12 от най-рисковите нови технологии за 2017

Много вдъхновяващи нови технологии ще играят съществена роля в нашия живот през тази година. В обозримо бъдеще те ще променят бизнеса и индустрията. Но много от тези технологии съдържат най-разнообразни рискове. Някои от рисковете са от гледна точка на информационната сигурност, а други представляват опасност в чисто физически аспект.

Сайтът Zdnet.com цитира Дан Клайндинст, анализатор по сигурността в CERT - института по софтуерно инженерство към университет "Карнеги Мелън" в Питсбърг, Пенсилвания, който казва:

"За разлика от традиционните компютърни системи развиващите се технологии предизвикват притеснения относно кибер сигурността, особено ако в тях има компоненти, които засягат чисто физическия свят - какъвто е случаят със самоуправляващите се автомобили или медицинските смарт-устройства".

В тази връзка ви показваме 12 технологии, които можем да очакваме да имат сериозно влияние върху ежедневието ни през 2017-а и в близкото бъдеще.

Както и опасностите и рисковете, които те носят със себе си. Това са и технологиите, чието развитие учените от CERT ще държат изкъсо през идващите месеци.

Вижте галерията

#1 e-mil 28.01.2017 в 10:16:56

Големи глупости сте натряскали. "нови технологии ще играят съществена роля в нашия живот през тази година." Zdnet казва съвсем друго: "най-вероятно ще играят съществена роля през идващите месеци и години." Първо, че говорят за вероятност и второ говорят за значително по-дълъг срок. Сериозно ли смятате, че самоуправляващите се коли и умни роботи ще ни влязат в ежедневието през 2017? Или пък IoT, дето от 15 години ражда само теоретични разработки и концептуални модели? Бива ли да сте толкова наивни и/или безотговорни към читателя? * * * "Кибер проблемите в сградните инсталации..." Обърнете внимание, че в оригиналната статия пише "Cyber security problems", т.е проблемите със сигурността, а не кибер проблемите като цяло. А защо? Ми защото HVAC системите не са нова технология. Индустриалните климатици, които едновременно контролират свежия въздух, влажността и температурата са вече на 100 години. Оттогава насам само се модернизират, но компютърното управление и онлайн връзката не ги прави по-нови. Принципите на работа са почти същите. Нито пък хакерите са от вчера. * * * "Big Data... Рисковете тук са все още неизвестни..." Big Data пък изобщо не е технология, нито пък е скорошна. Това са просто големи обеми информация и някои от нововъденията в тяхното управление са още от 60-те и 70-те години. Новото е, че има кратко и запомнящо се име, но и то не е чак толкова скорошно. При това в статията на Zdnet не говорят за Big Data, а за Machine learning/Big Data - т.е. връзката между самообучаващите се машини и натрупаните данни. Неизвестният риск е в новите програми за самообучение, а не в масивите данни. Все пак корпорациите от поне 40 години работят с големи обеми информация и още тогава е било ясно, че обемите растат прогресивно. * * * От останалите неща само личните асистенти и добавената реалност може да играят роля в ежедневието. Само дето пропускате, че PDA също хич, ама хич не са нови, а на повече от 20 години.

Новините

Най-четените