Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Сочен и топящ се в устата: Как да приготвите перфектния бургер

И какви грешки да избягваме... Снимка: iStock
И какви грешки да избягваме...

С идването на хубавото време ни се иска да изкарваме все повече време извън домовете си, а предвид тази и изминалата година, не е нужно дори да споменаваме, че тези желания са по-силни от всякога. 

В този ред на мисли, има ли нещо по-хубаво от разходка сред природата в хубав пролетен ден, придружена от приятната компания на най-близките хора?

Има, разбира се, и ще избързаме с отговора преди да сте започнали да се чудите прекалено.

Обядът на чист въздух е повече от идеален завършек на описания по-горе сценарий. A сме наясно и че във всяка компания има поне един титулуван майстор на скарата, който с особено нетърпение чака да демонстрира уменията си.

Но тук няма да стане дума за обикновените кебапчета и кюфтета, купени от магазина. Днес ще говорим за бургера или по-точно как да си го приготвите по перфектния начин, избягвайки някои от най-често срещаните гафове, които биха съсипали кулинарния ви шедьовър.

Снимка: Unsplash

Родното място на този вид питка с кюфте, пълна с някои апетитни допълнения като кисели краставички, разтопен чедър и различни видове пресни зеленчуци, е САЩ. През годините сандвичът се разпространява из целия свят и се превръща в една от най-любимите улични храни на мнозина.

По официални данни от 2013 г. се оказва, че американците изяждат средно по 50 млрд. бургера годишно. Или с други думи, подредени един до друг, сандвичите могат да обиколят Земята цели 32 пъти.

Днес можем да се сдобием с тях почти навсякъде, но приготвянето им в домашни условия или сред природата е начин за сближаване и друг вид емоционална наслада. Въпреки че не се приготвят толкова лесно, колкото изглежда, това не бива да ви отказва.

Само избягвайте тези няколко грешки и резултатът за сочен и топящ се в устата бургер е гарантиран.

Не купувайте какво да е месо

Противно на очакванията, не всяка част от животното е подходяща за приготвянето на този сандвич. Месото не трябва да е нито прекалено сухо, като контра филе например, нито прекалено мазно, защото вкусът и консистенцията на кюфтето просто няма да се получат.

Принципно бихте могли да си приготвите бургер от всичко - пуешко, пилешко, свинско, телешко или говеждо. Някои готвачи препоръчват дори смесването на няколко вида. Но ако сте решили да подходите класически, за червените меса е важно да спазвате следното правило - съотношението между тях трябва да е минимум 60/40 в полза на по-сухото и по-чистото откъм сухожилия и мазнини месо.

Разбира се, може да променяте съотношенията според предпочитанията си, но в никакъв случай не използвайте месо само от една част на животното.

Снимка: Unsplash

Не размразявайте месото на стайна температура

Представете си, че по време на предишното пазаруване сте купили кайма, която сте прибрали във фризера, за да чака там до момента на приготвянето на бургерите. Този момент идва и решавате да я размразите на стайна температура, защото така ще се случи по естествен начин и няма да има опасност от останали буци лед в месото.

Може и да ви изненадаме, само че това правило важи за други хранителни продукти, но не и за този.

Оставянето на месо извън хладилника за повече от два часа е предпоставка за развиване на определен тип бактерии, опасни за човешкия организъм. Затова специалистите съветват да размразявате местото или под течаща топла вода, или в хладилника. Да, може би ще стане малко по-бавно, но поне няма да рискувате да разболеете себе си или някой от близките ви.

Ако не използвате термометър за месо, време е да го направите

Едно от най-важните неща, които трябва да спазвате, за да бъдат бургерите ви сочни, а не сухи и пресготвени, е времето на изпичане. То се уцелва доста трудно, особено ако сте неопитни, тъй като зависи най-вече от дебелината на кюфтето и температурата на скарата.

Най-лесният начин да разбулите тайната на перфектно приготвеното месо е чрез термометър за готвене. Така няма да правите непрекъснато предположения от типа "ами сега дали е готово", набучвайки безмилостно бургера с вилица, от което всичките му сокове се изпаряват върху скарата.

Той се използва изключително лесно - просто поставете накрайника му в най-дебелата част на месото и наблюдавайте цифрите. За ориентир - температурата във вътрешността на говеждото месо трябва да бъде около 71 градуса, на пилешкото - 73, докато на сьомгата (ако приготвяте бургери с риба) е добре да е приблизително 62 градуса.

Отдайте цялото си внимание, когато месото е на скарата

Снимка: Unsplash

Колкото и лесно да изглежда, умелото боравене със скарата изисква определен опит и внимание, което лесно може да бъде отнето, особено ако се намирате в голяма компания.

За да имате перфектно изпечените бургери, трябва да се отдадете истински на процеса по печене на месото. Всеки грил има своя особеност и ако не сте запознати с нея, рискувате две минути невнимание да превърнат вечерята или обяда в пълна катастрофа.

Добре е винаги да сте бдителни и да проверявате често бургерите, тъй като топлината на скарата не се разпределя равномерно, особено когато говорим за такава на въглища.

Чедърът се слага в точно определено време

Снимка: Unsplash

Кой не обича добрия чийзбургер? Онзи, чиято сочност на месото се смесва с леко кремообразната и солена текстура на разтопения чедър при всяка следваща хапка. Ако искате това да е крайният резултат, трябва да знаете кога точно да добавите сиренето.

Сигурно сте чували, че е добре това да се направи, когато бургерът е още върху скарата.

Да, така е, но има и по-сигурен вариант, който ще гарантира, че целият чедър ще остане върху кюфтето, а не върху решетката на грила. Направете го веднага щом свалите месото от огъня. Все още горещите бургери ще помогнат на сиренето да добие така желаната кремообразна консистенция - убийственият завършек на всеки сандвич с идеален вкус.

Най-четените