Малките кибритопродавачи

Защо въобще се прецаках да стигна дотук, мисля си в шума на Петте кьошета, на входа на нетипично за близостта си със Sin City културно "читалище", притиснато между секс шоп и китайска храна за вкъщи.

Тук културата или се извинява, че съществува (по Димитър Събев) или ние присмехулно й се извиняваме, че ей сега сме сложили едни кюфтенца на скарата и не можем да я посетим, за да успееш да влезеш във "5 open art space" по начина, по който би трябвало - толерантно.

С идеята просто да сложиш в устата на душата си някой специалитет.

"5 open art space" можеше и да се превърне в поп сензацията на лятото, ако официалните медии бяха обърнали внимание на обществено-политическия хаос в част от изложбата на Насимо.

Вдъхновен от всенародното възприятие за него, отвъдно постмодерния образ на Бойко Борисов, кръстосан с този на Дон Корлеоне, виси за последнo тук. Преди да отпътува за изложба в Канада, откъдето вероятно няма да се върне.

Заедно с касовата глава на Ахмед Доган, божествено изобразения Дънов и останалите стъписващи платна на Насимо, остойностени със стрийт арт потока на мисълта и умелото перо на класическото изкуство. За графити Майстора - другият път.

Докато хвърляш едно око на кривия шев на пердетата зад някоя картина, вече си се сдобрил с мястото. Още повече, че е превърнато в непосредствен кът от ъндърграунд запада не от отегчена милионерска съпруга, а от четири хлапета на средна възраст 20 години.

Ани, с най-пъстрите кецове, предпазливо казва, че трябва да изчакаме шефката, за да разбера в какво се намирам. Шефката е момичето, запалило и цели две момчета по идеята - екстремните колоездачи Мони и Вальо.

Орнела

Чакам някоя съвременна будителка - нахапчена мадама с шарена коса, пристрастена към думата "арт". Орнела обаче идва спретната като за изпит, редово момиче, което бърза да предложи стол, въпреки липсата му, опитвайки се да извини присъствието на думата "арт" в името на мястото.

Историята й опровергава съмнението, че някакви обидени на поколението си дечурлига просто са решили да го нахендрят на попфолк системата, демонстрирайки голямо изкуство в центъра на София.

Само на 22, Орнела крепи "арт" ентусиазма си на носталгията по лондонския си експириънс. Забъркана в духа на уличните художници покрай Темза, тя успява да се издържа две години с рисуване в Лондон, докато учи арт и дизайн.

"Често нямаше къде да спя, обикалях по хостели, по разни къщи и рисувах нелегално по тротоарите...", разказва Орнела и допълва, че въпреки трудностите сега в България й е по-сдухано. "Там хората те карат да се чувстваш значим само заради факта, че се опитваш да постигнеш нещо, дават ти мотивация и енергия."

И заради липсата на убежище, докато е в Лондон, тогава 19-годишната Орнела започва да ходи по семинари и изложби. Запознанствата й помагат да продаде всичките си картини и да усети изкуството като нещо "отворено" едновременно към артистите, потребителите и... обикновените граждани.

Голямата депресия

"Kато се върнах от Лондон ми беше трудно да свикна, че нямаме места, обвързани по такъв начин с изкуството, че то да не тъне в сянка, а да е част от живота. Клуб, в който на една ръка разстояние имаш художник, гримьор, музикант, стилист, фотограф - човек или екип, който да върши нещо по конкретни проекти. Искам един ден да сме агенти на художници, които да покажем на света. Това е идеята на арт читалището, колкото и соц да звучи тази дума - поне не е претенциозно."

На не-арт език, пространството на "5 open art space", което още се изплаща, е било просто разбита дупка. Към Орнела първа се присъединява Ани - студентка по португалска филология, светната за модерните течения в изкуството и с развитието на подобни хъбове в Европа.

Двете момчета се включват, след като Мони - студент в УНСС и служител в компютърна фирма - "се зарибява" по картини на Орнела във Facebook и решава да стигне до създателката им. Най-малък е 18-годишният кандидатстудент Вальо, който започва да помага, когато вижда

колко бачкане му трябва на мястото

"Станахме големи майстори - шпакловаме, работим с бормашина, окачваме корнизи", обяснява Ани. В деня на откриването двете момичета са целите в обриви, защото заспиват на мокета. След ремонта и първото събитие в "5 open art space" отново пребоядисват, понеже първата графити изложба „Against the grey" (на Studio FourPlus, Saian, Spit и Xpome) е нарисувана върху стените.

Следващата крачка на малките е още по-смела - успяват да се обвържат с експерименталния проект LOV YOU на Nasimo и UFOtv. Платната на графити-стимуланта, които никога не е показвал у нас, са освободени от тегавата етимология на арта и им се наслаждаваш като на пленяваща чудатост, с която си се сблъскал зад ъгъла.

"В Канада тази изложба със сигурност ще се продаде. Тук за такова изкуство все още не се дават пари, понеже предпочитаме да си купим плазма...", разсъждават малките. Платното с Дон Корлеоне, зад който наднича Бойко, струва 950 лева.

Следващият етап

е библиотека с книги за дизайн, реклама, музика, както и мултимедийна зала... Но ако изкуството обича да се подпира на пороците, тук то ги изключва: „Ще имаме бар, но само с безалкохолни. Идеята не е да се напием и да си говорим колко сме велики, а нещо да се работи... Младите наистина трябва да спрат да се наливат толкова. Не че ние не пием - но трябва да знаеш, че през деня си свършил нещо, за да си го позволиш."

Животът им не се изчерпва между цветните стени на "5 open art space" - и четиримата започват да работят нещо различно, за да покриват разходите по каузата си. "Не е приятно да не работиш това, което обичаш, но е наложително", казва Орнела. Поне докато хората в тази страна започнат да печелят от таланта си.

Кое пък да му е невъзможното.

Тагове: open art space, насимо
#1 za6totaka 02.07.2010 в 10:44:22

Ако някоя медия е излъчила или писала за това и аз съм го пропуснала -жалко за мен.Но ако в стремежа си да ни занимават всеки ден с това кой политик какво е казал за себе си и за някой друг себеподобен са пропуснали да ни направят част от ентусиазма и таланта на тези деца - жалко за тях.Аплодисменти за всичко направено от четиримата!И повече медийна заинтересованост......

#2 Ornella Sole 02.07.2010 в 11:58:17

Eto takiva komentari i mislene me karat da se borq za onova v koeto vqrvam i da produljavam da derzaq za postigane na celite i mechtite si. Iskreno vi blagodarq! A kolkoto do mediite, qsno e 4e progresa sred mladejta ne gi vulnuva, ako ne stane vupros za pari ili za slava izvun bulgariq postignat s vruzki, vunshnost i dr tip uslugi! Jalko e 4e malko medii imat interes da otrazqt neshto polojitelno koeto bi provokiralo mn mladi kakto i stari da otworqt o4ite si kum izkustwoto i kulturata i da se ambicirat da postignat neshto imeno s onova koeto umeqt - TALANTA SI!

#3 GohoBG 02.07.2010 в 12:26:21

Възхитен съм! Така трябва да се действа, а не да се поддаваме на манипулациите на олигарсите и да затъваме в блатото на безпросветието и чалгата.

#4 N!P 02.07.2010 в 12:27:53

видях творенията грозни и пошли ..какво изкуство какъв арт? някакви помияри в опит за кокала.. посочèте в последните години нещо красиво създадено, някоя хубава песен, картина? няма! чàлга и макдоналдс мислене!

#5 new 02.07.2010 в 14:13:41

Браво! Кураж по-нататък

#6 vanko1 02.07.2010 в 15:05:30

Браво на тези готини и отворени деца! само така и хич да не ви пука от задръстеняци, които смятат, че графитите не са изкуство, правите нещо добро и е прекрасно, че хора като вас се опитват да разчупят клишетата, за съжаление е адски трудно да се справите с мисленето тук, в българия за някои хора то е диагноза!

#7 Alice 02.07.2010 в 15:11:29

Ще дойда да видя галерията ви, събудихте любопитството ми, графитите, които виждам, са прекрасни, не се отказвайте!

#8 pier 02.07.2010 в 16:29:42

то не е точно галерия май... по-скоро става дума за място, в което хората да се съюзяват по някакви "културни" проекти... наистина чколко нелепо зву4и думата култура тук... но разбирам, 4е става дума за някакви модерни неща - успех на тия дечица, много са странни

#9 N!P 02.07.2010 в 16:59:22

До всички които подкрепят грозното и пошлото- стигнахме до тук именно защо паднаха всякакви естетически критерии, падна морала, и се издигна в култ бездарието грубостта и вулгарното.тези които не могат да рисуват обвиняват другите ,че били тесногръди не разбирали Изкуството им..Истинатае че повечто нямат и грам талант но имат кухи амбиции като цитираните няма да се роди у нас нов Леонардо ,Тициан ,Дега ,Коро, та даже и.. З. Бояджиев скоро Причината е ,че такива като вас мушмороци и откровенни дебили аплодират кич и грозотия. все пак идете в някоя читава галерия..все още у нас тук там има какво да се види.

#10 lele-2 02.07.2010 в 17:21:33

"няма да се роди у нас нов Леонардо ,Тициан ,Дега ,Коро, та даже и.. З. Бояджиев...." Гледам, че в статията никой не парадира, че притежава таланта на тези имена. Напротив. Не става дума въобще за изкуство. А за опит хората да правят печеливши продукти, свързани с него. А и сме 2010/ Какво иска да каже авторът на предишния коментар? Че хиляди години трябва да се дивим единствено на неща като Джокондата? И хората, които правят нови и съвсееем съвсееем различни неща са някви маргинали и точка. Какво ви става бе хора? Някакви деца решават да вършат нещо различно от слушане на чалга и наливане с водка и вие пак търсите пробойните? Това са 20-годишни хлапета, които все още се търсят и които ще се намерят, ако вместо някой ги критикува, им сподели опита си. И още - разгледах сайта на Орнела. И се изненадах от това, че се задържах в него повече от 45 минути...

#11 N!P 02.07.2010 в 18:00:20

Леле -задържал си се толкова заради -какво? и продукти свързани с печалба свързана с "изкуство" се нарича ХАЛТУРА!но тук и халтура няма защото просто са едно голямо нищо-никакво уважение за такива! тези никак не им чужда и чалгата в мисленето и водката и дрогата.. такива трябва просто да се игнорират..камоли трибуна д а им се дава..

#12 vanko1 02.07.2010 в 18:18:50

Леонардо си е Леонардо, но няма нужда да се търси заместител на Леонардо, Тициан, или някой от френските импресионисти да речем, всяко време има своите творци, peace, sisters and brothers! Насимо прави уникални неща, не сравнявайте ябълки с домати, той не бяга в пистата на Златю Бояджиев и Нерон, той си е в друга писта, пичове

#13 Ornella Sole 03.07.2010 в 00:16:46

"N!P | 02.07.2010 18:00 Леле -задържал си се толкова заради -какво? и продукти свързани с печалба свързана с "изкуство" се нарича ХАЛТУРА !но тук и халтура няма защото просто са едно голямо нищо-никакво уважение за такива! тези никак не им чужда и чалгата в мисленето и водката и дрогата .. такива трябва просто да се игнорират..камоли трибуна д а им се дава.." Как смееш да говориш и да вадиш мнение за хора, които не познаваш? Погледнал ли си в своята паница, че да обсъждаш какво има в на другите чинията? Още нещо мога смело да заявя, че чалга не слушаме, дрога не употребяваме било то и най-безобидна и тем подобни, от четирима ни само един пуши цигари и дори е в период на отказване. Не се наливаме с алкохол, някои от нас рядко пият дори бира! Енергията ни е насочена другаде, времето също. Не сме от тези дето мама и татко ни изграждат живота, да имаме подкрепата на родителите си, но всичко постигаме сами, четиримата седим от сутрин до вечер и градим нещо, в което вярваме, не ползваме професионални услуги, парите, които се влагат идват от нашия джоб, не парадираме, че сме нещо или някои, просто устояваме позициите си. Мястото не е галерия, а отворено пространство за различни видове изкуство, без претенции и ограничения, подкрепящо млади, креативни хора от България и чужбина, хора с различно мислене, хора отдали се на това да създадат. Не се учудвам от злобата и негативността, с която се сблъсквам четейки тези коментари. По скоро ме учудва, че дори в 21 век има хора, които са ограничени към заобикалящия ги свят, хора, които хулят добрите намерения, които смятат, че са нещо, но не остават нищо друго освен негативизъм след себе си! Не искаме да сме подкрепяни, нито да ни се дава трибуна, искаме да накараме хората, които умеят нещо и които живеят за изкуството и които изхранват душата си с това да продължат да го правят, да се докажат и изкажат с уменията си не с празни злонамерени приказки по някои форум или под някоя статия, а хора, които търсят прогрес. Защото тези, които носят изкуството в себе си, те нямат нужда от много в този живот и именно те ценят малките не материални неща. Само да поясна, човек може да критикува тогава, когато е постигнал повече в сферата, която критикува, иначе е просто ненужно мнение! Благодарим ти за интереса към нас, но мисля че информацията, която имаш е неточна, моля следващия път да си направиш труда да се запознаеш по темата. На всички останали благодарим за подкрепата, знаем какво искаме, надяваме се че с търпение, постоянство и работа ще го постигнем!

#14 Ornella Sole 03.07.2010 в 00:32:02

Леле много благодаря за интереса и коментара ти, не съм рисувала от доста време но се надявам, че макар и от преди година, творбите ми са оцветили деня ти! Моля всички, които имат интерес или любопитство към нас да ни посят да седнат и да поговорят с нас, да ни пишат. Смятам, че макар за Вас да сме хлапета, имаме с какво да ви заинтригуваме и да ви докажем, че сме един сплотен екип от амбициозни млади и различни хора и всеки от нас би ви накарал да се замислите върху много неща от ежедневието си. Годините не са определящи за характера и мисленето на човек, тогава когато човека е позволил живота да го учи и се е отдал на познанието! П.С. Когато си минал през много неща макар и за кратък период от живота си, и когато си отворил, съзнанието, душата, очите си и наблюдаваш плюсовете и минусите му, без да съдиш и критикуваш, намираш посоката, в която искаш да се развиваш, само тогава можеш да видиш неща, които повърхностния човек пропуска. Аз съм никои и не живея за да съм някои, но бих искала да изпълвам живота на хората около мен с цвят, да изкажа мислите си на платно, да изпиша чувствата си на хартия, да оставя след себе си спомен, които носи усмивка, които кара хората да бъдат себе си а не клонинг на медийните образи. И макар всичко това да са мечти,... когато успееш да намериш някои, които вярва в тях стават цели, които само чакат да бъдат осъществени. Преди да ни съдите опознайте ни, ако не нас то тогава нашите идеи!

#15 garo 03.07.2010 в 00:47:18

младите, младите - те да са живи. ох, що ми олеква като чета за такива хорица - като освободители от игото на дебелащината са.

Новините

Най-четените