Понякога денят е такъв - наблизо има само заведение за бързо хранене, а стомахът стърже все по-осезаемо. Или пък компанията е решила, че точно сега е време за възможно най-вредните бургери и нямаме друг избор, освен да се присъединим.
Възможните сценарии са десетки, резултатът е един - озоваваме се в McDonald's.
И се чудим как да изберем най-здравословната опция от океана бърза и вредна храна, пред който сме изправени. Всъщност това не е чак толкова непосилна мисия, колкото звучи на пръв поглед. Даже не е задължително да посягаме към салатите на веригата, които понякога са по-калорични и от бургерите и картофките.
Според редица диетолози един от най-разумните и засищащи варианти в McDonald's, а и не само, са пилешките хапки.
Шест от тях съдържат 250 калории и 15 грама протеини, като има вариант и за девет панирани хапки с 403 калории. Пред Yahoo! диетоложката Маги Михалчик обяснява, че имаме вариант да изберем броя на хапките спрямо това колко сме гладни и да се стремим да изядем колкото се може по-малка порция храна.

Съветът ѝ е да не добавяме сосове към порцията, за да не вдигаме излишно калориите. По мнение на Михалчик пилешките хапки са идеален вариант, ако ни се похапва нещо пържено и солено, но все пак не искаме да преяждаме с мазен джънк.
Друг сравнително балансиран избор по нейно мнение е обикновеният хамбургер - само питка, телешко месо, кисели краставички и лук. Както в McDonald's, така и в други вериги за бързо хранене. Калориите са около 250 до максимум 300, протеините са 13 грама.
Поръчката носи специфичния вкус на джънк заради месото в бургера и зеленчуците към него, само че не е колосално калорична, ако към нея не добавяме картофки и напитки.
••• Кой храни служителите на McDonald's в никакъв случай не ядат:
Диетолозите имат и по-общи съвети как да се озовем във верига за бързо хранене и да не прекалим с калориите.
"Избягвайте всичко, което съдържа "хрупкаво" в името си и идва със сос", казва за Business Insider д-р Джоел Малиновски, диетолог и специалист по диететика. Нейното мнение е, че е най-добре да се въздържим и от храни, в които има шунка или бекон, тъй като вероятно ще са нискокачествени и мазни.

Д-р Малиновски не крие, че сосовете и дресингите понякога могат да добавя 200-300 калории неусетно към всяко ястие - от салатата и хапките до бургера.
Според нея стомахът и талията ни ще са ни благодарни, ако не поръчваме картофи с храната си, а ако все пак не издържаме на изкушението, да поръчаме възможно най-малката порция. Колкото до самите салати в McDonald's и във веригите, диетоложката приема, че те не са възможно най-здравословната опция.
В разговора си за изданието тя споделя, че салатите често залежават в пластмасовите си кутии, пък и имат вече споменатите добавки - сосове, дресинги, крутони.
••• А какво замести McDonald's в Русия - разказваме тук:
Повечето специалисти са на мнение, че едно посещение в подобно заведение веднъж на известен период от време не е страшно
"Един бургер или едни картофки няма да ви попречат да водите здравословен начин на живот", убедена е Маги Михалчик.
Тя посочва, че когато е на път из САЩ или Европа, често именно заведенията за джънк храна са най-често срещаните и съответно са най-лесната възможност за утоляване на глада. Специалистката приема, че е по-добре да наруши хранителния си режим, отколкото да прескача хранене и после да е още по-гладна.
Последната ѝ препоръка е каквото и да си поръчаме, да го изядем с удоволствие, след което да се върнем към обичайната си диета без излишни угризения и самобичуване.