Мразите ли прекалено люта храна? Или обратното - обожавате тази специфична жега?
В зависимост от отговора за вас има добри или съответно лоши новини - промените в климата може да наложат да се нагодим към по-бледия и неутрален вкус на по-малко пикантните ястия.
Глобалното затопляне води до по-мек и по-малко лютив вкус на чушките, а причината са по-екстремните условия, при които тези растения трябва да се отглеждат.
Продължителните суши или прекомерните валежи водят както до намаление на реколтите на люти чушки, така и до промяна на вкуса им. В резултат се появяват недостиг и ръст на цените както на суровите растения, така и на всевъзможните люти сосове, които се произвеждат от тях.
Тенденцията не касае единствено чушлетата.
Според учените подобно е влиянието на промените в климата и върху кафето - заради прекомерните валежи то става по-горчиво, кокосовите орехи са по-безвкусни, а по-топлото време намалява киселинността на гроздето и влияе на вкуса на виното.
"Наслаждавайте се на чушките, докато ги има, защото не знаем кога ще изчезнат", казва пред "Блумбърг" Кен Кох, който има компания за люти сосове в Сингапур. В последните месеци на 2024 г. той е бил принуден да намали с една четвърт производството заради намалените доставки, високите цени и по-малката лютивина на суровините, които използва.
Проблеми заради лошата реколта от доста време има и един гигант на пазара - производителят на срирача Huy Fong Foods. Калифорнийската компания спря продукцията си през пролетта на миналата година за няколко месеца, тъй като чушките, от които се прави популярният сос, не бяха с необходимото качество.
При производителя на срирача това се случи три пъти от 2020 г. насам, а последният проблем беше провокиран от продължителна суша в Мексико, която повлия на реколтата на специфичния вид халапеньо, който се използва за срирачата на Huy Fong Foods.
Този вид чушки - червена зимна халапеньо, са сред малкото сортове, които предпочитат по-хладни температури и се произвеждат през по-студените месеци. При тях именно по-топлото време и засушаването са проблем и водят до това, че плодовете не успяват да узреят.
При доста от другите видове чушки е обратното - топлото и сравнително сухо време подпомага лютивината на активната им съставка - капсаицина.
При интензивни валежи това е проблем, тъй като растенията абсорбират излишна влага. Тя пък "разрежда" лютивината.
За повечето сортове за оптимална се смята температура от 25 до 30 градуса. Прекомерните суша и горещина обаче също пречат на младите растения, които дори не успяват да се развият.
За да отговорят на променените условия, агрономите разработват нови сортове чилита, които да са по-устойчиви на климатичните предизвикателства. Проблемът е, че е трудно да се запази вкусът на съществуващите видове чушки.
"Изчезнат ли веднъж тези чушки, не можеш да пресъздадеш оригиналния им вкус. Можеш да ги замениш с нещо друго, но не е същото", казва Джордж Бери, агроном, който работи с фермери в Мексико.
Към обстоятелствата се налага да се нагаждат и готвачите и ресторантите. Някои например купуват повече чушки, за да компенсират по-мекия вкус. Други обаче се налага да експериментират с миксове, за да постигнат търсения ефект без да сервират чиния, пълна с чушки.
Или с други думи - тепърва доста типични ястия ще се променят, а старият им вкус ще остава само в спомените.