Какъв вкус има името на вашата страна? Този въпрос звучи странно, особено поставен на фона на общоприетите сетива, с които човек разполага.
Не така изглеждат обаче нещата за хората, които живеят със "синестезия" - специфично състояние, при което сетивата на човек се преплитат. Така едно сетивно възприятие или идейна представа предизвиква в съзнанието едновременно друга представа от сетиво, което не е било стимулирано.
Един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми, или пък представите му за числата и буквите да са оцветени различно. Цветовите асоциации са най-характерни, въпреки че има доста доказани случаи, в които се прави връзка със звук... или с вкусове.
Туристическата агенция Rickshaw Travel се обръща към шотландската писателка Джули Макдауъл, която живее с това състояние, за да опише какви вкусове се появяват като асоциация с имената на различните държави.
Нейната специфична форма на синестезия е свързана почти изцяло с усещането за вкус, макар понякога да успява да възпроизведе и други усещания или образи. Например, когато Джули се сеща за думата "Русия", първата й асоциация е изображението на метла, което след това е последвано от прашен вкус.
Идеята, че България има вкус на замразен бургер е странна и дори не подлежи на някакви анализи и интерпретации.
И въпреки някои държави звучат по-вкусно от други, самата Макдауъл казва, че това няма да повлияе на личните й желания за пътуване. А на вашите?
Австрия - Кренвиршка;
Азербайджан - Усещането да държиш бръснарско ножче между зъбите си, докато слушаш звука от китарна струна;
Албания - Топящия се център на бонбоните Maltesers, с вкус на пчелна пита;
Андора - Вода със силен метален вкус в нея;
Армения - Метален вкус и усещането за гладък, тъп сив метал;
Беларус - Меки, белени плодове, които са загубили аромата си;
Белгия - Голяма хапка от безвкусен плод;
Босна и Херцеговина - Вкусът, когато дъвчеш гумена детска играчка;
България - Замразен хамбургер;
Великобритания (Обединеното кралство) - вкус на бисквити с мед, примесено с вкуса от метала на короната, от която се опитваш да откършиш със зъби парче;
Германия - Твърд лилав скъпоценен камък;
Грузия - Дебела и много мека топка вълна;
Гърция - Купища мазни лакомства;
Дания - Жилаво, цвърчащо месо;
Естония - Камъчета по брега, които са взели от солта на водата;
Ирландия - Малинова близалка;
Исландия - Лед;
Испания - Глътка наситен, леко тръпчив портокалов сок;
Италия - Пикантен доматен сос за спагети;
Казахстан - Влажен вкус и усещане за затваряне на цип;
Кипър - Разреден с вода портокалов сок;
Латвия - Малки тънки филийки безвкусен бял лук;
Литва - Усещане от рязането на ламаринени кутии;
Люксембург - Миризмата на ново и незатворено червило;
Малта - Неразтворен достатъчно Алказалцер;
Монако - Усещането от прясно боядисани нокти на краката;
Норвегия - Камъче със солен вкус;
Полша - Ментови бонбонки Polo;
Португалия - Много гъсто приготвено мляко с ориз;
Румъния - Топящи се шоколадови бонбони Rolo;
Русия - Усещането от дървена дръжка на метла. Прашен вкус;
Северна Македония - Остра миризма на дезинфектант;
Словакия - Голямо парче маслен сладкиш;
Словения - Алказалцер;
Сърбия - Богато украсен домашен хляб;
Турция - Пуйка (връзката е с английската дума за пуйка, която дублира и името на Турция - бел. р.)
Украйна - Главоболие и ментови бонбони;
Унгария - Мляко с ориз;
Финландия - мека бяла риба;
Франция - Сок от сочни портокали;
Холандия/Нидерландия - Пясък и сол;
Хърватия - Крякане на жаба и някак потен вкус;
Черна гора - Комбинация от ванилов сладолед и сладки с вкус на касис;
Чехия - Маслен сладкиш с пудра захар и кокосови стърготини;
Швеция - Зелен плодов бонбон;
Швейцария - Рохка почва.