България търси премиер

Най-новото риалити вече е в ход. България търси премиер. Хем да е от ГЕРБ, хем да не е Бойко Борисов, хем да е консенсусна фигура, хем да е жена.

Търсенето започна още в нощта на изборите, но след всеки нов сутрешен блок образът на Новия Първи кристализира все по-ясно.

Последният щрих с джендър-привкус добави Меглена Кунева.

"В ГЕРБ има няколко дами, които са консенсусни фигури, които могат да бъдат премиери", хвърли (медийна) граната председателят на ДБГ и съ-лидер на РБ.

Очевидно образът на жената-премиер е зададен като единствената възможност да бъде заобиколен незаобиколимият фактор в ГЕРБ - Бойко Борисов.

Каквото и условие да поставят потенциалните партньори на ГЕРБ към бъдещия премиер - висок, умен, красив, атлетичен, харизматичен..., Борисов винаги ще се припознае в описанието. Кунева обаче му излезе в гръб и каза „жена".

Бойко Борисов обича да работи с жени - Данчето, Десито, Лилито... "Жените са по-прилежни от мъжете и минават без дълги обеди и ходене до бара", казва лидерът на ГЕРБ.

Борисов направи от Данчето първата жена-кмет на София, а от Цецка първата жена-председател на българския парламент. В този ред на мисли Кунева нямаше да е много далече от целта, ако на Борисов не му беше толкова силен властовият нагон.

И все пак, ако реално търсим консенсусна фигура, кои ли имена биха изплували на преден план?

Едва ли е тежката артилерия Деси Атанасова, или "отличничката" Лиляна Павлова, образът на Бойко Борисов в пола - въпреки че (или точно защото) в предизборната кампания Павлова си позволи двусмисления коментар по отношение на бъдещия премиер: „че всичко е възможно".

Това за малко да стане новина, ако Павлова не се беше отрекла преди първи петли от думите си. Не се знае дали зад последвалото самоопровержение не стои кратък, но ясен SMS от човека с трите телефона.

Явно ще се скача от по-високо като напр. Йорданка Фандъкова. През септември социолозите от (червената) „Медиана" ѝ определиха мястото на най-харесван политик - с 47% одобрение. За хората Фандъкова е хрисимата кметица, която ремонтира, сменя плочки, сади цветя и фонтани, и която за нула време и няколко милиона успя да придаде на София уюта на провинциален град от късния соц.

Във вялата предизборна кампания, в която лидерът на ГЕРБ отсъстваше от дебати, се появяваше една друга фигура - тази на Румяна Бъчварова.

Тя оглави една от важните листи - 24 МИР в София, а освен това ѝ бе отредена задачата да е една трета от преговорния екип за съставянето на правителство, придобил известност като „Трио Българка" (Бъчварова - Менда Стоянова - Цецка Цачева).

Другите две преговарящи също имат високи шансове за консенсусност - Цецка Цачева и Менда Стоянова. Първата - парламентарист с широка кройка, автор на шлагера "Цъфнал герб", втората - Дянков с човешко лице.

Всеизвестно е, че в ГЕРБ имат богат набор консенсусни фигури (всички са в консенсус с лидера си). По-любопитният въпрос е: ако Кунева поиска министерски пост, дали ще тропа на вратата на Борисов или ще чака среща с министър-председателката му.

#1 VK 08.10.2014 в 19:53:06

Що търсите в ...... семки? Хората са гласували за ГЕРБ, със съзнанието, че премиер ще бъде Б.Борисов. А не, че Кънев или Кунева ще редят кабинети! Това какво е - некъв тъп опит за майтап ли ? Като не искат Борисов за премиер, нема проблеми - нови избори и тва е! Или немате кво да пишете, та да разлаете кучетата...

#3 puebloto 09.10.2014 в 03:01:05

ей,смешнициииииииииииии българия си има ТИКВА- ГЛАВАТАР, И ЧАЛАГА-ШАРАНИ ЕЛЕКТОРАТ!!!!!!! КАКВО ДРУГО ВИ ТРЯБВА?А? БАХТИ ПРОСТИТЕ КРАТУНИ

#4 VK 09.10.2014 в 07:20:28

"Избори до дупка е най-тъпия и пагубен от възможните сценарии. Анадъмо!? " И какво му е пагубното? Има си правителство, има си президент. Държавата не е без управление А, нямало кой да прави закони ли? То, ако за всеки ден, за ставане от сън закон трябва....Има си закони, да ги изпълняват. Дори и бюджет да не се приеме, пак не е проблем- изпълнява се стария, докато се приеме нов. Има няколко случая да се гласува бюджета по средата на годината. Така че, нищо фатално няма. Напротив - подобно разпределения на вота е пагубно! Правителството ще е резултат на компромиси и силно зависимо от настроенията на разни формирования с неясни идеи и цели. Колкото пъти е имало подобно разпределения на вота е било катастрофа за България. Първото правителство на СДС - Ф,димитров. Ако някой не помни какво се случи тогава , да провери. И кой дойде след това. С мандата на кой управляват и Беров и тройната коалиция... Единственият проблем е дали на тъпата част от народа ще и дойде малко просветления, та да иде да гласува. Ако не...наистина е малко безмислено упражнение. Но поне се надявам, че на тия дето купуват гласове ще им свършат кинтите, та и резултатите може да са по-различни.

#5 Rowan 09.10.2014 в 09:08:42

Ае, като сравним Калинчето на Волен с Лилянището на Бойко, … е не мога да си изкривя душата – Сидеров има по-добър вкус! Борисов определено си пада по каки с аграрно-селска жилка…

#6 dedo adji 09.10.2014 в 09:47:09

Увличаш се, Роуане. Калинчето наистина би украсило и корица на списание, но и Лилянчето не лъже. От хубавото, колкото повече, толкова повече. При това, Калинка не я предлагат за премиер. А Лиляна ще хвърли Юнкер в тъч на фона на разни Аштъници.

#8 delight 09.10.2014 в 10:52:17

#5/6 Момчета, не сте справедливи с Лиляна. Представете си, че изберат Цецка Ц. Тогава в Европа ще решат, че това е каката на Кончита Вурст. То майтап, майтап, ама ......

#9 Rowan 09.10.2014 в 11:54:15

delight, майтапът не е от вчера. От първото НС след 89-та, на политическата сцена фигурират недоразумения, на които никой разумен човек не би поверил и управлението на биологична единица. Откакто взеха да им поверяват и министерски постове, нещата малко по малко отиват на майната си. Единственото което крепи властта е авторитетът на институциите, а политическата класа със завидна упоритост руши този авторитет с мъдрата си кадрова политика. От избори на избори все повече хора се убеждават, че „царят е гол“ и отказват да гласуват, но избирателната активност е само симптом. Заболяването се нарича „криза на държавността“ и се изразява от неспазването на законите и незачитането на институциите, до емиграция и открито презрение към народ и родина. Парламентът е с най-нисък рейтинг от съществуването на парламент изобщо в България, в министерствата чиновниците гледат да извлачат колкото могат, преди някой парашутист да ги изнесе тях, агенциите, главните дирекции и т.н. функционират на комсомолско самоуправление, съдебната система се занимава основно с разпределение на бонуси и капитализацията на заемана длъжност в имоти по морето, а всеки данъкоплатец е зает с размишления, как да не плаща на държавата, за да не хрантути корумпирани безделници. Те ви резултата от великите решения за устройството на държавата ни взети от едно Велико НС преди много години. Просто когато копираш модел, трябва да избереш модел, който съответства на народообитателите. Българите не сме като средностатистическите граждани на Западна Европа и затова техния модел не работи у нас. Смяна на модела трябва, личностите в политиката са следствие на модела, а не причина за него.

