър .... какво е общото с "Лукойл" ли?? .. Ами нали уж акциите на "Лукойл" са в Банк ъф Ню Йорк - ей така се подпичква и с американците пичът ! Поздрави! П.П. Абе вие ВЯРНО ЛИ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТЕ КОЛКО ТОНА ПАТРОНИ, МИНИ И СНАРЯДИ СЕ ИЗСТРЕЛВАТ НА ДЕН В ИРАК И СИРИЯ .. КОЛКО КАМИОНА БИХА ГИ ПРЕВОЗИЛИ?? .. и от къде идват?? .. кой ги е произвел.. ??? с какви пари са купени?? ..

#19 sim4o 10.11.2015 в 17:38:58

По статията, по статията коментирай .. Пиши нещо, за светоусещането на твореца! Виж как бие соросоидите със своето оръжие-четката! Пиши нещо за "Лукойл", за американците - те какъв дял от фирмата държат според тебе, как мислиш ... ... ти вярваш ли,че близо 65% от акциите са в Банк ъф Ню Йорк ??? Пиши за калашниците-какво мислиш за намигването на художника ... продаваме ли, ние калашници за Сирия и Ирак или не .. т ... от там прехвърлят ли , в замяна петрол ?? Тоя петрол, през Турция (или през другаде) стига ли до "Лукойл"?? Мене-кучета ме яли .... какво ми обръщате внимание- радвам се, че се забелязва участието ми, де .. не е като да не се радвам .. що да скромнича. Ама свиквайте и да ме няма. Като реша и имам какво да кажа - пиша ... като реша - не пиша! Виж ,че само в 2-3 теми съм активен ... другото не ме брига ... Поздрави

#21 sim4o 11.11.2015 в 14:37:42

1.Каквото имам да го кажа-съм го казал ... опитвам се, така да обяснявам, та да е ясно - пиша наспорти нивото на форума .. 2.Закачката с Мане и намигването , не си разбрал .. то е написано : "картините трябва да се гледат внимателно. Много внимателно" .. Видя ли, че Калашникът е българско производство ?? виж шомпола, виж приклада.. и ??? как свързваш ВСИЧКО С ЛУКОЙЛ .. ами явна препратка, към историите за българско оръжие в Ирак и Сирия - за муджехедините .. и намигване , към историите за контрабандния петрол , дето върви и през Черно море ... Та не гледай повърхностно .. че картината е от Мане .. виж в момента, какво е изразил Творецът ! П.П. .. .. а от къде реши, че коментарите са ми "соц" .. щото се интересувам от Японската армия ли .. или що ?? Поздрави

#22 sim4o 19.11.2015 в 12:39:49

твърденията на експерта по сигурност и антитероризъм Славчо Велков, че атентаторите в Париж са използвали български автомати. „В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да кажа със сигурност. Ако някъде има от 80-те години нещо продадено и останало там, но това са хипотези, които нито мога да опровергая, нито да потвърдя, докато не ни изпратят официално самия автомат. Тогава нашите експерти могат да кажат дали е произведен в България. Към този момент такова искане и такава информация нямаме”, заяви министър-председателят.

#23 sim4o 19.11.2015 в 15:12:35

... " --------------- TheRock | 14.11.201517:36 sim4o .... ... Автоматите Калашников идват само от Русия! --------------------- верно ли бе ??? мачкай Рокииииии

#24 sim4o 19.11.2015 в 15:17:48

... ... ... "„В ислямистките групи и организации в цяла Сирия и в Ирак има оръжие, което е българско производство. Пътят на това оръжие минава през правителствената "стоянка" на летището в София. Там се паркира един самолет и се товари 70-80 тона оръжие. ... .. ... Това е официална търговия", коментира пред Нова телевизия експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков. ..." ----------------------------- .. "Нещо като заговор" коментира Беловски ... .. картните му, трябва да се гледат внимателно. Много внимателно." ----------------------------- Браво Уебкафе !! .. пророчески материал ! .. журналистически удар! Ще излезнат и неща за нефта на Ислямска Държава! .. през Черно море минава ли .. или не ?? Поздрави

#25 sim4o 19.11.2015 в 15:23:11

ей, ТЯ ИСТИНАТА СИ ИЗЛИЗА .. : " Борисов иска българска експертиза на АК 47 от Париж Webcafe.bg 19.11.2015, 13:14 (обновена 19.11.2015, 14:12) "

Новините

Най-четените