Вот на аванта

Кой може да иска вот на недоверие? Този, на когото му имат доверие. Очевидно БСП не е довереникът. Иначе нямаше така катастрофално да загуби изборите и вече повече от година в опозиция да не качва проценти в изследванията на общественото мнение.

Какъв е смисилът на парламентарния вот на недоверие към кабинета? Правителството да падне от власт. За което трябват 121 депутатски гласа.

Какъв е смисилът да искаш вот на недоверие, когато знаеш, че не можеш да събереш тези гласове? Да поставиш от най-високата трибуна като голям политически проблем пред обществото определени правителствени политики или цялото управление на кабинета.

И в двата случая обаче - и когато искаш да свалиш правителството, и когато искаш да го принудиш да коригира политиката си, трябва да можеш да предложиш управленска алтернатива.

Ако си събрал 121 гласа, трябва да си способен да излъчиш и ново правителство, което да предложи различна и по-добра политика от тази на старото, заради която именно си го свалил.

Ако искаш само да заставиш управляващите да коригират политиката си, трябва да можеш ясно да покажеш как. Не можеш просто да кажеш - не съм доволен, оправете нещата, но не знам точно как.

Защото са те пратили във върховния орган на политическото представителство, който не е надзорен съвет от странични наблюдатели, а който решава кой и как да управлява. Това става чрез парламентарни мнозинства. А вотът на недоверие е единственият инструмент за промяна на управляващото мнозинство в рамките на мандата на един парламент, освен когато мнозинството само не се разпадне или преобразува в друго.

Значи вотът на недоверие е нещо много, много сериозно. Крайната му цел е същата като тази на парламентарните избори - само че без да се правят такива. Целта е да изберат твоята политика, с варианти да си я провеждаш сам или да ти я провеждат досегашните управляващи.

За 20-те години възродена демокрация у нас това не се случи нито веднъж - при десетките вотове на недоверие в седемте досегашни парламента, поискани от най-различни парламентарни малцинства. Няма да се случи и сега, при готвения от БСП първи вот на недоверие към правителството на ГЕРБ.

Заради простата аритметика от максимум 77 гласа, колкото е общият брой депутати на БСП и ДПС. Но и без тази аритметика, това не бива да се случи. И не защото ГЕРБ не заслужава да му се иска недоверие. А защото тъкмо БСП и ДПС нямат основания да го искат. (Въпреки че ДПС показва известно въздържание към вота...)

На БСП й трябват още депутати, за да си го поиска

БСП не само няма парламентарна група, с която да спечели вота на недоверие, но не разполага и с необходимия брой депутати, за да го поиска. По конституция за внасяне на недоверие трябват минимум 1/5 от народните представители - 48 депутати, а социалистическите пратеници в парламента са 40.

Заедно с депутатите на ДПС, червените могат да разчитат на 77 опозиционни гласа. Останалите партии в парламента извън ГЕРБ категорично отказаха сътрудничество. "Атака" е най-верният поддръжник на ГЕРБ. Синята коалиция отказа с аргумента, че с БСП не могат да седнат на една маса. А Яне Янев, с неофициалната си група от независими депутати, не вижда смисъл във вота, който след неуспеха му щял да бъде използван от Бойко Борисов отново да се покаже като Рамбо, победил за сетен път комунистите.

На първия си кръг разговори за вота на недоверие БСП и ДПС не постигнаха съгласие коя да е темата на вота. БСП държи на здравеопазването, а ДПС - на образованието, като мисли дори да разшири темата до "духовната сфера", която да включва и културата, и вероизповеданията.

БСП вече сама се отказа от другата си идея - за вот на недоверие към цялостната политика на кабинета, защото така си затваря възможността за каквито и да е нови вотове на недоверие, на каквато и да е тема, в следващите 6 месеца. Това ограничение е наложено от Решение №13 на Конституционния съд от 1992 г. Вот на недоверие без всякакви времеви ограничения може да се иска само на основание нарушение на Конституцията.

Всичко в здравеопазването си върви по старому - какъв вот...

БСП мисли да иска недоверие заради здравеопазването. Както вече стана ясно - за целта тя трябва да предложи алтернативна здравна политика. Но каква алтернатива могат да предложат социалистите, след като - поне до момента, политиката в здравеопазването е същата като при тяхното управление.

Не можеш да искаш вот на недоверие за собствената си политика, нали? Реформа още няма, както нямаше и преди, още не е ясна дори като план.

Единствената разлика е, че в здравеопазването сега има много по-малко пари. Отделен въпрос е на какво се дължи това - на икономическата криза и по-ниските бюджетни приходи, на натрупани структурни дефекти в нереформираната здравна система, произвеждащи все повече и повече дефицити, на волунтаризма на финансовия министър, или и на трите едновременно.

Принципният въпрос обаче е защо, ако здравната система сега е същата, както при нейното управление (но разполагаща с по-малко пари), БСП иска да я променя? И защо не го е направила цели 4 години, когато бе на власт, и то все години на неспирен икономически растеж?

Ако БСП вече има визия за промяна на здравната система, то трябваше вече да я е заявила публично. И то задължително с признанието на собствената вина за 4-годишното бездействие.

Еволюция - чрез революция на чужд гръб

Разбира се, всяка партия има право на еволюция. Но няма право да я постига с революция на чужд гръб - чрез вот на недоверие. Нямаш право първо да се явиш на избори (а нали вотът е като избори, но без избори) и чак после, като те изберат, да кажеш как ще управляваш. Особено пък ако не си и правиш сметка да управляваш, понеже свалянето на кабинета ти е непосилна задача.

Лишената от доверие БСП (според проучване на МБМД лидерът й Сергей Станишев е с 13% одобрение - два пъти по-малко от най-нехаресвания министър от кабинета Божидар Димитров - бел.а.) ще се опита да трупа служебно доверие чрез вот на недоверие.

Без да разполага с морално-политическите основания, които да отговорят на съдържанието на тази конституционна процедура - промяна на политиката или на самото управление в рамките на същия парламент, БСП иска незаслужено да седне върху полога на недоволството от управляващите.

С напредването на мандата то вероятно ще расте, а Столетницата ще чака любимото на прехода махало да я върне на власт.

Затова вотът на недоверие за здравеопазването няма да има нищо общо със здравеопазването. Нито с реалните управленски алтернативи в сектора. Нито с честната борба за спечелване на обществена подкрепа.

А единствено с мерака недостатъците на опонента сами да те направят алтернатива.

Със сметчицата социалистите да си повярват в навечерието на партийния конгрес.

И с мечтата гражданите пак да им повярват.

#2 Andrei1818 09.09.2010 в 16:51:39

Евгени Донев

#3 Профилът е закрит 09.09.2010 в 17:51:50

Аксиома 1 е малоумна по същество, тъй като самия Вожд е член на БКП и в не едно интервю сочи два пътеводни символа играли роля в оформяне на Неговото светоусещане- Тодор Живков и Кинг Саймън. Освен това, Аксиома 1, приложена като сито към бъдещи симпатизанти или членове на ГЕРБ би оставило партията без 2/3 от настоящия и електорат и поне 50% от ръководния и апарат. Само да спомена, и то не е никаква тайна, една солидна част от депутатите и областните управители са бивши ченгета... ама като казвам бивши, значи онези от ДС... та така...

#4 MacAllister 09.09.2010 в 18:15:53

Има още една форма - благодарене на бога за Б.Б. и пожелаване на здраве и дълго царство - ей на появила се една таквъз под статията за Фейсбука-та му. Тоя тип коментиране има предимството, че може да се копи-пейства без корекции за контекста. Такеши хабим си думите и аз го напомням от време на време, не че съм нещо бъзнат за ония смешници от ДС ама герберите като приказват за борба с комунисти поне да им я вършеше някой дето не е такъв в червата ... ама няма мисъл, пък и да има явно служи за нещо друго. Като гледам всичко туй от година насам вече не се чудя на нищо, излиза, че може да говориш очевидни и за тебе глупости и да си вярваш и да ти вярват достатъчно хора - само ги повтаряй по-длъжко и ... Гьобелс го е казал. Само да се надяваме да не се превърнат в нещо по-страшно. Не знам наивник ли съм, но не ми се вярва много българи откровено да ги мислят тия неща - не желая да допусна, че може да има подобна тъпотия.

#6 Ateista 10.09.2010 в 06:30:56

Eх,другаря Донев на 09.09 може ли да не се разме4тае за КПСС-БКП? Да,ама не. И аз предпо4итам Иван Костов пред ББ,но поне не са комунистите - СерГей и турците. Няма път назад за вас другари към властта,край с вас. Кофти ли ви е? Предполагам...

#8 Ariman 10.09.2010 в 10:42:41

Проблемът в момента е, че малограмотните и бедните, които си мислят, че винаги някой друг им е виновен припознават в Б.Б. бащицата, който ще ги "оправи", проблемът не е в Бойко, а в хилядите ,като него, които мразят всичко различно и всеки различен им е виновен. А на необразования, органичения, бедния, всеки които има лев повече от него е виновен и различен. Серго е виновен, Доган е виновен, Царя е виновен, бизнеса е виновен, народа е лош материал, пенсионерите са виновни, само за еврейте още не сме чули, че са виновни, но да се готвят, идва им времето, на тях все им е ред и им се пада.

#9 Hermine 10.09.2010 в 17:07:00

Донев, така така добре си описал аксиомите, сякаш политическата демагогия е от вчера и сякаш същите тия аксиоми не се експолатирани и не се експлоатират от всички политически партии, управлявали и и неуправлявали страната ни от началото на т.нар. преход, че даже и от преди това, та чак до наши дни. Такеши и ти големи разкрития правиш. За 20 години ни управляваха явни комунисти и агенти на ДС (оветлени и неосветлени още). Накрая дойде ред и на явните ченгета, явно защото други останаха. Чудя се, след 3 години, като пак се завърти изборния цирк, какви ченгета и от къде ще идват? МакАлистър, може да има и по голяма тъпотия, вервай ми. Ръцата, духаме го непрекъсно, групово и индивидуално. Ако имаше олимпийска дисциплина за това духане, ние щяхме да сме несменями шампиони, независимо от ожесточената конкуренция. Виж, ще ми се стори необичайно, ако не ни се наложи някой ден да го духаме. Та мисълта ми беше, че за тия 20 години на какви ли не активни мероприятия се нагледах. Четейки статията се сетих например за оня вот на недоверие срещу Ф.Д., дето не мина, та после се наложи самия Ф.Д. да се самосвали с вот на доверие, защото не бяха минали 6 месеца, а знамето на комунистическата заплаха трябваше да се развява и да се плаши който трябва при взимане на решения за разширяване на една организация. Управлението на ГЕРБ може да бъде критикувано много конкретно и във всички посоки, като се започне от Б.Б. и се свърши с „шибания” министър, без разбира се да пропускаме никой от кабинета му. Даже бих включила и някои областни управители, дето се изтъпанват пред бтв и обявяват частни плажове от догодина. От такова некадърно управление, при това реализирано с пионерски ентусиазъм, да измисли собствена политическата демагогия аз лично не възлагам надежди.

#10 ша те 10.09.2010 в 18:42:08

другарят донев писал, писал, та се забравил. явно е спал последните 20г. и сега се е събудил, видял и решил, че светът сега е измислен от бай ти бойко. те комунистите създадоха и употребиха и сдс, та какво остава за бедния пожарникар. иначе съм съгласен с хермине. а тройната далавера ще гори вечно в ада и следователно ще бъдат винаги виновни. дори след 1000 години

#11 MacAllister 10.09.2010 в 19:19:47

Дами и господа от разумната част на коментиращите имам притеснение и се надявам да си въобразявам. Притеснявам се, че ГЕРБ няма да даде властта и изборите или ще се фалшифицират сериозно или дори няма да има такива или ще измислят закон, който да ги прави победители. Наблюдавам в ниските нива на структурите им образуване на нещо, което бих нарекъл "завери", които намират уютно скривалище под популисткия чадър и постепено започват да се осъзнават като организация. Заплахите за даване на оставка и всички други бръщолевения на високо ниво плюс липсата на какъвто и да е вертикален контрол в случая дават малко неочаквана спонтанна организираност. Аз не съм изненадан и се постарах да предупредя за това още преди години. При липса на силни алтернативи ГЕРБ+АТАКА мобилизират около половината българи на поход към неизвестна цел. Естествено една част нахлуват в такива набързо създадени организации с икномически цели, но проблемът е, че именно липсата на алтернатива позволява на такъв сбиротак да придобие пред себе си нещо като лице и псевдофилософия, която да задържи наивниците в електората и при по-дълго заседяване на власт да осъзнае възможността да я задържи задълго стига да не допусне конкуренция. Никой от нас пет пари не дава нито за Станишев нито за Доган, а останките на СДС са отдавна бита карта. Само БСП и ДПС имат железен електорат по подобие на най-ценената част от избирателите на ГЕРБ и съответно те са онези, които трябва да бъдат елиминирани - те са естествените врагове, конкуренти за същия тип избиратели. Създаването на нови конкуренти нито е започнало, нито е проблем да бъде спряно ако се случи. Тая политика започва постепено да става осъзната кауза за гербавите и се притеснявам, че няма да може да бъдат отместени. Очевидно е, че при честни избори ГЕРБ не може да остане на власт. При под 50% гласували за тях и единствено губене на електорат от там насетне (което може лесно да се провери) е ясно, че всякакви проучвания, които посочват друго са измислица и че при по-голяма активност няма начин дори и заедно с атака да вземат дори 30-35% гласове при най-оптимистични прогнози, но при липса на силна алтернатива и обезличени и корумпирани стари лица фалшификацията няма от кого да се осопори и може да се покрие в големи размери. Дори на парламентарните избори, които ги докараха на власт имаше мащабни фалшификации, които се ограничиха най-вече до добавяне на мъртви души във вота, а не промняна съществено на съотношението, но на следващи избори ще имаме съвсем различна ситуация. Наблюдавах предишните избори и лично проверих 5 секции, като при 2 от тях резултатите записани от РИК и от самите секции се различаваха с няколко десетки гласа! Надявам се всички да си дават сметка какво означава това и да усещат атмосферата, която може да доведе до нещо много страшно. Процеса, който протича сега се е случвал много пъти в историята и с комунистическите партии, с нацистите на различни места и в още доста ситуации. При лиспата на доверие в умерени партии се получава вакуум, който се запълва от нови лица, които при наличи на подходяща атмосфера успяват да създадат организация, която не само да ги задържи на власт, но и да го направи чрез елиминация на всички останали. Добре де не го описвам добре, но мисля, че мнозина от вас се сещат за какво говоря и виждат, че условията у нас са идеални. Когато царя създаде НДСВ той сортира с приоритет хуманитарна интелигенция, която поне у нас е доста просмукана от индививуализъм, освен това още нямаше условия за вменяване на концентрирана вина нито пък царя искаше да играе такава игра и в резултат въпреки привидното подобие НДСВ се превърна в импотентна сбирищина. Сега е съвсем разлино. На мога да не забелязвам приликите на действията на Б.Б. с политиката на Хитлер. Като се изключи идеологията и щурмоваците принципите са същите макар и да излгеждат притъпени. Демагогия от централата и пълна свобода за действие на по-ниските нива - сами да създават както малки фюрери така и малки организации - короната е само емблема на принадлежност и братство между глутниците вълци. Строенето на магистрали - не помните ли историята? Следва да видим програми за заетост осигурена от държавата и всичко ще си дойде на място. За щастие има и много съставки, които липсват в тая каша и нищо подобно на нацизма не може да се случи у нас, но дори и недосварената вождистка власт, която се образува може да вгорчи живота на всеки, който не е тъпанар или не желае поне да играе такъв и вероятно сле турците следва да очкваме наистина вината на евреите (които според аксиомите сигурно са комунисти всичките).

Новините

Най-четените