Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Как Джейми Оливър отглежда деца, които не мечтаят за бургери и пица

Той признава, че децата му готвят, но и от време на време ядат джънк Снимка: Getty Images
Той признава, че децата му готвят, но и от време на време ядат джънк

Джейми Оливър отдавна се бори срещу бързата храна. Не само с рецептите си, с които ни подтиква да приготвяме повече храна у дома и в кутия за обяд, но и с редица кампании против джънка, особено сред децата и тийнейджърите.

Въпреки това готвачът е откровен - неговите деца също готвят добре, но това не ги спира понякога да посягат към хамбургерите и пиците.

"Научих всичките си деца да готвят и те са уверени в кухнята", казва Джейми Оливър.

В разговор за списание People той обяснява, че петте му деца са възпитани да могат да планират ястията си, да разпределят бюджета си за храна, и не на последно място - да отглеждат сами зеленчуци и подправки у дома.

"Знаят колко е важно да се пазарува от фермерите на пазара, да ги познаваш и да си говориш с тях, да осъзнаеш, че да ядеш местна и сезонна храна е най-вкусно", добавя Оливър.

Но на възраст от около 12-13 години всяко от децата на популярния готвач и тв водещ се увлича по пицата и бургерите. "И петте имаха своята фаза с бързата храна, но за щастие я преодоляха", казва още Джейми. Той уточнява, че в хладилника му никога не попадат подобни храни и продукти.

"Ако някое от децата иска да излезе и да пие газирана напитка - няма проблем. Но у нас няма да намери такава", подчертава британецът.

••• Повече за голямата битка на Джейми Оливър срещу рекламите на бърза храна четете тук:

Оливър споделя и че съпругата му Джулс е дори още по-стриктна в ограниченията за вредни храни и напитки.

Усилията на шеф-готвача да се пребори с манията по бързата храна сред тийнейджърите отдавна се простират и извън дома му. Още през 2011 г. той започва собствена тв поредица по ABC, наречена "Хранителната революция" с цел промяна в храненето в училищните столове.

Докато е на обиколка из САЩ, Оливър показва на зрителите си сместа, която нарича "розова слуз" - остатъци от преработката на месото, които се смилат и третират с амоняк.

Впоследствие от кашата се правят някои от продуктите, които децата консумират ежедневно в училището и извън него, като например панирани хапки и бургери. След излъчването на епизодите редица компании и вериги за бързо хранене обявяват официално, че повече няма да използват сместа.

През 2018 г. пък готвачът се опитва да прокара закон, който да забрани рекламата на бързи храни в градския транспорт на Великобритания и на спирките му.

Последната инициатива на Джейми Оливър е основаването на кулинарна школа за деца в Лос Анджелис.

Амбициите му са тя да се превърне в глобална програма и да привлече 1 милион деца до 2030 г. В академията чрез интерактивни уроци, лекции, демонстрации и видеа подрастващите се учат как да готвят, да сервират и даже да снимат храната си като за кулинарна книга.

"Хората си казват, че готвенето е лукс. Не е лукс - необходимост е!", убеден е Оливър.

Колкото до децата си - той няма нищо против от време на време да хапнат в някоя от веригите за бързо хранене. "Всичките ми средства за благотворителност отиват за училищни столове и спортни клубове. Затова съм спокоен", смята Джейми.

"Не казвам, че не можете да ядете пица и бургер от време на време. Казвам да избягвате храни, които са богати на сол, захар и мазнини, това е", уточнява още Оливър.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените