Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

6 нетипични рецепти, на които цитрусът дава характер

Свинско с портокал, салата с грейпфрут и още
Свинско с портокал, салата с грейпфрут и още

Кога ни става коледно? Когато завали сняг и замирише на кора от портокал или мандарина.

Снегът по Коледа, уви, е рядкост, но поне цитрусите остават в изобилие. Ароматни, свежи, разнообразни, пълни с витамин С и страшно вкусни, те дават топъл акцент на зимата.

Кой не е отбелязвал началото на студения сезон с мрежичка мандарини, омитайки ги като бонбонки? Кой няма купа с портокали вкъщи и кой не е оставял поне за малко обелените кори, за да замирише свежо в стаята?

Наред с останалите подготовки за празниците, винаги се стараем да осигурим и цитрусови плодове за трапезата. Те са чудесни и просто така, но прекрасният им аромат и вкус придават страхотен характер на доста ястия, при това далеч не само на десерти. И изобщо не говорим само за лимони, а за леко неочаквани комбинации.

Ето няколко идеи как да използвате цитруси в няколко различни рецепти за салата, гарнитура и основни ястия - по-леки и по-тежки:

Моркови с портокалово масло

Морковите си пасват чудесно с мед и портокал, а рецептата би била чудесна гарнитура за по-тежки меса. Маслото за рецептата може да се направи отделно и да се съхранява до месец във фризера.

Необходими продукти:

  • 900 г моркови, обелени и нарязани на дълги парчета
  • 2 с.л. зехтин

За маслото:

  • Кората от 1 малък портокал и 1 с.л. от сока
  • ¼ ч.л. смлян карамфил
  • 2-3 стръка розмарин, нарязан
  • 1 с.л. мед
  • 40 г солено масло, размекнато

Начин на приготвяне:

Разбъркайте добре съставките за портокаловото масло, докато стане еднородна смес. Преместете я в лист хартия за печене и оформете като парче салам. Навийте двата края и оставете маслото в хладилника за 20 мин, за да се стегне.

Опечете морковите във фурна на 200 градуса със зехтина, сол и пипер, докато омекнат - за около 20-25 мин. Нарежете маслото на 6-8 парчета, добавете към морковите и печете още около 5 минути.

Самото масло може да остане в хладилника за 1 седмица, а във фризера - за месец.

Палачинки с лимон и рикота

Лимонът придава изключителна свежест на рикотата и двете са добре известна комбинация. Предложението за палачинки с тях изисква една идея повече усилия, но пък се отплаща богато под формата на щедра закуска в почивен зимен ден.

Необходими съставки:

  • 4 яйца
  • 1/3 чаша захар, плюс една с.л.
  • 1 чаша брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сол
  • 1 чаша рикота
  • 3 с.л. лимонов сок и кората на един лимон
  • ½ чаша прясно мляко
  • Масло или олио за пържене
  • Плодове и кленов сироп за сервиране

Начин на приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в различни купи. Разбийте белтъците с щипка сол с миксер. Когато станат пухкави, постепенно добавете 1 с.л. захар и доразбийте до получаване на връхчета.

Отделно смесете брашното, щипка сол и бакпулвера.

В друга купа разбийте 1/3 чаша захар и жълтъците, след това добавете рикотата, лимоновите кора и сок, а накрая и млякото.

Към млечната смес прибавете сухите съставки, разбъркайте добре, докато се омесят, и постепенно прибавяйте разбитите белтъци, без да бъркате прекалено.

Загрейте добре незалепващ тиган и изсипвайте по половин чаша от сместа за отделните палачинки. Заглаждайте леко с лъжица, за да станат с диаметър около 10 см. Пържете на средна температура по около 2-3 мин, или докато от горната страна не се появят мехурчета.

Сервирайте с плодове и кленов сироп.

Свинско с тиква, портокал и горчица

Не е тайна, че свинското обича плодове, но комбинацията с портокал и горчица е особено добра за засищащо и здравословно ястие в студена вечер.

Необходими продукти:

  • 1 кг тиква, нарязана на парчета от 1-5 см
  • 400 г пащърнак, нарязан на дължина
  • 300 г лук на малки глави, за предпочитане шалот
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. пълнозърнеста горчица
  • Сокът и кората на 1 портокал
  • 4 пържоли от свинско контрафиле

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете тиквата и пащърнака в голяма огнеупорна тава, поръсете със зехтин и ги печете за около 10 мин. Добавете и лука и печете още 20 мин.

Междувременно направете маринатата на свинското - разбъркайте в купа меда, горчицата, сока и кората на портокала. Оставете ги настрана.

Запържете на среден огън свинското контрафиле за около 2 минути от страна, или докато стане златисто.

Намажете месото с маринатата и го сложете при зеленчуците. Ако има останала марината, добавете и нея към тиквата и пащърнака. Печете още около 5 мин - докато месото и зеленчуците се сготвят.

Салата с грейпфрут и авокадо

Защо не? Цитрусът няма да позволи на авокадото да покафенее, а то ще омекоти леко горчивия му вкус. Да не говорим за ефекта от комбинацията на двата цвята.

Необходими продукти:

  • 2 авокадо, нарязани на резени
  • 2 розови грейпфрута, обелени, почистени от семената и нарязани на резени
  • Зелена салата

За дресинга:

  • ½ глава лук шалот, нарязан на ситно
  • 1 ч.л. риган
  • 1-2 ч.л. кора от лайм и сокът на 1 лайм
  • 1 ч.л. захар
  • Зехтин, сол

Начин на приготвяне:

В купа разбъркайте добре съставките на дресинга.

В плато наредете листа зелена салата, а върху тях - парчета грейпфрут и авокадо, като ги редувате. Полейте с дресинга.

Печена сьомга с портокал

Снимка: iStock

Риба без лимон е като риба без вино, но опитайте мазната и плътна сьомга с портокал. И вино, естествено.

Необходими продукти:

  • 1 цяла сьомга, почистена, без глава и опашка
  • 10 дафинови листа
  • 2 и ½ портокала, на резени
  • Връзка магданоз
  • 2 глави червен лук, нарязан на едро
  • 2 с.л. зехтин
  • 125 мл. бяло вино
  • 1 с.л. семена от фенел

За дресинга:

  • 3 глави шалот, на ситно
  • 3 с.л. оцет
  • 3 домата, семките премахнати и нарязани
  • Шепа обезкостени нарязани черни маслини
  • 4 с.л. зехтин
  • Сокът на половин портокал
  • Нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. Направете разрези по горната част на сьомгата и сложете във всеки по едно парче портокал и един дафинов лист. Напълнете вътрешността с магданоза, няколко парчета портокал и дафинов лист.

На дъното на тава поставете нарязания на едро лук и останалите парчета портокал, а отгоре сложете рибата. Полейте със зехтин и бялото вино, а накрая поръсете със семената фенел. Гответе за около 15 мин, след това намалете фурната на 180 градуса и печете за още 30 мин, или докато сьомгата е готова.

За дресинга сложете шалота и оцета в купа и оставете лука да се маринова за 5 мин. Добавете останалите продукти и сервирайте рибата в плато, като я полеете с дресинга.

Паста с лимон и аншоа

Изключително лесна, свежа и лека рецепта, идеална за постпразнични вечери.

Необходими продукти:

  • 120 мл. зехтин
  • 3 скилидки чесън, нарязани на едро
  • 350 г спагети или лингуини
  • 1-2 люти чушки
  • 8 филенца аншоа
  • Шепа ситно нарязан магданоз
  • Сокът и кората на един голям лимон
  • 40 настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган и запържете в него чесъна. Дръпнете от огъня и го оставете за 15 мин, докато се овкуси добре.

Сварете пастата, отцедете и запазете около 150 мл от водата, в която се е готвила.

Махнете чесъна от зехтина и сложете в тигана пастата, чушките, аншоата, лимоновите кора и сок, магданоза и пармезана. Добавете 50 мл. от водата на пастата, подправете със сол и пипер и разбъркайте добре. Ако е нужно, добавете още вода.

 

Най-четените