Румяна Бъчварова: Бююк е бил заплаха за националната сигурност

Бизнесменът Абдуллах Бююк е бил заплаха за националната сигурност, според нашите служби, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, в предаването „Тази сутрин" на Btv. Официалният мотив за екстрадирането му е липсата на документи за самоличност и това, че не е уредил статута си в България, докато е пребивавал у нас.

Турският бизнесмен е бил предаден вчера следобед на граничния пункт Капъкуле. Анкара го обвинява, че е гюленист и е имал участие в опита за преврат на 15 юли.

Бъчварова призна, че при предаването на границата не са присъствали представители на омбудсмана, нито на неправителствени организации, както е по закон.

В Турция Бююк е бил посрещнат от телевизионни камери, без българските власти да са уведомявали официално за пристигането му.

Турчинът е подал молба за убежище в България, но е получил отказ. Той е влязъл в страната през февруари.

Според вътрешния министър, МВР е изпълнило закона и не е могло да реагира по друг начин. На въпроса не се ли излага на риск от несправедлив процес и мъчения турския бизнесмен Бъчварова отговори, че разбира притесненията на гражданското общество, но не имало друг вариант за действие.

Чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен - тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър.

Относно Фарук Бекташ, другият турски гражданин, издирван за убийството на семейството мотористи, вътрешният министър заяви, че полицаите са го посещавали по 15 пъти на ден.

 

#1 TheRock 11.08.2016 в 10:37:26

А българите участвали на страната на проруските сепаратисти в Украйна не са заплаха за националната ни сигурност и същите могат да пребиват хората по пътищата!!!??? Защо турския посланик командва в България???

#2 AlahAkbar 11.08.2016 в 11:37:35

Не думай??? Жалки безродници, след като се нагъзихте на путьо, сега и на ердоганя...

#3 TheRock 11.08.2016 в 12:49:25

Защо лъжете???? Как Бекташ ще се укрие и избяга ако полицаите са го посещавали по 15 пъти на ден???? Кой сега е терориста???? Кой уби българи и се укри??? Не ви ли е срам Бъчварова?

#4 Диман 11.08.2016 в 13:30:21

Няма нищо по-долно от това: да предадеш човек ,търсещ закрила,на насилника му-убиец!Тази не вижда ли ,че е извършила престъпление?!Къде е прокуратурата?Къде е съда?Кой си играе по този престъпен начин със съдбите на хората?Тиквоний и той е виновен! Нищо не се случва на територията без негово знание! Какви хора сме, за да избираме да ни управляват такива човешки отпадъци!Бог да пази този народ!!!

#5 JB 11.08.2016 в 15:04:53

"Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър." Нещо ми се губи логиката.

Новините

Най-четените