Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

4 от тайните на перфектния бургер

Бургерът е още по-вкусен, ако си го приготвим у дома Снимка: iStock
Бургерът е още по-вкусен, ако си го приготвим у дома

През 2010 г. Съединените американски щати създават един много свой празник - обявяват 28 май за Национален ден на бургера. Датата почти веднага се превръща в култова и най-известните вериги за бързо хранене се надпреварват да предлагат апетитни промоции.

Бургерът обаче е още по-вкусен, ако си го приготвим у дома.

Когато сами подберем месото, добавките и питките, имаме гаранция, че ще сглобим съвършения бургер. И дори няма да е толкова вреден, колкото купешките, защото ще контролираме количеството мазнина и сосове, за да не създадем калорийна бомба.

Ето няколко трика, които ще гарантират невероятен бургер всеки път:

  • Поне 20% мазнина
Снимка: iStock

Тайната на сочния бургер е в мазнината - поне 20% от каймата трябва да е мазнина. В най-добрия случай в месарския магазин сами избираме телешко и свинско месо, които да смелят пред очите ни на кайма. За още по-плътен резултат можем да добавим и малко сланина в каймата.

За по-диетичен вариант бихме могли да си направим пилешки бургери, но и при тях мазнината е поне 10%.

Мазнината не бива да ни плаши и заради това, че при печене на силна скара или плоча, както трябва да се пекат кюфтетата за бургера, голяма част от мазнината ще изтече. Останалата ще се концентрира в месото и ще го направи сочно и апетитно.

  • Замразяване на кюфтетата преди печене
Снимка: iStock

Един от триковете за добре оформени кюфтета за бургерите е замразяването им предварително. След като каймата се омеси с подправките, се оставя за поне час на хладно място, за да поеме вкусовете си. После оформяме кюфтетата и ги вкарваме в камерата за още около час.

Именно по този начин кюфтетата няма да се разпаднат, когато ги сложим на скарата.

Замразяването е и пътят към сочна, леко сурова вътрешност и ще предпази тънките кюфтета от препичане и изсушаване. Така те в средата си ще останат розови и вкусни.

••• Кaк да си приготвим бургер в азиатски стил:

  • Различни текстури за още повече вкус
Снимка: iStock

Смесването на различни текстури ще направи бургера истински различен от този по заведенията за бързо хранене. Там обикновено добавките са сложени пестеливо, но вкъщи можем да се развихрим с гарнитурите.

Доматите, краставиците и марулята са идеални, ако искаме вкусът да е по-лек и свеж. Пържен лук, бекон, кисели краставички и пържени картофи пък дават хрупкавост. Запърженото яйце ще направи бургера още по-засищащ, свободни сме да експериментираме и със сирената.

Интересен привкус носят и сосовете, които са смес от кетчуп и майонеза и горчица и майонеза.

••• И как да не преядем, ако все пак сме във верига за бързо хранене:

  • И накрая - режем наполовина и се наслаждаваме!
Снимка: iStock

На всеки се е случвало да отхапе от бургера си и половината съставки да изпадат от питката. Клечката, забита през бургера, понякога помага, но не винаги. За сметка на това ако го разрежем наполовина и тогава отхапем, ще ни е далеч по-лесно и няма да избутаме гарнитурите.

Да, разполовяването на бургерите не е само рекламен трик, който цели да покаже колко сочно е кюфтето отвътре.

Действително така е най-удобно да се насладим на бургера си. Независимо дали е Националният ден на бургера, или не.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените