Пълнени калмари с ориз и домати

Здравейте,

Малко мирис на море в кухнята не е излишен. Напомня, че макар и сега да не е дори истинска пролет, лятото идва, идва... И нека замирише отсега.

Тази рецепта ще ви го напомни. Особено ако обичате фрути ди маре.

Начин на приготвяне

Почистете добре калмарите и ги измийте хубаво. Сварете ги в подсолена вода за около 5 минути - трябва да се надуят и запазят формата си. Оставете ги да се охладят и пригответе плънката.

В дълбока тенджера загрейте зехтин и запържете ситно нарязаните лук и морков.

Добавете чесъна, пресния лук и ориза. Посолете и подправете с черен пипер.

Наливайте по малко вода и вино, и бъркайте често. Когато оризът е почти готов, добавете доматите и варете още 15 минути.

Преди да свалите от котлона, сложете подправките и нарязаните на колелца маслини. Оставете плънката да изстине леко и напълнете калмарите.

Подредете в тавичка, а около тях сложете останалата плънка. Налейте вода и запечете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути.

Поднесете поръсени с пресен лук и филийки препечен хляб.

По чаша бяло вино ще ви се отрази добре.

Новините

Най-четените