Животът е прекрасен

Семьон Семьонович Подсекалников, вече излекуван от мисълта за самоубийство, и жена му Маша дъвчат, усмихнати, наденица и бял хляб в комуналката, сред висящите чаршафи и пералните марка "Крупская". Светлините угасват.

Камен Донев и Рени Врангова се изправят на фона на впечатляващата  сценография на Тороманов - и аплодисментите в Народния започват. Валентин Танев казва: "Екипът на "Животът е прекрасен" подкрепя протестиращите студенти." И аплодисментите отново избухват. Петък, 8 ноември 2013.

Повече от 15 000 бяха на Похода на справедливостта два дни по-късно, на 10 ноември. 24 години по-късно. Защото на 10 ноември 1989 г. нямаше поход, нито пък справедливост. Имаше телевизионна революция, почти като румънската, но без убийства, рафинирана.

Червената номенклатура искаше вече да е буржоазия, искаше да е капиталистка. Искаше официално да е богата, не само във вицовете.

Сега пак се надигаме срещу телевизионните революции. 24 години след онази дата никой не контролира българските политици, така както не контролираше Тодор Живков и бай-тошевците около него и под него.

Независимо от изборните механизми, партийният плурализъм, "независимата" съдебна система - и проблемът не е само в кавичките, а във фалша на институциите, създадени през т.нар. демократичен преход.

Фалш толкова голям, че сигналът за съмнителните трансфери на пари от Христо Бисеров - зам.-председател на 42 НС, неизменно част от висшите кръгове на ДПС, дойде от чуждите партньорски служби, независимо че би трябвало да впечатлят и българското финансово разузнаване, и БНБ. Но не са.

Но ние вече сме виждали съдбата на дошли отвън сигнали. Онова приключило с оправдателни присъди - и силни критики срещу работата на прокуратурата - разследване и дело по САПАРД започна по сигнал на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. То беше най-важното, наблюдавано пряко от Еврокомисията, за източени над 7.5 млн. евро по европейската предприсъединителна програма.

Сега Върховният касационен съд (ВКС) безуспешно се опитва да издири Марио Николов, един от виновниците, за да го призове в съда, а другият - Людмил Стойков, не се беше върнал от Индия... Делото се възобновява по искане на Бойко Найденов, който преди време беше и.д. главен прокурор. Впрочем, Найденов отскоро вече не е част от съдебната ни система.

Що се отнася до Бисеров и син, след като сигналът е дошъл в ДАНС, някой е уведомил почетния председател на ДПС, който се освободи от Бисеров и му дадоха възможност не просто да си тръгне от политиката, но и коридор да напусне страната.

В опит да се дистанцира от него, лидерът на ДПС Лютви Местан - след като версията "лични причини" се изчерпа, допусна, че парите на Бисеров били натрупани при управлението на Иван Костов. Е как - да не би Онзи-който-разпределя-порциите да го е оставял и през трите мандата, в които ДПС е във властта, на гладен стомах?

До момента ръководните фактори на БСП мълчат по казуса "Бисеров". Ни порция яли, ни порция мирисали. Не инициират операция "чисти ръце" във властта - впрочем един друг, който го играе "политик", Николай Бареков, я предложи, също както Волен Сидеров предлагаше 1000 лева минимална пенсия - ако вземе властта :)

Христо Бисеров е добра илюстрация за тези 24 години преход, от които 23 години е в политиката, основно като депутат. Краят на прехода за него, хасковският юрист, приключва някъде в някой туристически офшорен рай.

За разлика от средния, че и големия бизнес у нас, който е затънал в кредити и неразплатени задължения, българският политик няма такива - или ако има, те са формални. Не е нормално в държава като нашата, най-бедният настоящ и най-бедният бъдещ член на ЕС, кастата на политиците да е безспорно най-богатата група.

Така че ние ще си продължаваме с протестите, с въпросите, с недоволството, с недоверието. Прогнозата за времето е добра. Наше е. И животът е прекрасен. И няма как танковете да дойдат. Няма танкове.

#1 pixie 11.11.2013 в 09:19:13

Танкове няма. Но и да имаше, тези, които можеха да ги подкарат, подкрепяйки народа и променяйки нещата, получиха над 13 милиона лева бонуси и сега са доволни и щастливи. Политиците си подсигуриха сигурността. Не че да се подкарат танковете и да се използва насилие е правилното решение за действие, но се опасявам, че натам отиват работите. Предвид арогантността на политиците и откровеният им непукизъм.

#4 Scooby Doo 11.11.2013 в 11:54:36

Нямало да подават оставка, защото щял да дойде Бойко. Страх ли ви хвана бе червени боклуци?

#5 KingoftheROAD 11.11.2013 в 15:26:30

pixie Помниш ли навремето Петър Младенов като каза - Да дойдат танковете какво стана? Дрътите куманисти се пльонкат насам натам, че с кръв били взели властта, с кръв щели да я сдават. Ми ке се уреди, след като помислят за власт, ако въобще ще могат да мислят, то ще им замръзва и пикнята в гащите.

#8 Ближи си сладоледа 11.11.2013 в 17:01:45

Милчева, ама и ти како, как смело гепиш идеи от коментари в други сайтове, не е истина просто. Пищипваш си оттук - оттам. Ама си четена, да знаеш. И тия, дето им пооткрадваш от коментарите и те четат.

#10 AlahAkbar 11.11.2013 в 19:25:50

Уроде червен, ами ако се махнат, макар и за малко еничарите? Кой ще се насере тогава, мекере скапано? Ще трябва да ви трепем, такава глупост като твоята е нещо ужасяващо...

#11 Феята на Смъртта 11.11.2013 в 21:02:22

Аз съм на 41. Нагледах се на простотии 24 години. Младостта ми премина под знака на някакви нескончаеми политически лакатушения и мизерия в България. Бях в казарма през 1991 когато дори там, храната беше съвсем оскъдна. Редих се на опашки за мляко и хляб. Имах купони. В един момент от живота ми, отработената от мен надница от вчера се равняваше на един хляб на утре сутрин. Лошото отмина и... доиде Страшното. И от тогава така, та чак до днес- почти на прага на 2014 година. И ако днес беше само Страшно, нямаше да е проблем. Истината е, че днес е Много Страшно. Да- Животът е прекрасен. Но... не в Бг. Изобщо не ме интересува, какво се случва вече тук. Искам да живея, да се усмихвам, да мечтая за съществени неща! Искам да се махна от това прокълнато място. И ще го направя. На каквато и да е цена!

#14 KingoftheROAD 12.11.2013 в 08:53:02

Бойчев, ти кат си толкоз ербап, що не дойде на посочените координати у филибето а? Да та видим на теб колко ти стиска, и ко мязаш на живо. Да та таковат десет грозни негърки в таковата, и да нти казват защо Геренова, ти Бойчев на цивилизация ли че го учиш? Оно гумена каска, с паве да го дръннеш, че отскочи, или ке се чупи.

#17 Theodora 12.11.2013 в 14:02:46

Мануела, извинявам се за невежествтото си, но ще ми обесниш ли това: "Искаме ал-тер-на-ти-ва. Искаме да се даде шанс най-накрая на повърхността на това блато да изплува нещо различно." Какво е по-раличното и каква е алтернативата? Искам нещо конкретно, а не така абстрактно. Нещата, за които аз се сещам, и могат да се променят, няма да отговорят на принципите на "демокрацията". За това не подкрепям протестиращите. Не и в този им вид....

#18 deowin 12.11.2013 в 18:18:42

Theodora, защо изобщо си правиш труда? Отлично знаеш как ще протече този диалог: Ние: "РБ е алтернатива" Ти: "Не, не е, и те са маскари!" И пак нищо. Според мен много хора държат толкова упорито да се лишат от всяка надежда, защото убеждението, че няма алтернатива, че всички са маскари, и че нищо няма да се оправи, ги успокоява - "кочина е, но така или иначе няма надежда, значи няма защо да се притеснявам, няма защо да се чувствам зле, че не правя нищо, че съм пасивен, че мизерствам - всички сме обречени на мизерия вовеки, тъй е писано!" Ебем ти пораженческото мислене, тоест.

#20 Rowan 12.11.2013 в 21:07:17

"Искам, искам и все така заспивам" - пееше Милена преди 15-20 лета. Ама то само с искане не става, трябва и акъл - отговаря популярна преди 2-3 години реклама. Щото най-лесно е да искаш, а най-глупаво е да искаш нещо невъзможно. Ама то трябва да се създаде някаква чудовищно голяма организация в национален мащаб, че при това само от честни и нам-си-кви-си хора, та те да вземат мнозинство, па после и държавата да оправят... Ами то няколко такива вече се изредиха: сини, жълти, сиви, карамбозави и прочее месии. И за всичките си мислехме, че са честни и т.н. К'в цвят ще си ги поискате новите месии? Вместо по квартално на 40к гласоподаватели да се намери само един такъв. И да се състави парламент в който всеки депутат да бъде контролиран от района назначил го на тази позиция. Ама що трябва да е лесно, като може да е трудно? Всъщност що да правим нещо наистина, като можем да си измислим някаква нереалистична мечта и после да тропаме с краче и да викаме „искам“.

#21 Theodora 13.11.2013 в 11:43:28

deowin , няма нужда да ми обесняваш неща, за които не съм те питала. Питах нещо конкретно Мануела. Доколкото си спомням живееш извън България. Изживявай си там емигрантските радости и не ме занимавай с несъщественото си мнение.

#22 Theodora 13.11.2013 в 11:53:19

Мануела, донякъде си права. Звучи логично. Но не винаги младите хора могат да управляват една държава. Освен образование се иска и опит все пак. Например, Пламен Орешарски, ако се абстрахираме от политическата му принадлежност в момента, е доста добър и опитен професионалист. Иначе алтернативата може да започне от въвеждане за задължително гласуване на хора над 18г. и премахване на корупцията в съдебната система. Когато протеситращите излязат с ясни принципи (напр. като тези, за които споменах или подобни), ще отида и аз да протестирам. А докато просто голяма част от тях просто подскачат "Оставка, оставка" и не знаят какво иска, не мисля,че ще има промяна.

#25 Theodora 13.11.2013 в 15:10:22

Философстване или не, всеки си казва мнението. Аз казвам моето, не твърдя, че е общовалидно и правилно за всички. Попитах нещо конкретно Мануела, защото тя е на другата гледна точка. Това което ми каза го разбрах. По подобен начин беше свалено и предното правителство...и нищо. Айде лек ден.

#26 Citizen X 13.11.2013 в 15:23:48

Мануела, fyi - в Белгия гласуването е задължително.

#27 Дара 13.11.2013 в 15:56:07

Manuela Gerenova | 13.11.201314:36 За мен мантрите "Не е това начинът", "Те нямат конкретни искания", "Оставката не решава нищо" значат само едно - аз съм ОК с тези управляващи и не искам промяна на статуквото. Нищо подобно не значи. Значи, че гласувахме преди няколко месеца . За да имаш различен резултат при нови избори, гласоподавателите трябва да гласуват различно от предишните избори Какво те кара да мислиш, че няколкко месеца след изборите, хората ще гласуват по различен начин в сравнение с последното гласуване? Ти за кого гласува на последните избори? Ако утре имаме избори за друг ли ще гласуваш? Колко хора познаваш , които съжаляват, че са гласували за когото са гласували и днес ( утре ) ще гласуват за друг? Аз, например , не гласувах. И пак няма да гласувам. Няма политик на когото вярвам , за да отида да гласувам за него. За да имаш различен резултат при нови избори, гласоподавателите трябва да гласуват раазлично от предишните избори. Ако гласуват ( или не гласуват) по същия начин , ще имаме същя резултат. Какво беше това , дето правиш едно и също и очакваш различен резултат?

Новините

Най-четените