#10 VK 09.10.2014 в 12:54:05

"Те ви резултата от великите решения за устройството на държавата ни взети от едно Велико НС преди много години. Просто когато копираш модел, трябва да избереш модел, който съответства на народообитателите." Когато е заседавало тва Велико НС , сигурно си ходил прав под масата...имаше различни мнения, но... Не системата е крива, а хората. Ако спрете да обяснявате колко правилно било да не се гласува , може и да се променят нещата. Щото това е основната причина. Не може за всеки чукундур да се прави различна система. В Италия, как Милано и северната част са на едно дередже, а юга , Сицилия, на друго. На едното място е добра с-мата, на другото не! Дали причината е в с-мата или другаде? "Смяна на модела трябва, личностите в политиката са следствие на модела, а не причина за него." Поредната простотия! С какво ще я смените, бе? Вече ми писна да споря с "разбирачи" ! С какво? Може би трябва диктатура за нашите условия? Ми давайте, дерзайте! Ама ти ще си първия, дето ще го приберат на топло....или не толкова топло. Ако хората масово гласуват, ГМО-партийки ще изчезнат от хоризонта, купуването ще стане безмислено скъпо и трудно. Тежестта на ДПС ще спадне на допустимо ниво и нема да зависи държавата от кадри на ДС и КГБ. Щото тва е проблема! Имат достатъчно влияние за да не допуснат промяна. И колкото по-малко гласуват , толкова това влияние е по-голямо. То малко акъл се иска, ама на време да ти дойде! Ако пак се омотате с мажоритарни дивотии - много по-евтино и по-чисто е да купиш един депутат, отколкото сума избиратели, дето да го вкарат. Така че таа теория ясно откъде е тръгнала- нещо купувачите са почнали за икономии да мислят ) Отделно, че пак трябва да стои партия зад него , щото иначе, примерно 150 независими и мажоритарни депутати какво парвителство ще изберат? А и кой ще поеме останалата част от управлението. Държава само с министри не се управлева, има хиляди други, дето могат да провалят и най-мъдрата политика, ако не им е изгодна.

#12 Xaoc 09.10.2014 в 14:05:54

Не знам кой ще е премиер, но знам какъв ще бъде - служебен

#13 delight 09.10.2014 в 15:23:26

Rowan, не разбирам кой модел визираш като подходящ, но не мисля че НС носи вината за днешния батак в държавата. Има едно усещане за безвластие и беззаконие, което е резултат от липсата на наказание. Не искам да звуча като някой Пиночет, но сляпата Темида разчита на престъпни хора да я водят за ръката. От една страна имаме планини от престъпления на всички нива в държавата, от друга – кокошкарски присъди на дребно. Изобщо не може да става дума за авторитет на институциите. Авторитет липсва. Затова е и такава избирателната „активност”. Полит. циркаджии се надцакват с купени гласове, а отсвирените от държавата хора не гласуват, понеже няма никакво значение кой ще е победител. Резултатът от последните нам’ си колко избори е един и същ, а иначе се изредиха всички партии и коалиции. Това е голямата ирония, изборите са състезание, в което няма значение кой ще е победител, защото избирателя винаги е губещ. Кризата на държавността за която говориш води до криза на личността (ако спазим принципа от общото към частното) А нашата криза доста се проточи в годините, стана хронична и няма изгледи за излекуване, остава леталния край като логичен завършек на българския преход. Добре, че са МВФ и ЕС та да се подпираме на тези патерици. На България й липсва не само премиер, а доста неща. Но те не се купуват за 30 лв. и двойка кебапчета. И риалити няма да свърши работа, там пак се гласува и вота от смс-ите е нереален. Та пак се връщам в началото. Да започнем с правилата, спазването им или наказание за неспазващите ги. Пък току виж, институциите започнали да си възвръщат доверието?!

#14 Rowan 09.10.2014 в 16:12:34

delight, основният принцип за съществуването на някаква форма на демокрация, е разделението на властите. При нас, законодателната власт е подчинена на изпълнителната по смисъла на пропорционалната система и премиер излъчван от парламента, двете заедно кадруват съдебната, а президентът е за украса. Няма как да имаш силна съдебна власт при тези условия. Противоречията в държавата са заложени още в Конституцията. Всъщност проблемът е другаде. Проблемът е, че всеки средноинтелигентен човек в тази държава си мисли, че знае всичко. Амнайсе години работя в държавната машина, изчел съм десетки закони, няколко пъти повече наредби и друга подобна бумащина, следя за измененията им при всяка смяна на властта, имам приятели почти във всички институции, обиколил съм половин Европа и съм се интересувал от държавното устройство на другите страни, обаче като кажа нещо, всеки тръгва да ми спори. От кандидат-политикът Ончо, през фена на бате ти Бойко VK, до теб. Продължавайте да си знаете всичко и да си спорите, и се наслаждавайте на новото Народно Събрание. Наистина се кефя на изборните резултати. България трябва да удари дъното, докато всеки всезнайко не проумее, че нищо не знае и хората не се обединят около идеята за промяна на модела.

#15 KingoftheROAD 09.10.2014 в 16:31:44

Нема такову животну - криза на държавноста (криза на личността) в Булгаристан. Всичко си върви по инерция. Тъпата система си се самовъзпроизвежда. И никой не се бори реално срещу това. Никой не се бори да промени хода на историята в България, да подобри авторитета на държавата и институциите. Никой се бори да обедини по-голямата част от българите (средна класа, ако въобше има такава), и да ги повете към подобряване на живота, и състоянието им. Няма личност, която да отбелязва личностно и житейско развитие към подобряване на цивилизацията в България. Ако допуснем, че все пак има някаква такава безуспешна борба, тогава бихме могли да говорим за криза държавността (личността).

#16 deowin 09.10.2014 в 19:02:27

>всеки средноинтелигентен човек в тази държава си мисли, че знае всичко Забравил си да добавиш "но аз не съм от тия, како Сийке". А, чакай - не си забравил. Просто си го казал по малко по-различен начин. Теб трябва да слушаме, и никой друг. Щото всеки си мисли, че знае всичко, но сал ти си прав. Ясно.

#17 Rowan 09.10.2014 в 19:22:06

Разбира се Деовин, далеч по-мъдро е да слушате журналистите, които нямат и един ден държавна работа, социолозите и политолозите платени неизвестно от кого, и народните избраници, като почнеш от батетата Сали и Бойко, та стигнеш до най-прогресивният ни политик – Бареков. Пускай си телевизора, трупай мъдрост и ми направи удоволствието, да не ми четеш коментарите.

#18 VK 09.10.2014 в 20:30:21

"Амнайсе години работя в държавната машина, изчел съм десетки закони, няколко пъти повече наредби и друга подобна бумащина, следя за измененията им при всяка смяна на властта, имам приятели почти във всички институции, обиколил съм половин Европа и съм се интересувал от държавното устройство на другите страни..." Е , и? Това, че някой е специалист в една област, не означава нищо. Дори е по-вероятно "от дърветата да не види гората" . За да караш кола не е необходимо да познаваш в детайли устройството на двигателя. Дори, най-добрите състезатели хал-хабер си нямат от монтьорлък, а не съм чул някой супер-механик да е станал шампион, примерно във Ф-1. Но да приемем че си най-големия специалист по държавно устройство и политики. И кво предлагаш? "Наистина се кефя на изборните резултати. България трябва да удари дъното, докато всеки всезнайко не проумее, че нищо не знае и хората не се обединят около идеята за промяна на модела." С две думи дай да съборим къщата и да строим нова, щото таа трябва да се боядиса и да се изкърпи някъде мазилката.И покрива малко тече...Та, да идва фадромата! Само че, въпросът е - на гола поляна ли ще спим, докато построим новата? Или трябва нарочно да се баталяса всичко, та да докажеш колко си прав? Мерси! Относно това, че съм бил фен на Б.Борисов - ако влагаш смисъл, като на фен на някой футболен отбор, си много далеч от истината. Просто, по-добър за момента не виждам, за нещата които трябва да се свършат. А и ти, друго не предлагаш, освен..... да доде фадромата .

Новините

Най-четените