Който не яде, ни пичели*

Телевизиите спокойно могат да минат без кулинарни предавания. Защото в някой сутрешен блок редовно е вместен министърът на храненето Мирослав Найденов - и храната, която ни е сготвил. Министърът обяснява кое, как и защо трябва да ядем. Плюс рецептата му.

Тази сутрин Найденов влезе като Червената шапчица с кошничка прясно изпечени хлебчета в телевизионното студио. Усмихнат, загладен - сит веселяк в добро здраве и разположение на духа. И така обяви "стандартите" за хляба, от който няма да се пълнее. (Сигурно е имал предвид цената му - едно самунче сега, което е между 750 - 830 грама, е около левче - лев и нещо. "България"-та ще ни е по-скъпа...)

Г-н Найденов е ветеринар, не е диетолог. Със сигурност може да различи австралийско замразено агнешко от българско такова или ирландско замразено говеждо, минало пубертета, от белгийския му събрат. Обаче, г-н Найденов, пълнее се от истинския хляб, а не от тъпкания с подобрители и набухватели - просто защото в него има повече брашно.

Достатъчно е човек да си купи брашно и да си изпече хляб в която и да е микрофурна - с мая и вода. (Слага се, между другото, и една-две супени лъжици олио или зехтин и малко оцет...) Разликите всеки сам ги е разбрал.

Очевидно само министърът не е разбрал, че е по-добре да се заеме със субсидиите за производителите - на картофи, зърно и мляко, вместо да съчинява стандарти, които не са задължителни от петнайсетина години. За да си прави пиар с колко здрава храна е нахранил българския народ.

Храната е стока. И за да се нахраниш, първо трябва да си я купиш. Ако не си в състояние да си я произведеш. Очаквам с нетърпение да чуя как министърът смята да подобри млеконадоя, като се подменят с качествени породите крави в България. За целта, разбира се, трябва да бъдат подпомогнати фермите.

Това е същественото, не измислените му стандарти, които се базират върху производството на сирене/кашкавал/мляко и млечни продукти от едно и също количество издоено мляко в държавицата...

Верно, че един политически лидер обещаваше внос на индийски биволи и биволици, който не се случи. Но тази работа не е никакъв майтап предвид проблема със семенния материал за разплод. За качествен, говорим. Така във Великобритания например през миналия век успели да увеличат - просто повечето ферми сменили породата крави, като внесли подвижни "цистерни" от САЩ и Канада...

Но да не вмирисваме пиара на оборски тор.

Вчера кулинарът в изпълнителната власт посъветва българите да се групират по Великден, за да си купят едно цяло агне - и да си го разделят. 

Помня как премиерът Бойко Борисов беше казал, че по времето на Живков, (славославен от него), неговото семейство ядяло агнешко един път в годината - на празника на Кирил и Методий, понеже баща му бил Методи.

Значи можем да прескочим Великден, да се поуспокоят цените на прекупвачите и да къснем агнешка плешка през май. Освен ако не си го купим директно от производител - защото няма да излезе повече от 4 лева на кило живо тегло, вместо три пъти повече - от магазина.

А най-добре Найденов за Великден да ни приготви едно агне по телевизора. Понеже много хора и без друго оттам се хранят...

 *Заглавието е вдъхновено от незабравимата реплика на Христо Стоичков: "Който ни играй, ни пичели..."

#1 iii_krv 05.04.2011 в 16:40:26

Това е най- непотребния министър (не, че другите са стока) - той изобщо не е наясно какви са неговите и на подопечното му министерство!!!

#2 iii_krv 05.04.2011 в 16:41:54

Лека грешка - имам предвид, че не е наясно със собствените си и тези на министерството си функции и задължения!!!

#3 niemen 05.04.2011 в 19:42:22

Какво му е на министъра, бе хора? Хубаво пее, в ролята си на придворен шут е великолепен. Като си спомня, как го риташе ББ в Япония, мен ме заболява, а той човекът, се смееше. Корав българин!

#5 Архангел 05.04.2011 в 23:58:01

Според мен има една системна злоупотреба сравняват се цени "живо тегло" и месо от магазина (транжирано тоест) ами специално да питам автора-знаеш ли пич колко месо излиза от едно агне?че то само кокали бе! ако не знаеш-купи си, махни, кожа, кости,копита, вълна и всякакви карантии и виж колко излиза.

#6 boris 06.04.2011 в 10:06:41

Авторът смесва различни видове проблеми, и говори против едно / положително според мен усилие/ защото не било някакво друго такова. Това е безумно и глупаво. Да се били подпомагали фермерите, хехе как пък никой не се сети до сега, че като дадеш пари за нови инвестиции в даден отрасъл и ще подобриш производството?. Това и баба ми го знае, проблемът е че парите не растата по дарветата. Това разбира се не е оправдание за министъра конкретно, много има да направи тоя министър ако иска да работи наистина, но ако иска някой да го критикува да го направи с някакви поне до някъде обосновани доводи. И за това ме дразни статията - тип Слави Трифонов или политически напъни на гимназист

#8 sunny_smile 06.04.2011 в 11:07:57

С гооолямата разлика, че баба ти и дядо ти цял ден са били с мотиките на полето, а не пред компютъра. Няма хляб от който не се дебелее .. ех ако имашеее П.С. Всички диети изключват хляба (белия най-вече) и изобщо тестените изделия във всичките им варианти - месени , немесени,по стандарт, без стандарт

#9 boris 06.04.2011 в 11:38:31

Единствената ПРАВИЛНА диета е спорта. Всичко друго е гавра с организма и пълнене на гушите на диетолозите в началото и на лекарите в последствие.

#11 sunny_smile 06.04.2011 в 12:09:39

Не си чувал за ген, за организъм и т.н. ? Не ми се спори по теми, които са офф топик. Казвам,че мойта баба и дядо не са си чесали нищо, а са махали по цял ден мотиките, а за зимата си имат животни по които пак трябва да се тича.. Подчертвам,че напълняването зависи от организма и метаболизма, в общия случай от хляб се напълнява.. но познвам хора които и 4 на ден да ядат пак ще са слаби ...

#12 boris 06.04.2011 в 13:30:05

Аз доколкото съм чувал, според учените мастните тъкани се оформят в детството и процентното им съдържание в организма, почти не се променя в по-нататъчният живот. Теглото варира само дотолкова доколкото мастните клетки се запълват с резервни вещества, но броят им не се увеличава или намалява драстично. Тоест ако като дете родителите са те тъпкали с ядене, /за да е здраво дятето/ то то като възрастен човек най-вероятно ще бъдеш дебел без значение какви усилия полагаш. Това разбирасе е отделно от генетиката.

#15 M_I_R 08.04.2011 в 14:27:52

въвеждането на стандарти за храните е чудесно и похвално! човек е това,което яде.храната лекува и разболява. и не става въпрос за цената, защото без стандарти дори да платиш висока цена за даден продукт пак не си сигурен в качеството му. и цената след 10год ще ти излезе двойна и тройна, когато започнеш да даваш пари за лекарства... купувала съм наденица,която буквално експлоадира,когато се опитах да я опека.представете си какви поражения нанасят тези боклуци на организма ни...

Новините

Най-четените