Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Смъртоносната тайландска салата, която убива 20 000 годишно

Причината е в суровата риба Снимка: iStock
Причината е в суровата риба

Има опасни деликатеси на този свят.

Отровната риба Фугу. Сиренето Казу Марзу от Сардиния. Плодът Блигия от Ямайка.

Но има и смъртоносни деликатеси като тайландската салата Кой Пла. Тя се консумира не само в Тайланд, а и в съседните Лаос и Камбоджа. Приготвя се от сурова риба, лимон или лайм, билки и подправки според региона и наличността.

Дотук нищо страшно, нали?

Е, салатата Кой Пла е отговорна за смъртта на около 20 хил. души годишно само в Тайланд.

Снимка: iStock

Тревожните данни се опитва да разгласи тайландски лекар на име Наронг Кунтикео. Той губи и двамата си родители, които умират от рак и редовно са консумирали Кой Пла. След смъртта им Кунтикео се зарича да стане лекар и се превръща в един от най-добрите тайландски чернодробни хирурзи.

Както се досещате, причината за печалната статистика е суровата риба, която за салатата се смила на много ситно с подправките.

Рибата, обикновено уловена от река Меконг, е наситена с паразити, които причиняват агресивна форма на рак на черния дроб, жлъчката и жлъчните пътища. По мнение на Кунтикео това е сред най-големите опасности за здравето на тайландците.

Той обяснява за "Гардиън" и "Агенция Франс-Прес", че ракът се развива незабележимо и никой не подозира за заболяването, докато болният не почине.

"Тайландците умират [от Кой Пла] така, както листата падат от дърветата", казва медикът.

Снимка: iStock

Дълги години никой не подозира, че между салатата и агресивния рак има връзка. Постепенно Кунтикео и колегите му започват да забелязват високите нива на ракови заболявания сред по-бедните прослойки в страната и особено тези, които живеят по поречието на Меконг.

Кой Пла се приема за бедняшко ястие с прости и достъпни съставки - риба от реката и налични подправки и билки.

Консумиращите салатата не подозират, че именно тази риба е наситена с паразитите, причиняващи рак. Кунтикео неслучайно нарича ястието "тихия убиец" и събира около себе си не само медици, но и антрополози и шеф-готвачи, които да научат тайландците за опасността, която ги дебне.

В глобален мащаб по-малко от 10 процента от случаите на рак са случаи на чернодробен и жлъчен рак.

В Тайланд на места повече от 50 процента от диагнозите с рак са именно с чернодробен рак и рак на жлъчните пътища.

Без съмнение печалната статистика е свързана със салатата Кой Пла - ястие, което често е единствената високопротеинова храна на масата на бедните тайландци. Затова в някои училища благодарение на усилията на Кунтикео вече се изучават опасностите от яденето на сурова риба.

Медикът обаче не е оптимист за по-възрастните тайландци.

За "Агенция Франс-Прес" той посочва, че е трудно да ги убеди в огромния риск, който поемат, докато ядат Кой Пла.

"Те ми казват - все от нещо ще умрем", добавя лекарят.

Затова засега Кунтикео се концентрира върху това поне да убеди възрастните си сънародници да варят или пържат рибата, преди да си приготвят салата с нея.

Работата му тук все пак дава резултат и не само из интернет, но и из тайландските кухни вече се срещат рецепти за Кой Пла с пържена риба.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените