Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Когато кофеинът и алкохолът се срещнат

Учените доказват, че смесването на енергийна напитка с алкохол е опасно
Когато кофеинът и алкохолът се срещнат Снимка: Getty Images

През 1987-ма е представена първата енергийна напитка в света, не минава много време и Red Bull намира своето централно място зад бара.

Барманите започват да смесват Red Bull, Monster и Rockstar с водка, джин, йегермайстер и високоалкохолен сайдер. Тези кофеинови коктейли стават толкова популярни, особено сред младежите, че големи компании за алкохолни напитки създават техни версии.

С нарастването на популярността на този тип енергийно-алкохолни напитки, нараства и честотата на посещенията в спешното отделение.

Около 2600 от посещенията в "Бърза помощ" през 2011-та в САЩ са били свързани с алкохолни енергийни напитки.

Този пик принуждава Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) да забрани алкохолните енергийни напитки от типа на продавания в супермаркетите Four Loko - който съдържа 156 mg кофеин и 12% алкохол, или

еквивалента на четири бири и чаша кафе.

Подобни напитки обаче се леят свободно в барове и ресторанти - коктейлът "Diddy Up" е доста популярен, особено в петък вечер. Той включва водка, червен грейпфрут, Red Bull и току-що изстискан лайм.

"Raging Berry Bull" е друг хит, направен с ванилова водка, лимонада и ягодови кубчета лед, плюс кен Red Bull с вкус на боровинка.

Изобщо много от „най-добрите" коктейли днес включват енергийни напитки, казват барманите.

Един на всеки четирима души на около 20 години е смесвал стимулиращата енергийна напитка с предизвикващия замайване алкохол.

Купонджиите пият и стоят до късно, а ефектът от алкохолните енергийни напитки е, че те замъгляват преценката им в два важни аспекта: първо, карат ги да си мислят, че не са толкова пияни, колкото, ако са пили само алкохол, и второ, карат ги да желаят по-силно още алкохол.

Тези ефекти вероятно обясняват защо хората, които добавят кофеин в коктейла си, са изложени на по-голям риск от инциденти или вземане на решение, за което после да съжаляват.

Сесил Марчински, психолог от университета в Северен Кентъки, казва, че кофеинът в тези напитки има свойствата да маскира опиянението, което кара хората да подценяват точно колко пияни са и пречи на способността им да спрат пиенето навреме. Участници в няколко от нейните експерименти, консумирали алкохолни енергийни напитки, са определяли собственото си опиянение като по-ниско от такива със същите нива на алкохол в кръвта, които са консумирали чист твърд алкохол.

Марчински твърди също, че усещането за умора е важен фактор за решението на много хора да спрат да пият, но кофеинът преодолява това чувство.

"Тъй като ефектът от кофеина трае 6 часа, това удължава времето, когато се чувствате стимулирани и будни, и ви кара да желаете да пиете повече", обяснява тя.

Енергийните напитки съдържат между 50 и 500 mg кофеин, плюс добавки като гуарана и женшен, които при много хора също действат като стимуланти. Газираните напитки, друг чест компонент от коктейлите, съдържат между 34 и 54 mg кофеин и също повишават опиянението в сравнение с чистия алкохол.

От предишни проучвания, изследователите знаят, че хората, които консумират алкохолни енергийни напитки, като цяло пият по-дълго и повече от хората, които предпочитат чист твърд алкохол.

Това означава, че пиещите по много е по-вероятно да поръчат водка с Red Bull, но може и да е пряк резултат от "маскиращия ефект" - хипотеза, която Марчински проверява понастоящем в лабораторията си.

Резултатите от друг скорошен експеримент могат също да обяснят защо хората, които консумират алкохолни енергийни напитки, са склонни да пият повече и в продължение на по-дълго време.

Ребека Маккетин от Австралийския национален университет твърди, че комбинацията от водка и Red Bull създава по-силни пориви у пиещите да не оставят чашката, отколкото коктейл, съдържащ същото количество чист алкохол.

Тя демонстрира този "компонентен ефект", като налива питиета на 75 участници в експеримент, като за половината той е от водка Smirnoff и газирана вода, а за другата половина - водка и Red Bull. Добавянето на Red Bull кара два пъти повече участници в експеримента да желаят да пият повече, отколкото ако консумират само алкохол, което според Маккетин е малък до среден ефект.

Тя не е правила реални експерименти дали участниците наистина биха изпили повече питиета, а само дали ги желаят.

Не всички обаче са на мнение, че алкохолните енергийни напитки са по-рискови от по-традиционните коктейли.

Йорис Ферстер, фармацевт в университета в Утрехт, се съмнява в реалния ефект от резултатите на Маккетин и Марчински.

"Тези автори не са проучили наистина дали участниците пият повече", опонира Ферстер. В негово проучване сред 2000 студенти - финансирано от Red Bull - те са съобщили за по-ниско общо потребление на алкохолни енергийни напитки в сравнение с чистия алкохол, когато са консумирали само едното или другото.

Други учени, които са разглеждали по-пряко последиците от консумацията на алкохолни енергийни напитки, намират потвърждения на тезата, че те са по-рискови, но често не могат да го докажат убедително.

Меган Патрик, социолог в университета в Мичиган, е провела проучване сред 500 студенти за навиците им за консумация на алкохол. Тези, които са пили алкохолни енергийни напитки, са споделяли за 2-3 пъти повече негативни ефекти - от рода на махмурлук или припадане - в сравнение с пиещите чисти силноалкохолни напитки.

В друго изследване Патрик установява, че кофеинът и алкохолът дори не е нужно да бъдат в една и съща чаша, за да има ефект от съчетанието им.

Студентите, пили енергийни напитки и алкохол в един и същ ден, но не и по едно и също време, все пак са демонстрирали по-висок риск от негативни ефекти от тези, които не са употребявали енергийни напитки в рамките на деня.

В тази дни, когато са консумирали енергийни напитки, те са пили и 11% повече алкохол и са пили 5% повече като време, отколкото в другите дни.

Докато експертите се опитват по-точно да идентифицират ефекта от алкохолните енергийни напитки, опитите те да бъдат направени по-безопасни могат да приемат различни форми.

Някои университети обмислят да разпространяват предупреждения сред студентите си да внимават при консумация на алкохолни енергийни напитки, а регулаторните органи могат да ограничат достъпа до такива напитки в барове и ресторанти, както FDA направи с Four Loko.

"Има много начини алкохолът да бъде консумиран по по-безопасен начин", коментира Марчински.

След забраната на Four Loko има лек спад на броя тинейджъри, пробващи алкохолни енергийни напитки, твърди Лойд Джонстън, социолог от университета в Мичиган, който ръководи дълготрайно изследване на употребата на наркотични и опияняващи вещества сред подрастващите.

Но дори и предвид този факт, последните данни от 2013-та показват, че един на всеки четирима гимназисти е консумирал такива напитки в последната година.

Когато тези ученици постъпят в университет, те ще могат да се възползват от наученото от по-ранните експерименти - а именно че поръчването на водка с вкус на боровинки вместо водка с Red Bull може би е по-разумен избор.

 

 

Най-четените