Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

В Япония кризата с ориза е толкова жестока, че вече се радват и на американския внос

Цените на местния са скочили двойно за година Снимка: Getty Images
Цените на местния са скочили двойно за година

Япония може да е една от най-технологичните нации на света, но и там съдбата на управлението се решава от съвсем базови фактори. Като цената на ориза.

От месеци в страната има недостиг на основната за нацията храна, което води до ръст на цените, отваряне на държавния резерв и внос от чужбина, включително от САЩ.

Нищо от това обаче няма достатъчен ефект, и цената на ориза остава висока.

В началото на май например тя е 4214 йени, или 29 долара за пакет от 5 кг в магазините - около два пъти по-скъпо спрямо година по-рано.

И сега социологическите проучвания сочат, че управляващите също ще платят солена цена.

••• Оризът е навсякъде в японската кухня:

Как се стигна до кризата?

Проблемът започна през 2023 г., когато прекалено горещото време доведе до намаление на реколтата.

Към това се прибавя и увеличеното търсене - и заради туристическия бум в Япония в последно време, и заради презапасяване - през 2024 г. властите в страната издадоха безпрецедентно предупреждение за голямо земетресение, което доведе до изкупуване на базови продукти, включително ориза от магазините.

Лятото пък беше белязано от мощни тайфуни и още складиране на храна. Цената на пшеницата заради войната в Украйна също накара повече японци да купуват ориз, а не хляб или нудли.

За да се задоволи търсенето и да се осигури по-евтин ориз, Япония прибягна до невиждан внос - например само през февруари 2025 г. в страната са внесени 40% от количествата ориз, дошли от чужбина през цялата 2023 г.

През пролетта се стигна до внос на ориз от Южна Корея - нещо, което не се е случвало в Страната на изгряващото слънце от 25 години.

Нещо повече - Япония внася ориз от Калифорния, и той също е по-евтин от местно произведения.

Оризът е стока с особен статут в островната държава. Япония спазва силно протекционистка политика с цел да съхрани собственото си производство за толкова стратегическа за нацията храна. Освен че правителството плаща субсидии на фермерите за отглеждане на тази култура, се налагат и сериозни мита за внос.

Япония защитава собственото си производство на ориз. Снимка: iStock
Япония защитава собственото си производство на ориз.

Правилото в страната е, че определено количество ориз се внася, без да се обмитява, но за продукцията над тези около 100 000 тона се плаща налог от около 2,30 долара на килограм ориз. През 2024 г. над половината от това количество идва от САЩ и заради недостига от местна продукция Япония внесе, макар и малко, и обмитени количества ориз за пръв път от 7 г.

За понижаване на цените не помогна и освобождаването на близо една трета от стратегическия резерв на страната.

Япония поддържа запас от 1 млн. тона ориз и в опит да понижи цените и успокои търсенето, правителството пусна на пазара 310 000 тона от него.

Цените на местния ориз остават толкова високи, че вносът от Америка е хит, и дори се предлага по ресторанти. През зимата местна търговска компания обяви и първата си по-крупна доставка - на 10 000 тона ориз от Калифорния, като оттам поясниха, че стоката се търси много и от търговци, и от ресторанти и супермаркети.

И клиентите не се впечатляват от това, че оризът не е японски - нещо от изключителна важност за местния вкус.

Японците държат на вкуса на собствения си ориз. Снимка: Getty Images
Японците държат на вкуса на собствения си ориз.

"Макар че някои от тях се опасяваха, че сортовете са различни, няма значителна разлика във вкуса", обяснява пред обществената телевизия NHK търговецът Рио Асакава.

Той очаква и търсенето за вносен ориз да продължи на расте. "То е високо, и дори клиенти, които никога не са купували такъв преди, питат за него. Докато има търсене, ще продължим да доставяме", уверява Асакава.

В някои ресторанти използват по-евтиния американски ориз от 2024 г., за да не увеличават цените. Според собственика на един от тях - "Шокудо-Арата" в Токио, цената за килограм местно производство е 800 йени, а американският излиза по 520 йени.

"Забелязахме разликата във вкуса и направихме подобрения, включително използваме различни количества вода и добавяме саке за готвене", обяснява той как заведението продължава да предлага вкусен според местните разбирания ориз.

Освен за обикновените хора, цената на ориза е проблем и за управляващите.

Одобрението за кабинета на премиера Шигеру Ишиба е едва 27%, сочи проучване, поръчано от агенция "Киодо". Това е най-ниското от началото на мандата на кабинета през есента на 2024 г. и с 5% по-малко спрямо месец по-рано.

През юли в страната предстоят избори за Долната камара на парламента, и подобно недоволство не вещае успех за управляващата Либерално-демократическа партия.

Според анкетите, цели 87% от хората смятат, че опитите на кабинета да овладее цените на ориза са недостатъчни. От своя страна правителството пък обяви наскоро, че ще достави още една трета от ориза от резерва, за да овладее цените на основната за страната храна.

Японците обаче очакват друго обещание - на веригата супермаркети Aeon, която скоро планира да пусне 100% американски ориз на пазара. Досега в магазините им се продаваше микс от местен и внесен от Америка ориз на 10% по-ниска цена и се радваше на огромен интерес.

Явно доста неща са се променили и в консервативна Япония от 90-те години насам и последната сериозна криза с ориза. Тогава внесеният от Тайланд ориз си остава по рафтовете на магазините.

••• Япония има проблем и с още един дефицит:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените