Глас народен - глас партиен

Сещам се как преди години ми разказваха за референдума, сменил монархията в България с република. Едни мои възрастни събеседници си спомняха как в едно градче в тавана на тъмната стаичка имало дупка. И през тази дупка бдителни сподвижници на народно-демократичната власт ръсели с брашно тия, дето не искали републиката. После белязаните ги отупвали едно хубаво като брашнян чувал.

Онзи референдум се провел на 8 септември 1946 г., в присъствието на съветските войски, и с гласовете на 92.72% от гласувалите монархията пада. 6-годишният цар Симен, сестра му и майка му напускат България от гара Казичене.

Не, няма връзка между онзи референдум и днешния. Все пак съветските войски отдавна са си отишли. Демокрацията очевидно е победила - никой не ръси с брашно и никой не те репресира заради начина, по който си гласувал.

И все пак... и двата референдума са с предопределен резултат. И двата референдума обслужват неприкрити политически цели, служейки си с "гласа на народа".

На цената на малко над 20 милиона лева, колкото ни струва "първият в най-новата ни история демократичен референдум" БСП си осигури опорна точка за предизборната кампания. С избирателна активност, която надхвърли 20%, без значение 21 или над 22 на сто, темата влиза за обсъждане в Народното събрание. Там, откъдето тръгна.

Това означава още поне два месеца говорене. А ако лидерът на социалистите Сергей Станишев спази обещанието си да предложат промени в закона за допитванията до народа, така че да има смисъл да се гласува на референдум, вкарва още един кош за БСП.

Така че сега ГЕРБ и БСП ще се мерят по... демокрация. Кой би отказал и с какъв мотив да се преправи закон в полза на "гласа народен"? Нищо, че когато го пишеха и приемаха по времето на тройната коалиция, го направиха такъв евнух.

Социолозите констатираха едно на пръв поглед интересно явление: гласувалите със "за" на референдума са и от ГЕРБ и партията на Меглена Кунева, въпреки призива на партийните им ръководители да гласуват с "не" или да го бойкотират.

Този резултат би могъл да се тълкува по два начина, в зависимост от това кой говори - защитниците на една "национална кауза", в каквато превърнаха стратегически важна за Русия оферта като Втората АЕЦ, или хора, които не ги е напуснал здравият разум. (Защото Пети и Шести блок на АЕЦ Козлодуй ще си работят до 2037 г. и последното, което заплашва България, е недостиг на ток.)

Първите биха казали: интересите на България нямат цвят, вторите: дали наистина ГЕРБ е дясна партия и какъв е профилът на хората, които са пълнежът на Граждани за Европейско Развитие на България и Движение България на гражданите... В крайна сметка относително един и същ материал гласува след 1989-а на разни партии да го управляват - и досега не е повтарял избора си.

ГЕРБ може би ще се запитат дали резултатът от вчера 3 за към 2 против (ЯЕЦ) ще бъде възпроизведен и на парламентарните избори през лятото, защото на БСП вече им се мержелее победата.

ДПС, които отказаха да се включат във вота на недоверие заради АЕЦ "Белене" и така се оказаха заедно с ГЕРБ тогава, а вотът се провали, показаха дистанцираност от вота. Или поне избирателите им, които, както показаха тв репортажи, дори не бяха наясно за какво е всенародното допитване.

А роми във Варна чакаха намаление на сметките си от по няколко хиляди лева за ток. Да се чуди човек дали електроразпределителните дружества не са подписали анекс за етническия мир при приватизацията, защото в противен случай няма как длъжник с 10 000 лева за ток да продължава да ползва електроенергия? В същото време баба Рилка от село Сухострел си готви и свети на дърва и газ, тъй като в селото, а и на други места в България никога не е имало ток.

В същата тая България, презапасена с енергийни мощности, чиято електропреносна мрежа е заложена пред френската БНП Париба заради близо половин милиард лева, изхарчени от тройната коалиция без правно основание за АЕЦ "Белене". Не го забравяйте. Все пак става въпрос за пари.

#1 pixie 28.01.2013 в 09:02:27

И двата референдума обслужват неприкрити политически цели, служейки си с "гласа на народа". Това обяснява накратко защо хората не отидоха да гласуват и защо се провали референдума. Ако въпросът за решаване беше дали да се смени избирателната система или дали да намалим броя на депутатите, или нещо, което да донесе голяма промяна в обществото и в полза на обществото, сигурна съм, че активността щеше да е много по-голяма. Ама подобни въпроси за решаване на референдум никой от политиците няма да допусне. Никой не рита столчето, на което седи. И така ще си я има вечната им борба за топло място в парламента, където да приемат удобни за тях закони, далаверките ще си вървят, офшорките ще се пълнят, а корупцията никой няма да може нито да я овладее, нито да я спре. А ние ще "духаме супата".

#2 krisstina 28.01.2013 в 13:18:24

Не мислех, че може да се направи такова опорочаване на първия демократичен референдум, но уви - и управляващите, и иницииралите референдума ме опровергаха категорично... Абсолютна подигравка и с въпроса, и с т. нар. "разяснителна кампания", от която едва ли на някой нещо му стана ясно! Затова и аз не гласувах - не искам да ставам част от един фарс, от една манипулация и от едно абсолютно прозрачно предизборно преброяване на редиците.

#3 скучко 28.01.2013 в 13:48:18

Кой какво спечели от референдума: 1. Политиците- имаха възможност отново да покажат красноречието и позабравените си физиономии пред електората; 2. Социолози и всякакви други специалисти- да дръпнат някой друг лев; 3. Журналисти- да оближат нечий задник. ........................................................................... Сал Божидар Димитров не се появи да ни припомни, че още когато хан Аспарух преминал Дунава с ордите си, опънал шатрите на днешно Белене, събрал на угощение верните си боили и военоначалници, и в разгара на пиршеството им съобщил ,че точно тук ще се изгради атомна електроцентрала. На сутринта обаче докато сърбали с празен поглед гореща шкембе чорба, им съобщил ,че взел решение да не се строи .

#5 Дебел 28.01.2013 в 14:23:22

Елисавета Домовчийска,Браво!!!Споделям мнението ти......въобще грешка нямаш,голям фен ти станах да знаеш

#6 Govedo13 28.01.2013 в 16:05:57

Другарке Домовчийска добре сте чели червените букварчета и фалшификациите на българската история през последните 60 години добре са изпънали и малкото гънки на сивото ви вещество> http://www.extremecentrepoint.com/?p=3831 Ето статия за съпротивата на България срещу насилствената съветизация. http://www.extremecentrepoint.com/?p=7624 Ето агендата с която са действали окупаторите. Резултатите се виждат наяве днес, от държава която е в топ 5 на Европа през 40те години сега сме на последно място по всички параграфи, а руските зомбита като Домовчийска населяват територията, всички нормални са избягали от кочината..

#7 Уточнител 28.01.2013 в 23:57:56

Оставете др. Домувчийска. Те - децата, внуците, роднинитеили слугите на АБпФК са непоправими, изглежда главите им наистина са бетонни/чугунени. Това е, защото са възпитани в пълно отсъствие на морал.За тях да излъжат и да те гледат с широоко отоворени честни очи е нещо нормално. Вижте го тов. Станишев, с какви очи ни убеждава, че АЕЦ-а ще струва наполовина...

#8 aissan 29.01.2013 в 01:01:31

Ако искаме НАИСТИНА да станем европейци ( а не на ужким както сега ) , то едно от нещата които трябва да направим е - да направим закона за референдумите такъв , каккъвто е в Швейцария ! Там например - ако ТРИМА човека в цялата държава излезат да гласуват , и двама от тях кажат " ЗА " ; то тогава референдума е валиден ! Казано иначе - тези които НЕ СА гласували - тяхното " мнение " НЕ СЕ зачита !!! Така трябва да стане и у нас !!! Освен това за да се преборим с Ромските кюфтетни изпълнения - трябва да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ на гласоподавателите ! Който иска да гласува - първо да завърши училище ( поне ОСМИ клас ) !!! Иначе съвсем естествено и демократично ще си изчезнем като нация !

#9 chacha 29.01.2013 в 07:28:54

aissan, Много правилно, че трябва да има промени и точно в организацията на общото вземане на решения. Конституцията, тя трябва да се пренапише. Как като има ограничения за не гласуване в Конституцията ни, не са включени и тези дето са неграмотни, как ще могат да решават, като не могат да четат и разбират, много от думите не значат нищо за тях? Как един референдум да е задължителен, като няма ясен регламент за него? Колко въпроса бяха внесени за референдум и само един беше организиран?

#10 Торбалан 06.02.2013 в 16:35:11

Домовчийска, марш в първи клас да се учиш да пишеш!

Новините

Най-четените