През 2010 г. Съединените американски щати създават един много свой празник - обявяват 28 май за Национален ден на бургера. Датата почти веднага се превръща в култова и най-известните вериги за бързо хранене се надпреварват да предлагат апетитни промоции.
Бургерът обаче е още по-вкусен, ако си го приготвим у дома.
Когато сами подберем месото, добавките и питките, имаме гаранция, че ще сглобим съвършения бургер. И дори няма да е толкова вреден, колкото купешките, защото ще контролираме количеството мазнина и сосове, за да не създадем калорийна бомба.
Ето няколко трика, които ще гарантират невероятен бургер всеки път:
- Поне 20% мазнина

Тайната на сочния бургер е в мазнината - поне 20% от каймата трябва да е мазнина. В най-добрия случай в месарския магазин сами избираме телешко и свинско месо, които да смелят пред очите ни на кайма. За още по-плътен резултат можем да добавим и малко сланина в каймата.
За по-диетичен вариант бихме могли да си направим пилешки бургери, но и при тях мазнината е поне 10%.
Мазнината не бива да ни плаши и заради това, че при печене на силна скара или плоча, както трябва да се пекат кюфтетата за бургера, голяма част от мазнината ще изтече. Останалата ще се концентрира в месото и ще го направи сочно и апетитно.
- Замразяване на кюфтетата преди печене

Един от триковете за добре оформени кюфтета за бургерите е замразяването им предварително. След като каймата се омеси с подправките, се оставя за поне час на хладно място, за да поеме вкусовете си. После оформяме кюфтетата и ги вкарваме в камерата за още около час.
Именно по този начин кюфтетата няма да се разпаднат, когато ги сложим на скарата.
Замразяването е и пътят към сочна, леко сурова вътрешност и ще предпази тънките кюфтета от препичане и изсушаване. Така те в средата си ще останат розови и вкусни.
••• Кaк да си приготвим бургер в азиатски стил:
- Различни текстури за още повече вкус

Смесването на различни текстури ще направи бургера истински различен от този по заведенията за бързо хранене. Там обикновено добавките са сложени пестеливо, но вкъщи можем да се развихрим с гарнитурите.
Доматите, краставиците и марулята са идеални, ако искаме вкусът да е по-лек и свеж. Пържен лук, бекон, кисели краставички и пържени картофи пък дават хрупкавост. Запърженото яйце ще направи бургера още по-засищащ, свободни сме да експериментираме и със сирената.
Интересен привкус носят и сосовете, които са смес от кетчуп и майонеза и горчица и майонеза.
••• И как да не преядем, ако все пак сме във верига за бързо хранене:
- И накрая - режем наполовина и се наслаждаваме!

На всеки се е случвало да отхапе от бургера си и половината съставки да изпадат от питката. Клечката, забита през бургера, понякога помага, но не винаги. За сметка на това ако го разрежем наполовина и тогава отхапем, ще ни е далеч по-лесно и няма да избутаме гарнитурите.
Да, разполовяването на бургерите не е само рекламен трик, който цели да покаже колко сочно е кюфтето отвътре.
Действително така е най-удобно да се насладим на бургера си. Независимо дали е Националният ден на бургера, или не.