Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Окономияки: Японската палачинка, съчетала древни традиции и жажда за оцеляване

Модерната ѝ версия се появява по време на Втората световна война Снимка: iStock
Модерната ѝ версия се появява по време на Втората световна война

Сен-но Рикю създава японската чаена церемония такава, каквато японците съхраняват ревниво и до днес. Заедно с това той създава и подходящото ястие към чая - тънки, въздушни палачинки, само в три съставки - оризово брашно, вода и саке.

И докато минималистичните палачинки, наречени "фунояки", били чудесни за чаените церемонии, то в ежедневната им консумация в Япония започнали да се прибавят все повече и повече добавки и гарнитури.

По тези до голяма степен неведоми пътища през 30-те години на миналия век в Осака се появява окономияки.

Да го наречем палачинка би било неточно, защото основата в наши дни е от зеле и яйце. Въпреки това "японска палачинка" като че ли най-лесно пасва на кулинарното творение на скромен ресторант в Осака.

В превод окономияки означава "каквото ви харесва" и именно така се поднася ястието.

Снимка: iStock

Прави се палачинката с добавки като оризово брашно, саке, соев сос и смлени соеви зърна в тестото, изпича се на гореща плоча, а клиентът накрая сам избира добавките отгоре.

Модерното окономияки обаче се появява по време на Втората световна война и най-вече след ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Брашното и оризовото брашно се превръщат в дефицитна стока и местните трябва да импровизират, за да има топла храна на масата.

Така се появява тестото от зеле и яйце, което се сгъстява според наличностите - с брашно, с нишесте, със соя.

Изведнъж в цялата област около Хирошима започват да се сервират окономияки и да се отварят тематични ресторанти и будки.

Докато в Осака окономияки се приготвя, след като всичко се смеси до хомогенност, в Хирошима предпочитат да направят японската палачинка на слоеве - първо яйце или яйце с тесто, после зелето, после гарнитурите. Накрая палачинката се завива и се поднася на клиента.

И до днес Хирошима има най-много окономияки ресторанти в Япония - над 2000 на брой.

Въпреки че с годините Япония отново се превръща в просперираща държава, любовта на японците към тези палачинки не затихва. Преди окономияки са се сервирали със скромни гарнитури като маринован лук и мариновани соеви зърна, джинджифил, кори нори и зеленчуци според наличностите.

Сега японските палачинки се поднасят с изискани добавки като риба и морски дарове, ситно накълцано пикантно месо, майонеза, разнообразни сосове.

Хм, щом основата е от зеле и яйце, можем ли да си приготвим японските палачинки и у дома? Да, разбира се!

Снимка: iStock

Ще са ни необходими:

  • 3 големи яйца
  • 300 грама настъргано зеле
  • 3 супени лъжици брашно - пшенично или оризово
  • 2 стръка пресен лук - накълцани на колелца
  • 1 супена лъжица соев сос
  • Сол и черен пипер (по желание и червен пипер или лют червен пипер)
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Разбиваме първо яйцата с брашното, соевия сос, солта и пипера до получаване на гладка каша. Добавяме и зелето и зеления лук и отново разбъркваме добре, като през това време загряваме добре котлон на средна към силна степен.

Окономияки се пекат в намазнен с растителна мазнина тиган или плоча за печене.

Стремим се да не ги направим с диаметър колкото тигана, а малко по-малки, за да са лесни за обръщане и да сме сигурни, че са хрупкави и златисти и от двете страни. Сервираме ги още топли с гарнитури по избор.

Най-честият сос, който в наши дни се поднася към японските палачинки, се прави от:

  • 2 супени лъжици соев сос
  • 2 супени лъжици течен мед
  • 1 супена лъжица сос "Уорчестър"
  • 1 супена лъжица кетчуп

Съставките се смесват на гладък сос и с тях се залива окономияки. Други чести добавки са пържено яйце, риба, скариди, кълцано пилешко месо с подправки, още зеленчуци. 

Друг вариант на сервиране е в един поднос да сложим японските палачинки, а в купички около него да наредим гарнитурите и всеки да слага каквото си хареса.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените