Крепостен селянин - държавна поръчка

Бизнесът настоява за реформа във висшето образование, която да задължи студентите, които завършват "държавна поръчка", да работят определен брой години за българската икономика, преди да напускат страната.

Произнесете го на глас няколко пъти.

Бизнесът настоява държавата да задължи студентите да работят в България, след като завършат. Бизнесът настоява държавата...

Оставяме настрана факта, че за пореден път "предприемачите" искат да черпят с чужди бонбони.

Ако утре някоя фирма предложи да плаща разходите за висше образование на 50 студенти, които след това да работят за нея две, три или пет години, е едно. Да не желаеш да предложиш обаче нормални условия на труд и да искаш от държавата да задължи някой да работи за теб, е съвсем друго.

Вместо да се опитват да бъдат конкуретноспособни на вътрешния и най-вече на външния пазар (пък бил той и на труда), фирмите продължават да искат нещо от държавата. Този път да разпределя кой къде, кога и колко време да работи.

Преди 1989 беше лесно. Студент по икономика се ставаше само с роднина партизанин. В чужбина (разбирай ГДР) се излизаше с разрешение от милицията.

В Петрич и Видин се ходеше с открит лист, електроуреди се купуваха със записване, а хранителни стоки - с купони.

Когато партията ти кажеше, че отиваш лекар в Узунджово, отиваш лекар в Узунджово.

Сега обаче е сложно. Първо отвориха столицата и сега всеки желаещ може да дойде, когато си поиска и да живее и работи в София. А откакто сме влезли в ЕС, направо не се трае: шества някаква свобода на движение и всеки с претенции за по-високо заплащане може да хукне накъдето си поиска. Някои дори предпочитат да берат ягоди в Англия пред блестящите условия, които предлага българската икономика.

Докато българският бизнес си мечтае да стане "както преди", пропуска един важен детайл. Преди, по бай Тошово време, него го нямаше. Не съществуваше.

Между бизнес и бизнес разликата е като между студент и студент. Едни превземат чужди пазари, други си проверяват мейла само в сряда.

Докато българската фирма си прочете пощата, китайската ти е отговорила, изпратила каталог, препоръчала продукт и още няколко варианта на същия, дала цена, отстъпка, няколко начина на плащане, няколко варианта за доставка. Поръчаните от Китай продукти пристигат заедно с отговора на българската фирма, който обикновено гласи "Можете да ни посетите на адрес Горна Оряховица, ...".

Да, тук няма как да се плащат същите заплати като в САЩ, Германия или Франция, ще кажат някои.

Но по-малко от половината българи, потърсили реализация зад граница, посочват заплащането като основна причина за това. Дали пък не е време преди да иска нещо от държавата, бизнесът да потърси кои са причините това да се случва и най-вече какви са решенията да не се?

БТПП би могла да възложи едно такова проучване и надявам се има достатъчно експерти, които да анализират резултатите. Така най-сетне би успяла да свърши нещо полезно, вместо да се превръща в поредната безполезна организация по подобие на КНСБ и КТ "Подкрепа".

А няма ли начин държавата да ги задължи да го направят?

#6 Дракон с кисело зеле 29.09.2016 в 21:43:06

При положение, че познавам лекари, които, навръх всичките си образования и квалификации, взимаха по-малко, отколкото вземах аз на първия си трудов договор за работа, за която средното образование и нулевият опит бяха напълно достатъчни... Какво да си говорим? И с какво точно право бизнесът, каквото и да е това животно, ще иска от държавата да задължи някакви хора да не напускат територията й? Ясно, искат евтини, но пък квалифицирани работници, ама... Дали пък няма да е по-добре "бизнесът" да си оправи отношението към хората, които работят за него? И откъм заплащане, имам предвид. `щото никой не си зарязва и семейство, и приятели, за да отиде в друга държава, просто ей така.

#7 peet 30.09.2016 в 00:02:45

Когато някой(държавата) инвестира в нещо-напр. обрзование трябва да си пази и да се грижи за инвестицията си. Условия за работа и развитие, достойно заплащане, достъп до съвременни технологи и т.н. Но не с принудителни мерки, защото ако се опиташ да караш някого да върши нещо насила смятай какво може да стане с качеството на работата. И ако за производството на пирони опасността не е чак толкова голяма, то има професии където това може да е фатално. Времето на открития лист и изходна виза от България отмина безвъзвратно. Аз самият съм квалифициран специалист и работя извън България като такъв, със съответните отговорности и права както всички други с моята квалификация. Бил съм студент без да плащам, после си платих допълнителните квалификации,за което нямам нищо против, работих 17 години в България за скромна заплата(нямаше частни структури за моята професия) и сега не се чувствам длъжен на никого за нищо.

#8 dedo adji 30.09.2016 в 01:22:00

Бре! Сашко Николов можел да пише и полу смислени материали. Малко е замазал за преди 89г., щото е чувал, а не е виждал. Спомням си купони за захар и олио през 50-те. По едно време, за кратко имаше и за хляб. По-късно купони нямаше, ама и стоките бяха кът. Във Видин и Петрич не съм ходил, за Малко Търново се искаше открит лист Не в Малко Търново, а във Варна ми искаха открит лист и капитанско право, за да изляза на половин миля от брега с гумена лодка. Лодка, в която, легнал, петите ми бяха отвън. Но за следване икономика не се искаше родина партизанин, поне по време на моето студентство, не знам за 56г. Имам куп приятели, завършили ВИНС, (висш институт за народно стопанство, в превод влизаш, излизаш, нищо не ставаш) без никакви връзки и партийно положение. Но къде и какво ще работиш после, много зависеше от роднините. Бизнесът не от сега лее крокодилски сълзи. През 94г. гледах по телевизията директора на БМФ да плаче като вдовица за онуй, че западните корабособственици му крадяли кадрите. Тъй, като бяха пооправили заплащането до 1/2 от гръцкото, и по някои други съображения, подадох молба в родното параходство. След едно интервю, на което никой не погледна 8 годишния ми стаж в същото параходство ми казаха: "Понеже си напуснал самоволно, ще те вземем 2-ри механик, 6 месеца 2-ри, после ще видим." Познайте, хванах ли се. И, драги Иване, бизнесът не плаче за икономисти, журналисти, пиари и тутукванти. Те са си тук, на запад или са се преквалифицирали, или мият чинии и берат ягоди. Е, имаше един Симеон Дянков, имаше една Ралица в CNN, една друга, забравил съм и името в ВВС. Те са единици. Бизнесът иска инженери, лекари, IT специалисти и подобни. Ами да си плати.

#9 opetkov 30.09.2016 в 01:48:13

Малко се е объркал авторът-роднина партизанин се искаше за една специалност в икономиката: международни икономически отношения. Там влизаха много малко и наистина отбрани люде. Те ставаха търговски представители у нас и в чужбина и трябваше да са проверени наши хора. Проблемът със специалистите ще става все по-критичен в обезлюдена България. А засега истината е че огромната част от т.н. български бизнес няма реална нужда от високо образовани специалисти, а от техници, стругари, фрезисти, заварчици и др подобни изпълнители на ниско ниво. И не е зле да започне да си ги прави сам.

#11 dedo adji 30.09.2016 в 02:55:50

Драги Иване, квато държавата, такъв и бизнесът, такива и кадрите. Като прогониха всичко, що знае и може и се пласира навън, се усетиха, че няма кадри. В моето бивше параходство новият собственик (не го знам собственик ли е или подставено лице) направи Лудогорец шампион. А параходите ги карат пенсионери и такива, които не могат да кажат две думи на кръст по английски. Младите офицери плават година-две, докато хванат занаята и натрупат малко стаж за пред хората, и изфирясват под чужди флагове.

#14 mima 30.09.2016 в 08:16:05

Статията е много вярна, но с един недостатък. Бизнесът също плаща данъци и като "данъкоплатец" има право да попита какво се случва с тези пари. Иначе България не е бедна държава, но парите попиват в нечии джобове. Под нечии не говоря само за политици. От чистачката в СУ, която краде тоалетна хартия, през директорката на училището, която прибира % за униформи и ремонти, лекарите в здравните заведения, които лекуват здрави пациенти и т.н. Всички на всяко едно ниво крадат от така наречените общи средства. Хубавата страна на тези първите е, че откраднатото си остава в родината. Парите инвестирани в студентите обаче наистина изтичат зад граница. Все пак както авторът напомни вече не сме в комунистически строй - сега щом си вземал пари, после ще ги връщаш. Капитализъм, нали?!

#15 7 30.09.2016 в 09:28:34

Всички на всяко едно ниво крадат от така наречените общи средства. По спомени на очевидци, така е било и през комунизма/социализма. Също така, голямата част от средствата на хората са изнесени /откраднати с най-различни "хватки". Това няма как да се забрави. А назначеният ни "бизнес" е пишман, както и държавата. Добре, че ни е божествено хубава страната...

#18 7 30.09.2016 в 10:40:32

Драги Иван, Кражбата си е кражба- като създадеш на един народ навика да краде- услажда му се... После, нали е имало една "поговорка"- "Те ни лъжат, че ни плащат- ние ги лъжем, че работим"...Навици и пак навици.

#20 7 30.09.2016 в 11:35:26

Драги Иван Не работим демократ. Но вярвам, че трябва да имаме висок критерий за нещата. Иначе ще я свършим като кучето на нивата. Степени има и винаги е имало, важното е да знаем какъв е стандарта. Златния.

#21 7 30.09.2016 в 11:37:29

Едно е да откраднеш малко от нужда, Коняк от нужда не се краде. Хеле пък да се препродава в барче. Или да? -Не знам, не пия...

#22 Кирил и Методий 30.09.2016 в 11:38:44

Не си прав дядо хаджи! Не каквато е държавата такъв е бизнеса а точно обратно! Какъвто бизнеса такава и държавата! Има не повече от 40-50 селфмейд бизнесмени които знаят за какво иде реч! Те бизнес с държавата не правят! Останалите са приватизационни мекерета и поръчкови играчи! Това е много далеч от бизнеса и много близо до кражбата!

#23 паяка 30.09.2016 в 13:21:56

Който плаща, той поръчва музиката. Ако внасят колосални данъци, нищо нередно няма да се интересуват и да имат претенции. Студентите в държавни университети, учещи по държавна поръчка, плащат символични цени за обучението си. Съвсем морално и резонно е да бъдат ангажирани някакъв период, след завършването си. Другият вариант е да възстановят вложените от държавата средства в тяхното образование. Не виждам нищо нередно в това. А за някога... Когато завършвах МГ, кандидатствайки естествено с математика, в нашата гимназия от учителите се знаеше, че най-знаещите я, следват в СУ, средна ръка математиците- в технически ВУЗове, и най-неставащите за нищо отиваха в икономиките. Като тези три групи са вътрешно разделение за нивото на МГ, естествено несравнимо по-високо от всички останали училища. Впоследствие с обръщането на палачинката и комерсиализирането, стана точно обратното. Съвсем друга групичка бяха учещите в чужбина, и в ченгесарските специалности МИО и МО. Там се искаше правилно родословие и лоялност към мероприятията на народната власт не беше достатъчна, активист трябваше да е фамилията ти. Аналогично беше и с медиците. Най-отличните влизаха медицина, средната ръка-стоматология и най-слабичките- фармация. С отвързването на икономиката- апетитите и афинитетите станаха точно обратни.

#24 TheRock 30.09.2016 в 13:34:12

Какво друго могат да измислят назначените български капиталисти освен див комунизъм!?

#25 dedo adji 30.09.2016 в 13:46:56

Кириле и Методие, Нали точно тая държава създаде тоя фалшив бизнес, да напълни гушите на братчедите и аверите си с държавното имущество. а те си останаха същите хора по същите бюра, после ги прехвърлиха на децата и братчедите си. Малкото истински бизнесмени едва ли ще искат разпределение. Паячко, Ако т. нар. бизнес предлага работни места на прилични, не луксозни, условия, няма да има нужда насила да се задържат кадрите тук. Четох някъде, че предлагат 1200 лв на начинаещ инженер. За такава заплата ще се намерят достатъчно желаещи. Ама те искат всички да чакат на тяхната милост, та да могат да налагат каквито си искат условия. Няма да стане. А пиарите, журналистите, социолозите и др. подобни изобщо не ги мисля. И бизнесът не ги мисли и не му трябва да ги задържа тук.

#26 Дракон с кисело зеле 30.09.2016 в 15:18:14

Паяка, това, че някой плаща данъци, не му дава право на претенции кой къде ще живее и какво ще работи. А държавата ако не иска да й бягат хората, в които уж е инвестирала, да намери начин да ги задържи. Понеже в самото начало се споменаха лекарите - при положение, че един лекар тук започва с двайсет и кусур пъти по-ниска заплата, отколкото същият би взел в Германия, как точно и с какво право ще го задържим? А бизнесът да не реве. На бизнеса ако му пукаше за българската икономика, щеше да предлага адекватни условия и заплащане. Вместо това, писка държавата да задължи квалифицираните кадри да му робуват за стотинки. Хайде не.

Новините

Най-четените