Скромните картофи са спасили не един и два обяда или вечери.
"Я да изпържа едни картофи" често означава, че въпросът какво ще ядем е напълно решен. Затова независимо от сезона имаме по няколко картофа - я за пържене, я за любимата картофена салата.
Но има и по-засукани ястия с картофи. Ястия, с които ще впечатлим дори и по-капризните, за да не се оплакват, че ПАК ще ядем картофи. Ето пет от тях:
Картофи "Дафиноа"

Фино френско ястие с картофи и много сметана. За него един килограм картофи се режат наистина на много тънко - не повече от 3 милиметра. Става лесно с ренде тип "мандолина" или с кухненски робот.
След това картофите се накисват в студена вода, а през това време на котлона се кипват 300 милилитра прясно мляко и 300 милилитра течна сметана. Когато заври, се отстранява от котлона и се подправя със сол, пипер и индийско орехче.
В подходяща тава картофите се редят като леко се застъпват и се заливат с млечната смес. Пекат се на 160 градуса до покафеняване. В някои рецепти се добавя и твърдо жълто сирене или яйца.
Ястието е вкусно и охладено.
Картофени дукеси

За родина на картофените дукеси спорят Франция, Белгия и Италия. Сложно изглеждащото ястие всъщност се прави детински лесно, а с правилната украса стои на масата като несравним деликатес.
За дукесите килограм картофи се белят, режат на груби парчета и сваряват до пълно омекване.
Към тях се прибавя четвърт чаша течна сметана и 100 грама масло и се правят на фино пюре. Когато пюрето изстине леко, в него се прибавят и три жълтъка, сол, пипер и индийско орехче. Отново се мачка и с пош се оформят дукесите.
Пекат се на 200 градуса до покафеняване на ръбчетата. Могат да се слепят с крема сирене две по две.
Сервират се много добре охладени.
Картофени "пънчета"

Старомодна и лесна рецепта, с която картофите стават хрупкави отвън, меки отвътре и ефектни на външен вид.
Режат се краищата на 3-4 големи картофа и от тях се оформят сравнително равномерни "пънчета" от по около 3 сантиметра. В тиган се сипва лъжица олио и лъжица масло и картофите се запичат от плоските страни, като през това време се подправят със сол и пипер.
Когато "пънчетата" придобият кафяв загар, се местят в намазнена тава, подправят се с риган и се пекат на 160 градуса за 15-20 минути. Така отвън остават стегнати и хрупкави.
Оставят се да се охладят за около 5 минути и се сервират като гарнитура, лека вечеря или предястие.
Пататас бравас

Пикантно и засищащо, а и елементарно за приготвяне и много интересно за поднасяне.
За пататас бравас 4-5 средни картофа се режат на кубчета и се сваряват в леко подсолена вода, но без да се размекват напълно. След това се прехвърлят в тиган с малко зехтин и масло и се подправят със сол, пипер, пушен червен пипер и лют червен пипер.
Добавя се и чаена лъжичка доматена паста и малко оцет и картофите се разбъркват енергично. Целта е всяко парченце картоф да е добре оваляно в подправките.
Към картофите може да се прибави бекон на кубчета или люта чушка на ситно.
На много места пататас бравас се сервират с яйце на око отгоре.
Пататник

Колкото родопски баби - толкова и рецепти за пататник. С кори, без кори, със сирене, без сирене.
За една от най-често срещаните рецепти ни трябват килограм картофи, настъргани на едро ренде, две яйца, не много голяма буца сирене и глава лук на ситно. Картофите се отцеждат много добре в тензух или марля.
След това се смесват с яйцата, натрошеното сирене и лука, подправят се със сол, пипер и чубрица, и се разстилат в намазнен тиган. Пататникът се пече на среден към силен котлон, докато покафенее от едната страна и започне да се отлепя лесно от тигана.
После с помощта на чиния се обръща и се запича от другата страна. През това време се маже с малко масло.
Сервира се топъл.