Няма лесен начин да ви поднесем тази вест: ядем твърде много шоколад. Да, всички ние. И нещата до такава степен излизат извън контрол, че светът се е насочил към потенциално катастрофална ситуация (поне ако сте сред любителите на шоколад), ако не спрем. Това ни казват две от най-големите компании производители на шоколад - Mars Inc. r Barry Callebaut.
И това не са общи приказки, а прогнози, опиращи се на реални данни
Дефицитът на шоколад, при който фермерите произвеждат по-малко какао, отколкото светът консумира, се превръща в правило, а не в изключение. Вече сме навлезли в може би най-дългата серия от последователни шоколадови дефицити за последните 50 години. И изглежда, че дефицитите не само се запазват всяка година - представителите на бранша очакват те да се увеличават. Миналата година светът е консумирал около 70 000 тона повече какао, отколкото е произвеждал.
Ако вярваме на предупрежденията на двете фирми-производителки на шоколадови продукти, към 2020 година тази разлика ще достигне 1 милион тона - над 14 пъти повече от сега; към 2030 г. дефицитът би могъл да достигне 2 милиона тона.
Проблемът е изключително прост и е свързан с доставките
Сухото време в Западна Африка (и по-конкретно в Кот д'Ивоар и Гана, където се произвеждат над 70% от какаото в света) е намалил в огромна степен производството му в региона. Допълнително нещата се влошават от болест по какаото. Международната организация на производителите на какао твърди, че това заболяване е ликвидирало между 30 и 40 процента от произведеното в глобален мащаб какао. Заради всичко това, отглеждането на какао напоследък е доста труден бизнес, и в резултат на това много фермери се преориентират към по-доходни култури от рода на царевица.
След което идва и ненаситният апетит на света за шоколад
Нарастващият интерес в Китай към шоколада и шоколадовите продукти е особено сериозен повод за загриженост. Статистиките показват, че китайците купуват и консумират все повече шоколад с всяка изминала година. И все пак, те консумират на глава от населението само около 5% от количествата, консумирани от средностатистическите жители на западния свят.
За кризата допринася и нарастващата популярност на тъмния шоколад, който съдържа доста по-голям процент какао от традиционния млечен шоколад (обикновеният шоколад съдържа към 10% какао, докато в тъмния процентът може да достигне до 70%).
Поради тези причини, цените на какаото са се повишили с повече от 60% от 2012 г. насам, когато хората са започнали да консумират повече шоколад, отколкото светът може да произведе. И производителите на шоколад на свой ред са принудени постоянно да повишават цената на продукцията си.
Опитите да се противодейства на нарастващия дисбаланс между нуждите на света от шоколад и количествата, които фермерите могат да произведат, доведоха до крайно нужни, макар и доста закъснели иновации
Група от учени в централна Африка вече разработва какаови дървета, които могат да произвеждат до 7 пъти повече какаови зърна, отколкото могат традиционните сортове какаови дървета. Ръстът на ефективността обаче може и да доведе до компромиси с вкусовите качества на какаото, коментира анализаторът от Bloomberg Марк Шацкър. Според него това неизбежно ще доведе до същите компромиси, каквито се проявяват в другите масово произвеждани продукти.
Правят се опити шоколадът да стане евтин и изобилен - но с цената на това постепенно да стане също толкова безвкусен, колкото и сегашните домати в магазините; той ще се превърне в поредната храна, наравно с пилетата в САЩ и ягодите, която е изгубила вкуса си и се е превърнала в нещо безлично по пътя към леснодостъпността.
Остава неясно дали хората ще имат нещо против по-мекия вкус на шоколада, ако това удържа цените ниски. От шоколадовия бранш не изглежда да имат нещо против, стига това да удържа под контрол назряващият в бъдеще огромен недостиг на какао.
Според други обаче непрекъснатият поток от новини, които твърдят, че шоколадът свършва, имат една единствена цел - да оправдаят непрекъснато повишаващата се цена на сладкото изкушение.
"Миналата година светът е консумирал около 70 000 тона повече какао, отколкото е произвеждал" И от къде са се взели тия 70 000 тона, непроизведени а изядени? Вероятно заем от бъдещето, с лихва? Чиста ПР акция, за плавно свикване на "стадото" към повишаване на цените, защото не е виновно какаото, а безконтролното печатане на долари от ФЕД.
Един шоколад направен с качествено, истинско какао струва 4-5 долара. И това е минимум. Вие си преценете кво точно ядете на цена 1-2 лева за блокче.
паяка | 20.11.201411:19 Спри да купуваш китайски стоки тогава - така ще ги фалираш и няма да имат пари за шоколад.
Борачо, къде има нещо, което да не е китайско!? Дори и това, което ни го рекламират като произведено в България, се оказва, че е правено от БГ фирми, които са изнесли производството си в Китай. А тези, които наистина са правени тук, пък са от голямо количество китайски суровини.
При това положение не разбирам каква позиция изхождаш за да забраняваш на великия китайски народ да яде шоколад? Кат няма пари за изтински шоколад - ми ше ядете марципани, байкалчета и т.н.
Хари, всеки производител на шоколад и/или какаови изделия, би трбявало да има известни запаси какао в складовете си. И от тях да попълва недостиг при лоши или слаби реколти. Същото се прави и за много други храни - зърнените например. Иначе производството може да не върви съвсем ритмично, и равномерно, а и не само това...
Борачо, нямам власт да им забраня, аз да не съм ЕС, който забранява криви краставици и нещастни животни, но Lifecafe, позовавайки се на Washington Post ги посочват с назидателен пръст тия открехващи се към светски удоволствия човечЕта, които до скоро не знаеха, че ядат само гарнитурата.
Шоколадът не ме интересува, но какаови зърна държа да има
паяка | 20.11.201412:47 Така е, друго е да си източно-европейска тьотка с претенции викаш А не некво смотано човечЕ
В Република Гана, Другари, освен какао има злато, нефт, диаманти, манган и прочие.....Но!!! Народа няма понятие от икономика и е беден !!! Били са гладни кат църковни мишки, но след преврата извършен от ЦРУ срещу бореца за независимост Кваме Нкрума и идването на МВФ се замогват и вече взимат по илядо и петстотин долара на калпак....годишно!!! Е затва ядете демократичен шоколад от Швейцария с какао от Гана и мляко на прах от Полша.
KingoftheROAD, мисли човече, мисли, как са ги натрупали тия запаси, нали реват от години че какото не достига, ако са трупали запаси, значи им е стигало и оставало и е лъжа че търсенето надминава предлагането! Всичко е за да приучат хората че шоколадът ще им е по-скъп! Знаеме ги тия работи, нима все още има глупаци...
Редакторите,заслужавате да ви дойде един терорист и да ви очисти до един,мръсни слуги,но преди вас всички поробители,за които работим...Шефове на корпорации,банкери и тежните слуги политици.Слобода на словото ли имало?!Паплач ненужна!