Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Спагетите, с които ще поемете само 90 калории на порция

Представете си фини спагети, с лек орехов вкус и идеалната текстура, приготвени не от тесто, а от... тиква Снимка: iStock
Представете си фини спагети, с лек орехов вкус и идеалната текстура, приготвени не от тесто, а от... тиква

Хората, които не обичат паста, сигурно се броят на пръсти.

Тази невероятно вкусна италианска храна е добила популярност в целия свят, не само защото е лесна за приготвяне, а и заради множеството ѝ вариации, които биха задоволили всяко небце.

Не можем да пропуснем обаче, че калориите в една порция паста не прощават с количеството си.

Да влезем във форма заедно!

Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape 4 - инициативата, с която искаме да те мотивираме да водиш по-активен и здравословен живот. В това начинание ни партнират:

Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Shop.gladen.bg.

Именно те са причина любимото на мнозина тестено ястие да бъде изключвано безпощадно от ежедневното меню. Но, както се казва, не правете прибързани заключения. В природата съществува здравословен заместител на пастата, който ще ви помогне да избегнете взимането на подобни крайни решения.

Представете си фини спагети, с лек орехов вкус и идеалната текстура, приготвени не от тесто, а от... тиква. И, не, няма да ви бъдат нужни хакове с белачка или други кухненски пособия, защото само след 40 минути печене ще притежавате питателна вечеря, която е радост и за стомаха, и за очите.

Тиква "Спагети", каквото е названието на този сорт плодов зеленчук, е родом от Мексико. Както сигурно се досещате, името не е случайно, тъй като вътрешността на тази разновидност на тиквата наподобява вече свареното тестено ястие. Плодовете ѝ приличат на пъпеш, а цветът им варира от ярко жълто до оранжево-червено.

Заради огромното си количество хранителни вещества и антиоксиданти сортът е предпочитан при съставянето на различни хранителни режими, включително и безглутенови диети.

Той е богат на минерали и витамините А и С и доставя на организма добро количество калий, калций, магнезий, фибри и др.

Едно от най-ценните качества е, че след термична обработка тиква "Спагети" успява да запази до голяма степен полезните за организма хранителни вещества. Вътрешността ѝ пък има нехарактерен вкус на орех, което я различава от останалите широко разпространени видове и което позволява да бъде основен герой в множество солени ястия.

Тази екзотична тиква може да се вари, пече, пържи и пълни. Съществуват и немалко рецепти и за десерти. Тя е изключително лесна за приготвяне, вкусна и полезна за организма, затова дори да не ви се налага да спазвате специален режим на хранене, може да разнообразите обедите и вечерите си с този екзотичен плодов зеленчук.

Чудите се как да го приготвяте? Ние ще ви дадем някои интересни предложения, с които ще си оближете пръстите и ще питате за още.

Тиква Спагети по италиански

Снимка: iStock

Продукти за 4 порции:

  • 2 големи тикви от сорта "Спагети"
  • 2 с. л. зехтин
  • Сол
  • Прясно смлян черен пипер
  • 250 гр сурова наденица (без обвивката)
  • 125 гр доматено пюре
  • 250 гр настъргана моцарела (твърда)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на около 400 градуса. В голяма тава сложете вече разполовените тикви и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Печете, докато омекнат - между 55 мин. и 1 час.

След като извадите тиквите, оставете ги настрана да изстинат добре, след което внимателно минете с вилица по вътрешността им. Така от месото на плодовия зеленчук ще започнат да се образуват спагетите.

Междувременно в тиган запържете наденицата на средна температура, докато покафенее. Прибавете доматения сос и овкусете, ако е необходимо, със сол и черен пипер. Разпределете месото със соса във вътрешността на четирите половинки тиква и поръсете всяка една от тях обилно с моцарела. Запечете във фурната за 4-5 мин. Сервирайте ястието горещо.

Тиква Спагети с мек сос от сирена

Снимка: iStock

Продукти за 4 порции:

  • 4 не много големи тикви от сорта "Спагети"
  • Зехтин за намазване
  • Сол
  • Прясно смлян черен пипер
  • 3 с.л. масло
  • 3 накълцани на ситно скилидки чесън
  • 3 с.л. брашно
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл пилешки бульон
  • 125 гр твърда моцарела
  • 125 гр пармезан
  • 80 гр сирене Проволоне
  • 80 гр сирене Фонтина
  • Ситно накълцан босилек за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на висока степен. В голяма тава сложете разполовените и почистени от семките тикви, намажете вътрешността им със зехтин и подправете със сол и черен пипер, след което ги обърнете с намазаната страна надолу и печете докато омекнат (около 45 мин).

Направете соса, като в голям тиган, на среден огън, първо разтопите маслото. Добавете чесъна и гответе около минута. Сложете брашното, след това разбъркайте докато сместа придобие златист цвят. В нея разбъркайте млякото и бульона. В отделна купа смесете всички предварително настъргани сирена и оставете на страна част от тях за поръсване.

Прибавете по-голямата част към къкрещия на котлона сос и разбъркайте добре. Подправете със сол и черен пипер.

С помощта на вилица издълбайте внимателно вътрешността на изпечената тиква, но запазете корите. Сложете образувалите се спагети при горещата смес от сирена и внимателно разбъркайте отново.

Напълнете празните тиквени кори с плънката, поръсете с останалото сирене и запечете за 3-4 минути до златисто. Гарнирайте с босилека и сервирайте.

---

Какво е Get in Shape 4? Инициативата на Webcafe.bg и нашите партньори има за цел да ви мотивира да "влезете във форма" - да се движите повече, да се храните по-добре, да тренирате, да полагате грижи за тялото си.

Ще ви вдъхновим с примера на познати лица, които въпреки натовареното си ежедневие и ангажименти, в следващите 3 месеца ще се впуснат в пътешествие за лична физическа промяна, за да ви докажат, че има ли желание, има и начин. Освен това ви очакват и съвети за фитнес и хранене. Всичко за инициативата, участниците и съветите може да откриете в платформата Get in Shape.

 

Най-четените