Бунтът на павето

Да посегнеш на паве не е кой знае каква работа. Павето е безгласна, макар и вечна на практика пътна настилка - за да обновиш пътя, достатъчно е да го обърнеш от другата страна. Така се прави на много места в страната. В Габрово например.

Достатъчно е да погледнем над стогодишните жълти павета по "Цар Освободител" и окаяните асфалтови улици и улички с некачествените им кърпежи, за да направим разликата.

Паветата на една от най-софийските улички в София - "Иван Асен II", по която таксиметровите шофьори никак, ама никак не обичат да минават, "проговориха". "Да пием кафе", казвам вчера на мои приятели, които живеят там. По-късно, преди обяд сме на протест, казват ми те. Протест за павето.

Защо протестират? Защото Столична община решила да смени паветата на платното с асфалтова настилка, като преди това от "Софийска вода" подменят канализацията. На пръв поглед добро дело.

Само че хората се усетили, че става нещо нередно, когато започнали да махат паветата и да копаят пред пицария "Виктория", след като в частта на "Иван Асен II" между "Светослав Тертер" и бул. "Михай Еминеску" канализацията била подменена... преди 2 години.

Освен това по ОУП, както обяснява един архитект, близо 2/3 от улицата - от Орлов мост нататък, се води културно-историческо наследство, следователно се налага да остане във вида, в който е. Тоест, и да се махнат паветата, ще трябва да се сложат нови.

В хипотезите, които си разказваха протестиращите от "Иван Асен II" е и тази, че известната пътностроителна компания "Трейс" имала спечелена обществена поръчка за... настилка с павета и тези от "Иван Асен II" биха й свършили добра работа.

От друга страна, дори и тази хипотеза да не издържа, полагането на асфалт би осигурило бизнес на следващите близки до Столична община фирми да преасфалтират и кърпят, тъй като асфалтът в България често не изтрайва и един мандат.

От софийското кметство скалъпили оправдание за пред иванасеневци, че имало сигнали да се асфалтира уличката. Кой ги е подал, запитали хората. "Таксиметрови шофьори", отговорили от кметството... Тук се казва просто "без коментар".

Иванесеневци имат късмет. Бунтът на павето става в особено чувствителен момент - започва предизборна кампания. Сигурно затова е бил и ремонтът, включващ подмяна на улично осветление и нови тротоари за общо 1 млн. лева. В България е практика от благодарност фирмите да правят дарения.

Все едно. Паветата остават. Засега и подписката в "Баш Бара" също.

#2 Michailis Koleffikidis 14.04.2013 в 11:50:01

Смятай в София има Булевард на Румунски Писател Михай Еминеску ама в Романия няма улица с Български писател, смятай Българите Какви са подлоги и Предатели аве болни сте страдте от Славянски Синдром на Босна да сте продажници ахахахахах. Едана Албания Едан Албания си защити Гражданите от Сърбите а Вие не можете пфффф малее смятаи ... Та те сигурно са ги заебали нали ?? Алабния човече са повече хора от нас!!!

#4 Michailis Koleffikidis 14.04.2013 в 14:42:51

Абсурд Докажи го, че в Букурещ една от улицте се казва Христо Ботев? А и не знам в Романия да има Българска Гимназия както има в София ?? Защо?

#11 niemen 14.04.2013 в 20:43:01

Ленче, ако обръщаме павето на всяка страна, животът му ще бъде не 200, а 300 години. Това обаче не е чак толкова важно, мен и 50 години ме устройват. Защото асфалтът на Данчето Фандъкова издържа точно 13 месеца.

#15 streetwolf 15.04.2013 в 12:18:17

Last Sword, не дей така, че ей сега те заклеймиха, като пиян и дрогиран, хулиган, провокатор..и любимото ми и мАдерно - лумпен. Народа си иска мирни протести, подписки и се надява..някой да си го премести у другия крачол.

#17 goshi 15.04.2013 в 18:53:00

Хипотезите са безумни. Тука доста обяснявате колко са готини паветата, обаче аз една равна улица с павета в София не знам. Сигурно има начин да се направи като хората, ама явно никой не го знае. Миналата година правиха ремонт на кръстовището където се пресичат Слатинска и Боян Магесник. Който е минавал от там знае - и трите пътя към кръстовището са асфалтирани, а само кръстовището е павета. Беше в окаяно състояние. Пренареждаха го сигурно повече от месец - не знам защо им отне толкова много време, като то е по-малко от 100 квадрата сигурно. Е резултата е, че точно месец след като си тръгнаха беше по същия начин от преди ремонта! То даже още докато ремонтираха втората половина - първата, вече ремонтирана половина беше почнала да пропада.

#18 deowin 15.04.2013 в 19:16:41

>Тука доста обяснявате колко са готини паветата Май си пропуснал да забележиш, че никой не твърди паветата да са готини да се святкаш със 100 с Голфа. За това не са. Това е и основната идея на протеста и статията.

#19 goshi 15.04.2013 в 20:23:10

Май съм пропуснал, че ти си дежурния форумен трол да ми обяснява дали съм голфаджия. Аплодисменти! А иначе не съм казвал, че трябва да се кара с голфо със 100, но все пак това са улици - трябва да си изпълняват основната функция. Ти сигурно като видиш дупка не се радваш нали? Цъкаш с език и се чудиш как да караш по тия улици. Ама като паветата са все едно Пикасо ги е редил - може.

#20 deowin 15.04.2013 в 20:32:45

Звучиш нервно. Изкарай Голфа на Цариградско и поджиткай със 100 да се успокоиш.

#21 goshi 15.04.2013 в 20:50:19

Дааа, уцелих десятката

Новините

Най-четените