В Катар може и да нямат особено лесен достъп до бира, но пък на нас, феновете пред екрана, нищо не ни пречи да си налеем халба ледено пиво.
Към нея обаче трябва да има и някое и друго мезе, което да завърши удоволствието от гледането на мача. Храната за пред малкия екран далеч не се изчерпва с чипсове, солети, соленки и всякакви други неща за хрупане в шарени пакетчета.
Далеч по-приятно е да си приготвим домашни мезета, които да похапваме по време на мача.
Те, разбира се, ще са лесни за ядене с ръце, лесни за топене с хляб, соленки или пръчици зеленчуци и още по-лесни за преглъщане с една-две глътки бира.
Идеите са от нас, изпълнението - от вас. Предлагаме ви още днес да си спретнете:
Пица на рулца:
Тези рулца се приготвят много бързо, но още по-бързо изчезват от подносите. Търпят безкрай вариации и могат да се сглобят на принципа "обери хладилник".
Най-общо казано са ни необходими:
- 800-900 грама готово тесто за пица
- Чаша доматен сос, подправен със сол, пипер и босилек
- Колбас на резени по избор - шунка, шпеков салам, бекон
- Кашкавал или друго жълто сирене на слайсове
Начин на приготвяне:
Ако тестото е замразено, го оставяме да се отпусне на стайна температура до пълно омекване. След това късаме еднакви по размер топки с размерите на топче за голф и разточваме на дълъг и тесен правоъгълник.
Мажем всяко парче тесто с доматения сос, слагаме резен-два колбас и също толкова кашкавал и навиваме на руло. Редим рулцата в леко намаслена плитка и широка тава.
Печем в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Можем да добавим в рулцата кисели краставички, маслини, каперси и други екстри.
Пържени кисели краставички
Вярвате или не, но киселите краставички са едно от най-добрите мезета за бира заради солено-киселия си вкус. Панирани пък те стават още по-неустоими.
Необходими са:
- Буркан кисели краставички - около 700 грама
- 1 яйце
- 1 чаша бира
- Три супени лъжици царевично нишесте
- Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме киселите краставички на не много тънки колелца и ги подсушаваме леко с кухненска хартия. След това в купа смесваме бирата, яйцето и царевичното нишесте до хомогенност.
Подправяме панировката със сол и пипер и овалваме добре колелцата краставички в нея.
Пържим в много добре загрято олио до златисто. Тези краставички си вървят както с чеснов сос, така и с кетчуп или горчица.
Пълнени люти чушлета
Не може да се мине без нещо люто към питиетата, а тези чушлета са и засищащи. Хапват се на една-две хапки и се "гасят" с ледена бира.
За тях ни трябват:
- 15-16 зелени люти чушлета
- 15-16 резена бекон
- 2 чаши настъргано жълто сирене - кашкавал, чедар, едам
- 2 супени лъжици майонеза
- 1 малка главичка червен лук - накълцана
- 4-5 скилидки чесън - накълцани
Чушлетата се разполовяват, без да се махат дръжките им, и се изчистват от семките и жилите.
В голяма купа се смесват сиренето, майонезата, лука и чесъна. Подправя се със сол и пипер, по желание - и с лют червен пипер. Всяка половинка чушка се пълни с около лъжица от сместа и се увива с резен бекон.
Нареждаме чушките в леко намаслена тава и печем на 170 градуса до зачервяване. Сервираме топли с чеснов сос.
Бирен дип
Този дип се казва така, не само защото страшно си върви с бира и бяло вино, а и защото в него има бира. Има и малко зелении за вкус, както и неустоимо разтопено сирене. Малко напомня на швейцарското фондю, но без излишните претенции и суетня по приготвянето.
За дипа са ни необходими:
- 330 милилитра светла бира
- 500 грама сирена по избор - кашкавал, чедар, синьо сирене, колкото повече, толкова по-добре
- 300 грама спанак
- 1 малка глава лук - накълцана
- 4-5 скилидки чесън - накълцани
- Сол и пипер
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера загряваме малко мазнина и запържваме за много кратко лука и чесъна.
След това изсипваме спанака и отново запържваме. Прибавяме сирената и бирата и бъркаме до хомогенност. Ако е много гъста сместа, добавяме още малко бира и чакаме алкохолът да се изпари.
Сервираме дипа топъл с резени хляб, чипс, соленки или зеленчуци на пръчици.
Запечени пикантни фъстъци
Превръщаме фъстъците в едно пикантно изкушение и то с един замах.
Трябват ни:
- 500-600 грама фъстъци
- 1 чаена лъжичка лют червен пипер
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 супени лъжици разтопено масло
Начин на приготвяне:
Овалваме добре фъстъците в разтопеното масло, след което и в солта и пипера.
Разпределяме ги добре на един пласт на дъното на тава, застлана с хартия за печене, и печем на 160 градуса до зачервяване.
Тук също можем да импровизираме с подправките и да сложите повече лют пипер или да смесите лют и сладък червен пипер. Могат да се добавят и черен пипер, както и сухи зелени подправки.
Барбекю кюфтенца
Тези кюфтенца ще зарадват любителите на месото, които не могат да не ядат мръвка, дори и да става въпрос за мезетата с мача.
За тях са ни необходими:
- 500 грама кайма смес
- 1 глава лук - накълцана
- 1 яйце
- 1 филия хляб - намокрена и отцедена
- 1 чаша сос барбекю
- 1 чаша светла бира
- Сол, пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
От каймата, яйцето, хляба и лука омесваме кайма, подправяме я със сол и пипер и я оставяме да си почине поне за около час.
След това с добре намокрени ръце оформяме малки кюфтенца колкото топче за пинг-понг и ги нареждаме в тава. Печем на 180 градуса до зачервяване като обръщаме, за да се запекат добре от всички страни.
Междувременно в дълбок тиган загряваме барбекю соса и бирата и бъркаме, докато се получи хомогенен гладък и лъскав сос.
Изсипваме изпечените кюфтенца в соса и разбъркваме, докато се овалят добре. Сервираме с малко магданоз. По желание можем да забодем кюфтенцата с клечки за зъби за по-лесно похапване.
Пилешки хапки на фурна
Да, супермаркетите предлагат изобилие от полуфабрикати, а веригите за бързо хранене са на няколко клика разстояние. Нека забравим за полуготовите храни и поръчаните такива от заведенията за джънк, които са прекалено мазни.
За мача ще си приготвим това класическо мезе у дома и ще се изненадаме, че никак не е трудно или времеемко.
Необходими са ни:
- 800 грама пилешко - филе и/ или обезкостено бутче
- 1 чаша и половина галета
- 2 супени лъжици брашно
- 5 супени лъжици майонеза
- 1 яйце
- Сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме пилешкото на хапки или на ивици и подправяме със сол и пипер. Оставяме за малко да си поеме вкусовете.
През това време в една суха купа изсипваме галетата, а в друга смесваме майонезата, яйцето, брашното, черния и червения пипер. Хапките минаваме първо през сместа с майонеза, след това през галетата и нареждаме върху хартия за печене.
Пилешкото се пече на 180 градуса до образуването на хрупкава коричка. Сервираме с чеснов сос, кетчуп, горчица или сос барбекю.