Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какъв вкус имат имената на държавите в Европа?

Из дебрите на синестезията и как тя може да обърка сетивата на човек, така че да вкусва думи Снимка: iStock
Из дебрите на синестезията и как тя може да обърка сетивата на човек, така че да вкусва думи

Какъв вкус има името на вашата страна? Този въпрос звучи странно, особено поставен на фона на общоприетите сетива, с които човек разполага.

Не така изглеждат обаче нещата за хората, които живеят със "синестезия" - специфично състояние, при което сетивата на човек се преплитат. Така едно сетивно възприятие или идейна представа предизвиква в съзнанието едновременно друга представа от сетиво, което не е било стимулирано.

Един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми, или пък представите му за числата и буквите да са оцветени различно. Цветовите асоциации са най-характерни, въпреки че има доста доказани случаи, в които се прави връзка със звук... или с вкусове.

Туристическата агенция Rickshaw Travel се обръща към шотландската писателка Джули Макдауъл, която живее с това състояние, за да опише какви вкусове се появяват като асоциация с имената на различните държави.

Нейната специфична форма на синестезия е свързана почти изцяло с усещането за вкус, макар понякога да успява да възпроизведе и други усещания или образи. Например, когато Джули се сеща за думата "Русия", първата й асоциация е изображението на метла, което след това е последвано от прашен вкус.

Идеята, че България има вкус на замразен бургер е странна и дори не подлежи на някакви анализи и интерпретации.

И въпреки някои държави звучат по-вкусно от други, самата Макдауъл казва, че това няма да повлияе на личните й желания за пътуване. А на вашите?

Австрия - Кренвиршка;

Азербайджан - Усещането да държиш бръснарско ножче между зъбите си, докато слушаш звука от китарна струна;

Албания - Топящия се център на бонбоните Maltesers, с вкус на пчелна пита;

Андора - Вода със силен метален вкус в нея;

Армения - Метален вкус и усещането за гладък, тъп сив метал;

Беларус - Меки, белени плодове, които са загубили аромата си;

Белгия - Голяма хапка от безвкусен плод;

Босна и Херцеговина - Вкусът, когато дъвчеш гумена детска играчка;

България - Замразен хамбургер;

Великобритания (Обединеното кралство) - вкус на бисквити с мед, примесено с вкуса от метала на короната, от която се опитваш да откършиш със зъби парче;

Германия - Твърд лилав скъпоценен камък;

Грузия - Дебела и много мека топка вълна;

Гърция - Купища мазни лакомства;

Дания - Жилаво, цвърчащо месо;

Естония - Камъчета по брега, които са взели от солта на водата;

Ирландия - Малинова близалка;

Исландия - Лед;

Испания - Глътка наситен, леко тръпчив портокалов сок;

Италия - Пикантен доматен сос за спагети;

Казахстан - Влажен вкус и усещане за затваряне на цип;

Кипър - Разреден с вода портокалов сок;

Латвия - Малки тънки филийки безвкусен бял лук;

Литва - Усещане от рязането на ламаринени кутии;

Люксембург - Миризмата на ново и незатворено червило;

Малта - Неразтворен достатъчно Алказалцер;

Монако - Усещането от прясно боядисани нокти на краката;

Норвегия - Камъче със солен вкус;

Полша - Ментови бонбонки Polo;

Португалия - Много гъсто приготвено мляко с ориз;

Румъния - Топящи се шоколадови бонбони Rolo;

Русия - Усещането от дървена дръжка на метла. Прашен вкус;

Северна Македония - Остра миризма на дезинфектант;

Словакия - Голямо парче маслен сладкиш;

Словения - Алказалцер;

Сърбия - Богато украсен домашен хляб;

Турция - Пуйка (връзката е с английската дума за пуйка, която дублира и името на Турция - бел. р.)

Украйна - Главоболие и ментови бонбони;

Унгария - Мляко с ориз;

Финландия - мека бяла риба;

Франция - Сок от сочни портокали;

Холандия/Нидерландия - Пясък и сол;

Хърватия - Крякане на жаба и някак потен вкус;

Черна гора - Комбинация от ванилов сладолед и сладки с вкус на касис;

Чехия - Маслен сладкиш с пудра захар и кокосови стърготини;

Швеция - Зелен плодов бонбон;

Швейцария - Рохка почва.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените